SEFUL BINANCE AVERTIZEAZA ASUPRA „EFECTULUI IN CASCADA” AL COLAPSULUI FTX – Changpeng Zhao compara actuala criza din piata cripto cu prabusirea pietelor financiare din 2008

496

sursa foto forexlive.com

Changpeng Zhao (CZ), CEO Binance (foto), a declarat la o conferinta a actorilor din industria blockchain din Indonezia ca actuala „iarna cripto” este similara cu prabusirea pietei globale din 2008, cea mai grava criza financiara de la Marea Depresiune, relateaza Financial Times. FTX si peste 130 dintre partenerii sai au depus deja cereri de faliment, iar seful bursei cripto, Bankman-Fried, a renuntat zilele trecute la functia de CEO.

Gilda Popa

Seful Binance, cea mai mare platforma de exchange cripto din lume, si-a exprimat, totusi, convingerea in capacitatea pietei cripto de a se vindeca singura dupa ce impactul total al imploziei FTX isi va fi epuizat „efectele in cascada” asupra actorilor din industrie.

CZ a precizat ca mai multe companii vor fi afectate de caderea FTX, avand in vedere cat de mare a fost aceasta bursa cripto, care a si functionat in ultimele luni ca o platforma de imprumut pentru entitatile din industrie, relateaza Financial Times.

Odata cu scaderea FTX, vom vedea efecte in cascada. In special pentru cei apropiati de ecosistemul FTX, acestia vor fi afectati negativ. Insa la final piata se va vindeca singura”, a spus el.

Varful crizei declansate de colapsul FTX nu a fost atins

CZ a remarcat ca actuala criza economica globala este „probabil o analogie exacta” cu evenimentele recente, adaugand ca impactul total al colapsului FTX nu a fost inca deplin resimtit in piata. El a spus ca aceasta cadere va avea efecte in cascada, si ca mai multe companii vor esua in saptamanile urmatoare.

Lumea Banilor a detaliat, zilele trecute, ca efectele sistemice ale crizei de lichiditate prin care trece FTX au pus o presiune uriasa pe pretul criptomonedelor, joi, 10 noiembrie si vineri, 11 noiembrie, iar Bitcoin a scazut sub pragul de 16.000 dolari pentru prima data in ultimii doi ani. Criptomoneda nu a reusit sa recupereze pierderile in week-end, iar duminica, 13 noiembrie, se tranzactioneaza in continuare in jurul valorii de 16.500 dolari.

FTX a esuat sa stranga cei aproximativ 9,4 miliarde de dolari de care avea nevoie

Comentariile lui Zhao urmeaza prabusirea brusca a imperiului cripto al fostului miliardar Sam Bankman-Fried, FTX.com si Alameda Research. Seria de evenimente devastatoare, care s-a desfasurat rapid in aceasta saptamana, a dus la prabusirea pietei cripto, Bitcoin (BTC) coborand la noi minime sub 17.000 de dolari. Situatia din piata s-a agravat in conditiile in care FTX a esuat sa stranga cei aproximativ 9,4 miliarde de dolari de care avea nevoie de la investitori si rivali.

CZ: Mai multe firme criptografice vor esua in saptamanile urmatoare

Seful demisionar al FTX, Bankman-Fried, a fost cunoscut in comunitatea cripto, drept „cavalerul alb” al industriei, datorita pachetelor financiare „de salvare” pe care le-a oferit firmelor cripto in dificultate, afectate de prabusirea pietei din mai 2022.

Lista firmelor pe care le-a ajutat include cripto-creditorul BlockFi. Fostul CEO FTX a semnat un acord de credit revolving de 250 de milioane de dolari cu BlockFi pentru a permite creditorului sa continue procesarea retragerilor utilizatorilor. Firma de creditare cripto a oprit acum retragerile dupa caderea FTX.

Bankman-Fried a castigat, de asemenea, o licitatie pentru a cumpara activele brokerului cripto aflat in faliment Voyager pentru 1,4 miliarde de dolari.

CZ a mai declarat, la conferinta din Indonezia, ca FTX „evident… nu va avea bani” pentru tranzactia Voyager, adaugand ca „alte cateva proiecte vor fi in situatii similare”. El apreciaza ca „va dura cateva saptamani” pentru ca problemele de lichiditate ale acestor firme sa iasa la iveala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole