Grid star
business capital

E OFICIAL: STRAINII NU MAI POT CUMPARA TERENURI IN ROMANIA – PNL nu a putut bloca legea. Iohannis e obligat sa o promulge (Minuta)

Decizie istorica din partea Curtii Constitutionale a Romaniei: este cat se poate de in regula ca statul roman sa le impuna restrictii strainilor care vor sa cumpere terenuri agricole in tara noastra.

Marti, 14 iulie 2020, CCR a respins obiectia de neconstitutionalitate ridicata de catre mai multi deputati PNL si USR cu privire la un proiect de lege initiat de catre 164 de deputati si senatori (cei mai multi de la PSD – vezi facsimil) si votat de ambele camere ale Parlamentului.

Initiativa de act normativ inaspreste conditiile pentru cetatenii straini care vor sa achizitioneze suprafete de pamant situate in extravilan. Proiectul are in vedere „modificarea si completarea Legii nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii–cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului”.

Amintim ca Lumea Banilor a scris deja in detaliu despre proiectul de lege la inceputul lunii iunie (click aici pentru a citi).

Iata mai intai minuta CCR:

In ziua de 14 iulie 2020, Plenul Curtii Constitutionale, in cadrul controlului anterior promulgarii, a luat in dezbatere:

Obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzariicumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, obiectie formulata de deputati apartinand Grupurilor parlamentar ale Partidului National Liberal si Uniunii Salvati Romania;

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului este constitutionala in raport cu criticile formulate.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei”.

Redam principalul pasaj din proiectul de lege:

3. Dupa articolul 4 se introduc doua noi articole, art. 4/1 si 4/2 , cu urmatorul cuprins:

'Art. 4/1. – (1) In cazul in care titularii dreptului de preemptiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, instrainarea prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan se poate face catre persoanele fizice cu respectarea urmatoarelor conditii cumulative:

a) sa aiba domiciliul / resedinta situat / situata pe teritoriul national pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare;

b) sa desfasoare activitati agricole pe teritoriul national pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii acestei oferte;

c) sa fie inregistrata de autoritatile fiscale romane cu minimum 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan.

(2) In cazul in care titularii dreptului de preemptiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, instrainarea prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan se poate face catre persoanele juridice cu respectarea urmatoarelor conditii cumulative:

a)sa aiba sediul social si/sau sediul secundar situat pe teritoriul national, pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare;

b) sa desfasoare activitati agricole pe teritoriul national pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan;

c) sa prezinte inscrisurile din care sa reiasa ca, din venitul total al ultimilor 5 ani fiscali, minimum 75% reprezinta venit din activitati agricole, asa cum sunt prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, clasificate conform codului CAEN prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale;

d) asociatul/actionarul care detine controlul societatii sa aiba domiciliului situat pe teritoriul national pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan;

e) in cazul in care in structura persoanelor juridice, asociatii / actionarii care detin controlul societatii sunt alte persoane juridice, asociatii / actionarii care detin controlul societatii sa faca dovada domiciliului situat pe teritoriul national pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan.

(3) In cazul neexercitarii dreptului de preemptiune, potentialii cumparatori pot depune la primarie un dosar care sa cuprinda documentele doveditoare privind indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) si (2), in termen de 30 de zile de la expirarea termenului de 45 de zile lucratoare, prevazut la art. 6 alin. (2).

(4) Documentele doveditoare privind indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) si (2), se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

(5) In cazul neexercitarii dreptului de preemptiune, daca niciunul dintre potentialii cumparatori, in termenul legal, nu indeplineste conditiile pentru a putea cumpara terenul agricol situat in extravilan, instrainarea acestuia prin vanzare se poate face catre orice persoana fizica sau juridica, in conditiile prezentei legi'.

Art. 4/2. – (1) Terenurile agricole situate in extravilan se pot instraina, prin vanzare, inainte de implinirea a 8 ani de la cumparare, cu obligatia platii impozitului de 80% pe suma ce reprezinta diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare, in baza grilei notarilor din respectiva perioada.

(2) In cazul instrainarii directe sau indirecte, inainte de implinirea a 8 ani de la cumparare, a pachetului de control al societatilor care au in proprietate terenuri agricole situate in extravilan si care reprezinta mai mult de 25% din activele acestora, vanzatorul va avea obligatia de a plati un impozit de 80% din diferenta de valoare a terenurilor respective calculata pe baza grilei notarilor intre momentul dobandirii terenurilor si momentul instrainarii pachetului de control. In acest caz, impozitul pe profit privind diferenta de valoare a actiunilor sau partilor sociale vandute se va aplica la o baza redusa proportional cu procentul ponderii terenurilor agricole respective in activele fixe, orice dubla impozitare fiind interzisa.

(3) Prevederile art.16 se vor aplica in mod corespunzator situatiilor prevazute la alin. (1) si (2).

(4) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplica reorganizarii sau realocarii de bunuri in cadrul aceluiasi grup de societati.

(5) Proprietarii terenurilor agricole situate in extravilan au obligatia sa le utilizeze exclusiv in vederea desfasurarii activitatilor agricole de la data cumpararii, iar in situatia in care pe terenul agricol exista investitii agricole pentru culturile de pomi, vita de vie, hamei si irigatii exclusiv private se va pastra destinatia agricola a acestei investitii'”.

* Cititi aici intregul proiect de lege

* Cititi aici expunerea de motive

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani