GUVERNUL INCEPE VANZAREA COMPANIILOR ROMANESTI – Miza: 20 miliarde euro

14082
Guvernul incepe vanzarea companiilor romanesti

Guvernul incepe vanzarea companiilor romanesti. Si vizate in principal sunt, asa cum Lumea Banilor a dezvaluit, CEC Bank, Hidroelectrica, Romgaz sau Transgaz. Practic, vorbim de o privatizare mascata, care ocoleste legea adoptata recent privind interzicerea participatiilor statului la companiile nationale.

Dupa cum se cunoaste, in august 2020, presedintele Romaniei Klaus Iohannis a promulgat poate una dintre cele mai sanatoase legi adoptate recent de Parlamentul Romaniei. Este vorba despre Legea 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica. O lege initiata de senatorul PSD Serban Nicolae si alti 13 parlamentari PSD, care stabilea ca timp de doi ani nu statul nu isi poate instraina participatiile la companiile, societatile si bancile nationale.

Astfel, legea stabilea urmatoarele:

„Art.1.- La data intrarii in vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioada de doi ani, instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de participatie detinuta.

Art.2.-(1) Se suspenda, pentru o perioada de doi ani, orice operatiuni privind instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, precum si la societatile la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi”.

Privatizare mascata: liber la vanzarea activelor

Ce sa vedeti insa, la doar cateva saptamani de la promulgarea legii de catre Iohannis, se pune la cale adoptarea unor prevederi prin care practic Guvernul incepe vanzarea companiilor nationale. In acest sens, Executivul a pregatit o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica. O ordonanta prin care, repetam, Guvernul incepe vanzarea companiilor romanesti.

Asadar, Ordonanta de Urgenta modifica art. 1 si 2 din Legea 173/2020, in sensul in care va fi interzisa doar instrainarea actiunilor statului, deci nu si a participatiilor statului la companiile nationale. Or, participatii inseamna inclusiv activele detinute de stat. Iar permiterea vanzarii participatiilor da liber practic la instrainarea activelor. O privatizare mascata.

Iata Ordonanta de Urgenta a Guvernului:

“Legea nr. 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 736 din 13 august 2020, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 se modifica si se completeaza si va avea urmatorul cuprins: ‘La data intrarii in vigoare a prezentei legi se interzice, pentru o perioada de 2 ani, instrainarea actiunilor detinute de stat la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de capital social detinuta

2. Articolul 2, alin (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: ‘Se suspenda, pentru o perioada de 2 ani, orice operatiuni privind instrainarea actiunilor detinute de stat la companiile si societatile nationale, precum si la alte societaţi la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi”.

Guvernul incepe vanzarea companiilor romanesti: peste 20 miliarde euro in joc

Astfel, Legea 173/2020 prevedea interdictia instrainarii participatiilor statului, iar OUG de modificare a legii stabileste doar interdictia instrainarii actiunilor statului. Este o smecherie prin care, spunem din nou, in realitate Guvernul incepe vanzarea companiilor nationale.

Acest aspect a fost devoalat si de cunoscutul economist Adrian Caciu. Intr-o analiza pe pagina sa de Facebook, Adrian Caciu explica faptul ca modificarile aduse de Guvern vor permite vanzarea de facto a companiilor, statul urmand sa ramana cu actiuni care nu vor valora nimic.

Pentru ca nu pot vinde actiunile la companiile de stat, banci si alte entitati economice de stat, vor vinde activele acestora. Legea 173/2020 interzicea pentru 2 ani instrainarea participatiilor statului. Participatiile includ si activele nu numai actiunile. Asa ca veti avea companii pe hartie. Activele vandute, iar statul va ramane cu actiunile care ii vor permite controlul a… Nimic”, avertizeaza Caciu.

De asemenea, Adrian Caciu dezvaluie ca valoarea companiilor romanesti este de peste 20 miliarde euro. “Privatizare prin vanzare de active. Metoda clasica de distrugere a brandurilor nationale”, incheie economistul Adrian Caciu.

* Cititi aici Legea 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica

* Cititi aici OUG de modificare a Legii 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, prin care Guvernul incepe vanzarea companiilor nationale

10 comentarii la “GUVERNUL INCEPE VANZAREA COMPANIILOR ROMANESTI – Miza: 20 miliarde euro

  1. Iesiti in strada pe 19 Septembrie si cereti demiterea urgenta a acestui Guvern criminal. Nu va omoara doar pe voi, omoara tot ce este romanesc. TREZITI-VA . Tara si companiile romanesti apartin popotului, nu criminalilor. Voi nu va dati seama, sau v-au tampit de tot?. Ce v-a mai ramas?. Nici acces la sanatate nu mai aveti, ca au inchis spitalele pentru cei cu boli cronice, iar acum cine ajunge in spital pe ultima suta de metri ai vieti, sunt tratati de covid, si scosi in pungi de plastic. Daca acum nu iesiti sa va aparati tara si libertatea voastra, veti ajunge sa iesiti in strada, dar nu veti avea unde sa mai intrati.

  2. Și parchetul unde este, DNA unde este, criminalii ăștia ne distrug, vom rămâne săraci cum nu am mai fost ni iodata. Unde sunteți mai nenorociților de magistrati ce faceți voi acum, de ce nu începeți ancheta de urgenta. Ma întreb magistrații de unde își vor mai lua pensii speciale dacă se vor vinde și cele arătate mai sus. S-a terminat cu bogățiile acestei tari ați vrut liberali, ati vrut Iohanis, acum sa vedeți foame pe voi și copii vostri

  3. Ma intreb, ce intreprinderi au ridicat in 30 de ani si vor sa le puna in vanzare? Nu sunt de acord cu intreprinderile ridicate de altii.

  4. Sa ne spuna noua, ministerul finantelor cati bani intra in buget dupa privatizarea tuturor companiilor de dupa 30 de ani? … cate mai exista dintre ele?

  5. Pai deaia doreau sa ajunga cat mai repede la putere le promisese werner si nu putea sa tina altfel de cuvant deaia iesea toata ziua si striga psd psd da el ori cei din spatele lui nu si-au dat seama c-au facut campanie psd deja multa lume numai voteaza pnl din cauza asta chiar sunt curios de unde or fi multinationale care cumpara toate astea

  6. „Pas cu pas”, vorba hitleristului, va vinde cu totul. De ani de zile, Romania a fost blocata infrastructura de UE, au blocat toate demersurile pentru autostrazi din cauza gandacilor, ursilor, fazanilor, furnicilor…, iar acum in „pandemie” cand economia este la pamant, firmele romanesti au pus lacat pe usa, UE acorda Coloniei 800 milioane de euro pentru autostreada Sibiu- Ploiesti. De unde atata graba pentru autostrazi si din partea UE, si din partea gunoaielor PNL?. Care este „obiectivul” acestor jeguri umane?. Sa fiti convinsi ca acest guvern infect, si nazistul de la Cotroceni, lucreaza doar pentru STAPANI lor, iar VOI, pentru ei sunteti doar numere pentru voturile lor. Nazistul, pentru implementarea AGENDEI primita de la stapani, trebuie sa puna mana pe toata puterea: primari, parlament, guWern. Pana la sfarsitul anului (daca nu va treziti pana atunci), copiii si nepoti vostri, vor mosteni din toate bogatiile tari, doar miliardele imprumutate de clanul pnl, pe care le vor plati cu varf si indesat, inclusiv stranepotii vostri. Opriti GENOCIDUL tari, bogatiile tari, apartin POPORULUI nu clanului mafiot PNL. TREZITI-VA ROMANI, ca nu aveti unde evada, peste tot veti fi sclavi, dar opriti sclavia in propria tara.

  7. Exact cum dorește FMI..și Banca Mondială..previziunile s-au adeverit,urmează pierderea suveranități României..și controlul Ocultei se apropie de final..

  8. Iesiti in strada pe 19 Septembrie si cereti demiterea urgenta a acestui Guvern criminal. Nu va omoara doar pe voi, omoara tot ce este romanesc. TREZITI-VA . Tara si companiile romanesti apartin popotului, nu criminalilor. Voi nu va dati seama, sau v-au tampit de tot?. Ce v-a mai ramas?. Nici acces la sanatate nu mai aveti, ca au inchis spitalele pentru cei cu boli cronice, iar acum cine ajunge in spital pe ultima suta de metri ai vieti, sunt tratati de covid, si scosi in pungi de plastic. Daca acum nu iesiti sa va aparati tara si libertatea voastra, veti ajunge sa iesiti in strada, dar nu veti avea unde sa mai intrati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole