INDICELE ROBOR SCADE – Coborare usoara, insa ratele la banca raman la un nivel record. Cotatia

1159
a scazut robor

Sursa Foto: Gorjeanul

Vesti un pic mai bune pentru romanii cu credite la banca. Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 a scazut. Foarte putin insa, iar ratele la banca raman la un nivel record.

Potrivit Bancii Nationale a Romaniei, ROBOR este cotat marti, 2 august 2022, la 8% pe an, de la 8,01%, valoare inregistrata luni. O scadere minora, dar, totusi, o scadere. Insa acest lucru nu garanteaza ca indicele nu va creste in zilelle urmatoare, avand in vedere evolutia “pe plus” din ultimul timp.

Amanarea ratelor

Avand in vedere cresterea uriasa a ROBOR, dar nu numai, romanii cer amanarea ratelor la banca. Inclusiv cei din programul Prima Casa (click aici pentru a citi).

Cu toate acestea, Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) le recomanda romanilor recent sa apeleze doar in ultima instanta la amanarea platii ratelor la credit.

Potrivit CSALB, amanarea vine cu costuri suplimentare, la care se adauga imprevizibilitatea situatiei economice din momentul reluarii platii ratelor.


Negocierile

CSALB anunta ca in prima jumatate a anului, numarul de negocieri dintre consumatori si banci a crescut cu aproximativ 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in cadrul Centrului.
Reducerea ratelor, trecerea de la ROBOR la IRCC, incheierea proceselor din instanta reprezinta masuri pe care bancile si consumatorii le-au negociat in prima jumatate a anului in cadrul concilierilor.
”Recomandarea CSALB catre consumatori este sa apeleze doar in ultima instanta la amanarea platii ratelor la credit. Amanarea vine cu costuri suplimentare, la care se adauga imprevizibilitatea situatiei economice din momentul reluarii platii ratelor”.
In schimb, consumatorii sunt indemnati sa se adreseze bancilor, IFN-urilor si/sau CSALB daca intampina dificultati financiare care pot afecta derularea contractelor, pentru a gasi solutii personalizate care sa se aplice pe toata perioada derularii creditului” (click aici pentru a citi).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole