Grid star
criptomonede

SCANDALUL FTX CONTAMINEAZA O BANCA MEMBRA A FEDERAL RESERVE – Actiunile Silvergate se prabusesc dupa retrageri de 8 miliarde dolari. Banca, chestionata pentru rolul-cheie in imperiul cripto al lui Bankman-Fried

Actiunile Silvergate, una dintre cele mai mari banci din SUA pentru clientii cripto, s-au prabusit joi, 5 ianuarie, cu 40% pe bursa din New York. Brokerii s-au grabit sa vanda, la doar cateva minute dupa ce grupul a publicat un raport care reflecta pierderile declansate de colapsul bursei cripto FTX. Banca a dezvaluit ca a fost nevoita sa vanda titluri de creanta in valoare de 5,2 miliarde dolari, cu o pierdere de 718 milioane dolari, pentru a face fata unul val de retrageri de 8,1 miliarde dolari in noiembrie - dupa falimentul FTX.

Gilda Popa

Silvergate a crescut in ultimii ani de la un mic creditor comunitar la o banca cripto importanta si a fost esentiala in furnizarea de servicii pentru imperiul cripto al lui Sam Bankman-Fried, acum in colaps.

Grupul este in atentia legislatorilor americani din decembrie, anul trecut, relateaza Los Angeles Times, dupa ce mai multi senatori, printre care Elizabeth Warren, au solicitat claritate cu privire la rolul Silvergate in acceptarea depozitelor clientilor pentru firma de investitii a lui Bankman-Fried, Alameda Research. Lumea Banilor a detaliat, luna trecuta, rolul Alameda in „suveica financiara” creata de fostul miliardar, confruntat acum cu acuzatii de frauda si spalare de bani.

Silvergate pare sa se afle in centrul unor transferuri necorespunzatoare de fonduri ale clientilor”, au scris senatorii, adaugand ca implicarea bancii a aratat un “esec flagrant”.

Presiunile suplimentare antrenate de colapsul FTX asupra bancii, membra a Federal Reserve si listata la bursa din New York, arata modul in care „unda seismica” a falimentului bursei cripto a atins sistemul financiar reglementat, comenteaza jurnalistii americani.

Efectul de domino al colapsului FTX in sistemul financiar reglementat

Silvergate a fost supusa unei presiuni puternice in ultimul an, in contextul in care preturile activelor digitale au scazut, iar mai multi jucatori importanti au ajuns in faliment. Pretul actiunilor bancii s-a prabusit deja cu aproape 90% in 2022. Insa raportul provizoriu privind rezultatele pe trimestrul IV publicat joi a declansat panica pe bursa din New York, fortand o noua scadere abrupta de 40% in doar cateva minute. Raportul nu a inclus o contabilizare completa a bilantului sau a contului de profit si pierdere al grupului. Silvergate a declarat ca va publica raportul complet privind rezultatele trimestriale si anuale pe 17 ianuarie.

Potrivit documentului, clientii au retras 8,1 miliarde de dolari in depozite de la Silvergate in timpul unei “crize de incredere” la sfarsitul anului trecut, fapt care a fortat banca americana axata pe criptomonede sa vanda active. Dezvaluirea facuta de grupul cu sediul in California arata ca depozitele sale de la clientii de active digitale s-au redus la 3,8 miliarde de dolari la 31 decembrie, de la 11,9 miliarde de dolari la sfarsitul lunii septembrie, noteaza Financial Times.

Falimentele din industria cripto pun presiune pe Silvergate

Alan Lane, directorul executiv al Silvergate, a declarat ca industria cripto se confrunta cu o “criza de incredere si in aceasta situatie, multi dintre jucatorii institutionali au retras banii de pe aceste platforme de tranzactionare”. Acesta a precizat ca 150 de milioane de dolari din depozitele sale provin de la clienti care au depus cereri de faliment.

Am avut clienti care erau comercianti privati, formatori de piata care faceau afaceri intre ei de sase-opt ani, care au incetat pur si simplu sa mai faca afaceri intre ei si si-au retras toate depozitele”, a declarat Ben Reynolds, presedintele Silvergate, citat de Financial Times.

El a adaugat ca unii clienti “nativi cripto” s-au mutat “aproape in totalitate in titluri de trezorerie americane”. Oficialul precizeaza ca banca detinea numerar si echivalente in valoare de 4,6 miliarde de dolari, “care depasesc depozitele” si 5,6 miliarde de dolari in datorii garantate de guvernul american si de agentii.

Grupul concediaza 200 de angajati pentru a “tine cont de realitatile economice” cu care se confrunta afacerea sa si industria criptomonedelor, care reprezinta 40% din personalul sau, a precizat grupul.

In decembrie, Silvergate si-a aparat rolul in acceptarea de depozite pentru Alameda, spunand ca a efectuat “o diligenta extinsa” si ca “atunci cand Silvergate a primit plati directionate catre Alameda Research si le-a creditat in contul cu acelasi nume, acest lucru a fost in concordanta cu instructiunile expeditorului si cu practicile din industrie”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani