EXCLUSIV. INVESTITORII ROMANI SE ALINIAZA LA START PENTRU UN NOU "BULL RUN” – Cristian Vasile, Bitcoin Romania, despre cea mai lunga iarna cripto din istorie: "Ne pregatim pentru un context in care vor intra din ce in ce mai multi oameni in piata”
„Iarna cripto” s-a incheiat, estima in aprilie gigantul bancar Standard Chartered, pe baza unei analize realizate de specialistii sai in active digitale. De atunci, piata a intrat intr-o perioada de stagnare, cu perioade foarte scurte si in marje inguste de volatilitate. Toata lumea asteapta, explica pentru Lumea Banilor Cristian Vasile, director de vanzari la Bitcoin Romania (foto), care arata ca in prezent volumele de tranzactionare sunt inca relativ mici, cel putin in raport cu perioadele de maxime istorice ale criptomonedelor din 2021. Insa atat investitorii, cat si companiile cripto, se aliniaza la start pentru un nou bull run. Nimeni nu stie care este momentul cel mai potrivit, iar tensiunea in piata este maxima.
Gilda Popa
Piata activelor digitale a trecut prin trei mari crize de la primul Bitcoin minat in bloc in 2009 si pana in prezent, insa – de departe – „iarna cripto” cu cele mai mari pierderi financiare este anul 2022. Un an in care companii cripto de top, evaluate la zeci de miliarde de dolari, s-au prabusit in lant, cu grave probleme de lichiditate, lasand in grija firmelor de insolventa soarta a milioane de investitori disperati. Criza a culminat cu prabusirea bursei cripto FTX din noiembrie 2022, despre care Lumea Banilor a relatat pe larg (aici si aici), care a impins Bitcoin (BTC) sub pragul de 16.000 dolari. BTC nu a atins pragul de jos, avertizau la acel moment analistii. Este un context in care capitalizarea pietei cripto a scazut de la circa 3 trilioane dolari (varf atins in noiembrie 2021) la circa 1 trilion dolari, in prezent.
Cristian Vasile: "Multi investitori cripto inca asteapta 'pragul de jos”
Acest „tzunami” urias a lovit, in egala masura, si valoarea portofoliilor investitorilor romani, dar si companiile cripto autohtone. Cristian Vasile a dezvaluit, pentru Lumea Banilor, care este strategia de business pe care a mizat Bitcoin Romania pentru a supravietui celui mai sever „bear market” (perioada de scadere abrupta a pietei cripto) prin care a trecut de la infiintarea companiei in 2014. De asemenea, specialistul in criptomonede spune ca este doar o chestiune de timp pana la un urmator „bull market” (crestere puternica), luand in calcul evenimentele sigure – halvingul Bitcoin din aprilie 2024 -, evenimentele probabile – cum ar fi lansarea pe bursele americane a ETF-urilor BTC (detalii aici) –, dar si „culisele” pietei cripto la care are acces in discutiile „peer-to-peer” cu investitorii romani.
„In ultimele luni, doar 5% din toti bitcoinii pusi in circulatie pe planeta (n.r. 19,5 milioane BTC din 21 milioane BTC) au fost tranzactionati, adica au schimbat mainile. Deci volumul acesta (n.r. de tranzactionare) este datorita pietei. Este un volum mic si, desi a scazut, noi nu suntem de parere ca clientii au plecat de la noi. Noi suntem de parere ca piata este dupa cel mai lung bear market, intr-un punct in care din ianuarie 2023 pana acum Bitcoin a crescut cu 68%, dar inca sunt inca multi oameni care sunt in mindsetul de scadere si nu le vine sa creada. In ianuarie, cand BTC era la 16.000 dolari, pot da exemple de foarte multi oameni care asteptau sa atinga 10.000, 11.000, 8000, lucru care nu s-a intamplat. Bitcoin a crescut 16-19.000 pana in martie, a ajuns la 28.000, prag pe care l-a testat luni de zile, dar de atunci nu a mai scazut foarte mult sub 25.000. Sunt multi oameni in piata care sunt intr-un conflict (n.r. in ce priveste momentul potrivit pentru a investi)”, spune Cristian Vasile.
Bitcoin ar putea atinge 100.000 dolari in 2024
Vasile adauga ca, din experienta sa de lucru cu investitorii si potentialii investitori, multi oameni sunt inca in asteptare, pentru ca nu se decid care este momentul potrivit fie sa intre in piata, fie sa isi creasca portofoliile cripto. Acesta este motivul pentru care s-a creat o „acumulare” de tensiune financiara – volumul de fiat pregatiti sa intre in cripto - care ar putea deveni, in curand, combustibil pentru un nou bull market.
„Ne pregatim pentru un environment in care vor intra din ce in ce mai multi oameni in piata in perioada urmatoare, cei care sunt in asteptare in momentul de fata. Acei investitori inca asteapta acea cadere a Bitcoin pe care o anticipau analistii – sub 10.000 dolari - si daca nu o vor vedea, iar Bitcoin va creste peste 30.000 dolari, spre 40.000, acei investitori vor intra din nou in piata la preturi mai mari”, spune reprezentantul Bitcoin Romania.
In pofida tuturor turbulentelor din piata, Bitcoin ar putea ajunge la 100.000 de dolari pana la sfarsitul anului 2024, a estimat gigantul bancar Standard Chartered, pe baza unei analize realizate de specialistii sai in active digitale. Tulburarile recente din sectorul bancar, ajustarea politicii monetare a Federal Reserve si cresterea profitabilitatii companiilor de minerit cripto vor propulsa preturile criptomonedelor anul viitor.
Bitcoin Romania: „Noi nu credem in trading. Noi credem in investitii, cu o viziune pe termen lung”
In acest context, in care criza a sters din piata colosi cripto evaluati la miliarde de dolari si volume uriase de lichiditate din piata, Bitcoin Romania a mizat pe o strategie de business axata pe cativa piloni traditionali in lumea finantelor digitale. Si anume prezenta fizica, accesibila clientilor – cu un sediu recent inaugurat in centrul Bucurestiului, unde poti gasi oricand un consultant cu care sa discuti despre stadiul portofoliului cripto. Nu a subestimat cash-ul si a mizat pe o retea de circa 80 de ATM-uri Bitcoin (o parte, detinute de parteneri in regim de franciza), care permit utilizatorilor sa transfere valoare si sa treaca in cash cu costuri mici. De asemenea, o alta pozitionare in afara trendului este decizia de a nu oferi pe platforma sa produse prin care investitorii sa isi mareasca expunerea prin efectul de levier.
„Cum a reusit Bitcoin Romania sa supravietuiasca nu doar bear market-ului din 2022, dar si celui din 2018 si din 2015? Raspunsul este unul simplu Noi ne focusam pe crearea de valoare utilizand blockchain. Adica noi nu suntem genul de parteneri care lanseaza diferite proiecte, diferite coins (n.r. active digitale), pe care le impinge in piata si promite un o crestere de pret speculativa. Noi nu ne axam pe investitii speculative. (…)
Platforma e gandita de asa natura incat utilizatorul sa nu se poata imprumuta de bani. Daca am avea produse de tip levier, am putea genera tranzactii mai mari si implicit comisioane mai mari. Dar utilizatorul in 9 din 10 cazuri isi va arde tot portofoliul. Pentru ca noi nu credem in trading. Noi credem in investitii, cu o viziune pe termen lung. Daca te uiti in pretul bitcoin din 2009 pana-n 2023 si pui mana oriunde pe grafic, daca ai asteptat 36 de luni portofoliul este pe plus. Ok, poate nu pe plus cu 5.000% daca e cumparat la un pret destul de mare, dar pe plus tot esti. Deci noi vrem sa impingem in piata ideea de viziune pe termen lung si acumulare Bitcoin, in care credem, si credem ca va avea continuitate”, spune Cristian Vasile.
BTC a atins in prezent o capitalizare de piata de 550 de miliarde dolari, iar „perspectiva este ca bitcoin-ul va depasi aurul ca market”, adauga el.
ASF: Riscurile, amplificate de optiunile de crestere a expunerii prin efectul de levier
De altfel, Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) arata, in Raportul privind stabilitatea pietelor financiare nebancare, publicat in iulie 2022 ca optiunea ca investitorii sa isi mareasca expunerea prin efectul de levier amplifica riscurile la adresa stabilitatii financiare.
„Riscurile la adresa stabilitatii financiare ar putea fi amplificate de optiunile din ce in ce mai numeroase oferite de bursele de criptoactive pentru ca investitorii sa isi mareasca expunerea prin efectul de levier. Produse precum token-urile cu efect de levier, contractele futures si optiunile pot permite investitorilor sa isi mareasca sintetic expunerea la randamentele (si riscurile) criptoactivelor. Unele burse de criptoactive ofera modalitati de crestere a expunerii de pana la 125 de ori mai mare decat investitia initiala”, se arata in raportul ASF.
"Platformele cripto globale, gen Binance, incep sa piarda teren in pietele mici”
Pe fondul acestei reasezari globale a pietei cripto, a crizei de incredere in urma colapsului unor burse cripto extinse in mai multe legislatii, companiile locale pot maximiza avantajul proximitatii. Relatia directa cu investitorii a fost subestimata, in avantajul unei cresteri rapide de catre business-urile cripto in plina expansiune, iar oamenii vor sa stie ca pot conta pe faptul ca cineva le raspunde la telefon sa le explice ce se intampla cu banii lor, mai explica Cristian Vasile.
„Noi am supravietuit, pentru ca nu am folosit levier, nu ne-am hiper-extins. Adica nu ne-am aruncat in piata prea devreme, dar acum, cand ne aruncam, ne aruncam intr-un context macroeconomic in care asta se cere. Puterile mari globale, gen Binance, incep sa piarda din teritoriu in anumite piete mici si aici intervin companii locale aproape de utilizator. Pentru noi intrebarea nu e daca va cumpara toata lumea Bitcoin. Intrebarea este cand va ajunge toata lumea sa cumpere Bitcoin? O sa uite in stanga, in dreapta. Ok, ce pot eu sa fac? Pai pot sa caut un reprezentant al Binance din Romania, care are un birou cu doi-trei oameni. Sau pot sa vorbesc cu Cristian de la Bitcoin Romania, cu care pot sa beau o cafea la etajul unu, Universitate. BTR Exchange SRL e o institutie inregistrata la autoritatile din Romania, sediu cu sediu fizic palpabil aici, care stiu ca au adus prima ATM cripto in Europa in 2014 si am aproape un numar de telefon la care raspunde cineva”, adauga el.
El a detaliat cum platforma cripto a conceput un produs de economisire cripto cu zero risc, pentru investitorii de retail din Romania, si anume un fel de depozit la termen care ofera optiunea de a plasa capital timp de 12 luni, sase luni sau trei luni cu dobanda de pana la 15% anual. Acesta e platit sub forma de dividend lunar, explica el, iar clientul castiga dobanda, raportata la durata depozitului, indiferent de momentul in care isi retrage banii. Platformele cripto locale au o flexibilitate mai mare in a adapta produsele la clientii si piata locala, spune el, in raport cu competitori globali precum Binance sau Coinbase.
Profilul investitorului roman in criptomonede
Clientii romani axati pe investitii traditionale care devin interesati de un portofoliu cripto – unii dintre acestia cu foarte multi bani - sunt cei care opteaza pentru o platforma cripto cu birouri locale.
„Avem si clienti care au foarte multi bani, dar nu stiu nimic despre cripto. Unii chiar sunt anti, si atunci noi discutam cu ei, ca sa-i facem sa inteleaga (...) Sunt si clienti noi care vin la noi, care n-au tranzactionat niciodata nu stiu ce Bitcoin. Unul dintre ei mi-a cerut sa-i arat un blockchain, care este o arhitectura informatica intangibila. Ne trec pragul si milionari, care nu vor sa se ocupe personal, dar stiu despre ce e vorba. Dar avem usa deschisa si pentru oamenii care au 2.000 lei si isi dau seama ca daca stau cu banii parcati in banca, inflatia ii mananca, puterea lor de cumparare scade in timp real si atunci isi cauta alternative.
Clientii cripto sunt foarte diferiti. Sunt clienti care investesc cu scop speculativ si tin investitia pentru mult timp. Sunt cei care incaseaza cripto de la clientii lor si se folosesc de noi ca sa-i lichideze si sa le varsam fiat in contul bancar. Unii clienti care au obtinut o mostenire si incep sa sa se gandeasca sa investeasca. Asa ca vin la noi sa inteleaga ce produse pot achizitiona. Daca ma intrebati pe mine, din experienta mea de vanzari aici, orice om care respira e un potential client pentru cripto in Romania”, spune reprezentantul Bitcoin Romania.
In opinia sa, exista un potential urias de crestere in piata din Romania si, mai mult decat atat, crede ca maxim 10% din userii potentiali in piata sunt activi acum. Iar piata locala va creste in 2024 din doua directii: odata prin cresterea macroeconomica a industriei cripto, accelerata de halvingul Bitcoin, dar si prin business-urile locale cu birouri fizice si consultanti activi in Romania.