Grid star
business capital

PRIMUL PAS CATRE PRIVATIZAREA MASCATA A COMPANIILOR NATIONALE – Ordonanta pentru vanzarea societatilor romanesti, dezbatuta in prima lectura

S-a facut primul pas catre privatizarea mascata a companiilor nationale. Ordonanta de Urgenta care da practic liber la vanzarea societatilor romanesti a fost dezbatuta in prima lectura in Guvern.

Aflata pe ordinea de zi a sedintei de joi, 3 septembrie 2020, Ordonanta de Urgenta privind privatizarea mascata a companiilor nationale inca nu a fost adoptata, fiind asa cum spuneam dezbatuta in prima lectura. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Guvernului, Ionel Danca. “Tot in prima lectura, a fost propus un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii privind protejarea intereselor nationale in activitatea economica, o lege adoptata in 2020, care, practic, interzice vanzarea participatiilor statului la unele companii unde statul este actionar si acest proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea acestei legi a fost dezbatut in prima lectura”, a explicat Danca.

Privatizarea mascata a companiilor nationale se face prin vanzarea activelor

Ordonanta de Urgenta in cauza se refera la modificarea si completarea Legii nr. 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica. O ordonanta care, dupa cum Lumea Banilor a dezvaluit, va anula interdictia vanzarii participatiilor statului la companiile nationale, fiind impusa doar interdictia vanzarii actiunilor statului la companiile nationale. Ceea ce va face posibil ca activele companiilor sa poata fi vandute, in conditiile in care participatia statului inseamna inclusiv activele companiilor, or permiterea vanzarii participatiilor statului va da liber la instrainarea activelor. Cu alte cuvinte, Ordonanta de Urgenta va permite vanzarea societatilor romanesti, urmand ca actiunile detinute de stat sa nu mai valoreze nimic. O privatizare mascata a companiilor nationale. Iar vizate ar fi companii precum CEC Bank, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Posta Romana, Portul Constanta sau Aeroportul Henri Coanda.

Iata ce prevede Legea 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, lege initiata de senatorul PSD Serban Nicolae si alti 13 parlamentari PSD, si promulgata de presedintele Klaus Iohannis:

„Art.1.- La data intrarii in vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioada de doi ani, instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de participatie detinuta.

Art.2.-(1) Se suspenda, pentru o perioada de doi ani, orice operatiuni privind instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, precum si la societatile la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi”.

Iata Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea Legii 173/2020:

“Legea nr. 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 736 din 13 august 2020, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 se modifica si se completeaza si va avea urmatorul cuprins: ‘La data intrarii in vigoare a prezentei legi se interzice, pentru o perioada de 2 ani, instrainarea actiunilor detinute de stat la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de capital social detinuta'.

2. Articolul 2, alin (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: ‘Se suspenda, pentru o perioada de 2 ani, orice operatiuni privind instrainarea actiunilor detinute de stat la companiile si societatile nationale, precum si la alte societaţi la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi'”.

Privatizarea mascata a companiilor nationale are o miza de 20 miliarde euro

Pe de alta parte, trebuie spus ca incercarile privind privatizarea mascata a companiilor nationale au o miza de 20 de miliarde de euro. Caci atat ar valora societatile romanesti, conform economistului Adrian Caciu (click aici pentru a citi).

* Cititi aici Legea 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica

* Cititi aici OUG de modificare a Legii 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, prin care Guvernul incepe vanzarea companiilor nationale

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani