SUSPENDAREA RATELOR LA BANCA – Cereri pentru 126.712 contracte in cadrul programului Prima Casa. Numarul romanilor care au solicitat trecerea de la ROBOR la IRCC. Procedura

658

foto: b1.ro

Din anul 2020 si pana in prezent au fost suspendate la plata ratelor un numar de 126.712 contracte, in valoare de pana la 628 milioane lei. Potrivit Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), incepand cu luna mai 2022 peste 10.000 de beneficiari ai programului Prima Casa au solicitat modificarea modului de calcul a dobanzilor prin schimbarea indicelui din ROBOR in IRCC (Indice de Referinta pentru Creditele Consumatorilor),

Beneficiarii creditelor Prima Casa/Noua Casa pot beneficia, in baza OUG 90/2022 de facilitati de suspendare la plata a ratelor scadente, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane.
Obligatia de plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor acordate debitorilor de catre creditori pana la data de 30 aprilie 2022, se suspenda la cererea debitorului pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 9 luni. Valabilitatea scrisorii de garantie emisa de FNGCIMM va fi de 5 ani, iar debitorii pot beneficia o singura data de suspendarea obligatiilor de plata pentru fiecare imprumut.
Pentru beneficiarii programelor PRIMA CASA SI NOUA CASA, dobanda acumulata aferenta perioadei de suspendare a ratelor se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta, cu dobanda 0%. Plata de catre debitor a acestei creante se va face esalonat, in 60 de rate lunare egale, incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de amanare.

Conditiile

Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, dobanzilor si comisioanelor, debitorii persoane fizice, trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

  • sa nu se afle in incapacitate de plata, in sensul in care debitorul nu este in masura sa isi achite obligatiile ajunse la scadenta, la data solicitarii suspendarii rambursarii creditului, si nu a fost inceputa o procedura de executare silita de catre un alt creditor;
  • nu au inregistrat restante in ultimele 6 luni inainte de data solicitarii suspendarii obligatiei de plata si nu inregistreaza restante nici la data solicitarii de suspendare a obligatiilor de plata. 
  • prezinta o declaratie pe propria raspundere cu privire la cresterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, in ultimele 3 luni anterioare solicitarii suspendarii la plata, comparativ cu perioada similara a anului 2021; 
  • nu beneficiaza, la data solicitarii, de un plan de restructurare a datoriilor agreat cu creditorul, in ultimele 3 luni anterioare intrarii in vigoare a OUG 90/2022.

Valoarea dobanzilor suspendate

Pana in prezent, pentru sprijinirea debitorilor care au intampinat dificultati financiare din cauza epidemiei de COVID-19, FNGCIMM a implementat Ordonanta de Urgenta OUG 37/2020 prin care, in 2022, au fost amanate la plata rate scadente pentru 31.861 de contracte, valoarea dobanzii suspendate fiind de aproximativ 129 milioane lei.  
In anii 2020 si 2021, numarul contractelor pentru care a fost solicitata amanarea la plata a depasit 47.000/an iar valoarea dobanzilor suspendate s-a situat in jurul cifrei de 250 milioane lei.

Cerere la banca pentru inlocuirea ROBOR

Pe aceeasi linie promovata de Guvernul Romaniei, de sustinere a persoanelor fizice afectate de cresterea accentuata a costurilor de imprumut, indicele ROBOR la 3 luni inregistrand o dublare de la aproximativ 3% la 6% doar in acest an, anuntam posibilitatea de modificare a dobanzii prin inlocuirea ROBOR cu IRCC, in cazul creditelor PRIMA CASA.
FNGCIMM a primit din partea celor 15 finantatori activi inscrisi in Programul NOUA CASA un numar de peste 10.000 de solicitari de modificare a modului de calcul a dobanzilor prin schimbarea indicelui din ROBOR in IRCC. Un numar de circa 9300 sunt deja aprobate, iar aproximativ 800 sunt in lucru, urmand a fi aprobate in cel mai scurt timp.
Pentru trecerea de la ROBOR la IRCC (IRCC = Indice de Referinta pentru Creditele Consumatorilor) beneficiarul creditului trebuie sa adreseze bancii o cerere privind modificarea contractului de credit si emiterea unui act aditional. La solicitarea bancii, FNGCIMM emite actul aditional prin care este aprobata modificarea modului de calcul al dobanzii aferente creditului contractat cu garantie de stat.
FNGCIMM este mandatat de Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, sa emita Scrisori de garantie, prin care se obliga sa plateasca sumele garantate, la prima si simpla cerere a creditorului, pana la limita valorii scrisorii de garantie, in cazul in care debitorul nu si-a indeplinit obligatiile de rambursare stabilite conform graficului de rambursare a dobanzilor esalonate”
, anunta Fondul.

1 comentariu la “SUSPENDAREA RATELOR LA BANCA – Cereri pentru 126.712 contracte in cadrul programului Prima Casa. Numarul romanilor care au solicitat trecerea de la ROBOR la IRCC. Procedura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole