Grid star
companii

MAREA PRADUIALA LIBERALA – Guvernul tine mortis sa vanda companiile de stat (Document)

Guvernul PNL – in frunte cu premierul Ludovic Orban (foto) – tine mortis sa vanda companiile de stat, atacand in acest sens la Curtea Constitutionala a Romaniei o lege care protejeaza respectivele societati.

Este vorba despre Legea nr. 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, initiata de catre senatorul PSD Serban Nicolae. Dupa cum Lumea Banilor a scris in detaliu la vremea respectiva, actul normativ interzice timp de doi ani vanzarea participatiilor statului la companiile pe care le detine, ca masura de protectie in fata crizei economice provocate de pandemie (click aici pentru a citi).

Legea a intrat in vigoare in august 2020, dar in octombrie Guvernul i-a modificat articolele 1 si 2 alineatul 1, prin Ordonanta de urgenta 166/2020.

Iata mai intai forma initiala a celor doua fragmente:

- art. 1: „La data intrarii in vigoare a prezentei legi se interzice, pentru o perioada de 2 ani, instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de participatie detinuta”;

- art. 2 alin. 1: „Se suspenda, pentru o perioada de 2 ani, orice operatiuni privind instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, precum si la societatile la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi”.

Redam si forma lor actuala:

- art. 1: „Se interzice, pentru o perioada de 2 ani, instrainarea actiunilor detinute de stat la companiile si societatile nationale, la institutii de credit, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de capital social detinuta”;

- at. 2 alin. 1: „Se suspenda, pentru o perioada de 2 ani, orice operatiuni privind instrainarea actiunilor detinute de stat la companiile si societatile nationale, precum si la alte societati la care statul are calitatea de actionar, aflate in curs de realizare”.

Parlamentul vrea sa repare nedreptatea

Intentia este usor de ghicit: permiterea vanzarii activelor de la companiile detinute de stat, astfel incat, chiar daca statul isi pastreaza actiunile, societatile respective sa nu mai valoreze mare lucru in realitate (click aici pentru a citi).

Dupa cum dicteaza procedura constitutionala, OUG 166/2020 a fost trimisa la Parlament, pentru aprobare. Senatul a respins-o integral la 7 octombrie, iar Camera Deputatilor la 14 octombrie.

Marti, 3 noiembrie 2020, Guvernul a atacat la CCR proiectul de lege privind respingerea OUG 166/2020. Dupa cum veti vedea in obiectia de neconstitutionalitate anexata complet la finalul articolului, Executivul invoca doar motive de neconstitutionalitate extrinseca – mai precis, faptul ca desi Senatul a votat proiectul de lege in regimul unui proiect de lege organica, nu acelasi lucru a facut Camera Deputatilor, tratand aceasta initiativa ca pe una de lege ordinara.

In consecinta, sustin guvernantii PNL, Camera Deputatilor ar fi incalcat urmatoarele prevederi din Constitutie:

- art. 115 alin. 5 teza finala: „Ordonanta de urgenta cuprinzand norme de natura legii organice se aproba cu majoritatea prevazuta la articolul 76 alineatul (1)”;

- art. 76 alin. 1: „Legile organice si hotararile privind regulamentele Camerelor se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere”;

- art. 1 alin. 5: „In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”.

Revolta lui Zamfir

Ca reactie, senatorul PSD Daniel Zamfir a scris pe Facebook miercuri, 4 noiembrie 2020, ca manevra atacarii la Curtea Constitutionala nu are alt scop decat ca liberalii „sa castige timp sa poata pradui ce mai e de praduit”.

Iata postarea lui Daniel Zamfir:

PRADUITORII NU SE LASA

Legea protejarii avutiei nationale a fost din nou atacata de PNL la CCR!

Manevra are drept scop mentinerea in vigoare a Ordonantei care le permite sa vanda CEC-ul, Hidroelectrica, Portul Constanta si tot ce mai are de pret tara asta.

Noi am respins aceasta Ordonanta in Parlament, iar ei o ataca la CCR ca sa castige timp sa poata pradui ce mai e de praduit.

O manevra josnica, de neiertat!

#faraAbuzuri

#tinemcuRomania

#praduitorii”.

* Cititi aici intreaga obiectie de neconstitutionalitate ridicata de PNL

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani