LEGE: PAMANTUL ROMANESC NU SE MAI VINDE STRAINILOR – Terenurile agricole nu vor mai putea fi cumparate de strainii care nu locuiesc de cel putin 5 ani in Romania

15929

Strainii nu vor mai putea cumpara terenuri agricole in Romania. Asta a decis miercuri, 3 iunie 2020, Camera Deputatilor.

Cu 205 voturi “pentru”, 96 “impotriva” si 8 “abtineri”, Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege initiat de 164 de senatori si deputati pentru “modificarea si completarea Legii nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii–cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului”.

Trebuie precizat ca proiectul de lege a fost adoptat in camera decizionala, ceea ce inseamna ca el va merge la presedintele Klaus Iohannis in vederea promulgarii.

De departe, cea mai importanta prevedere a proiectului priveste introducerea interdictiei ca strainii sa poata cumpara terenuri agricole in Romania. Iar prin straini, nu trebuie sa se inteleaga persoane care au o alta nationalitate, ci doar cei care nu locuiesc in Romania cu acte legale de cel putin 5 ani. Si nu doar atat, insa acestia trebuie sa fi desfasurat activitati agricole in Romania cel putin de 5 ani, dar si sa fie inregistrati de autoritatile fiscale romane tot de cel putin 5 ani.

Iata prevederile privind conditiile in care se pot vinde terenurile agricole:

„Art. 41 . – (1) In cazul in care titularii dreptului de preemptiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, instrainarea prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan se poate face catre persoanele fizice cu respectarea urmatoarelor conditii cumulative:

a) sa aiba domiciliul/resedinta situat/situata pe teritoriul national pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare;

b) sa desfasoare activitati agricole pe teritoriul national pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii acestei oferte;

c) sa fie inregistrata de autoritatile fiscale romane cu minimum 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan.

(2) In cazul in care titularii dreptului de preemptiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, instrainarea prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan se poate face catre persoanele juridice cu respectarea urmatoarelor conditii cumulative:

a) sa aiba sediul social si/sau sediul secundar situat pe teritoriul national, pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare;

b) sa desfasoare activitaţi agricole pe teritoriul national pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan;

c) sa prezinte inscrisurile din care sa reiasa ca, din venitul total al ultimilor 5 ani fiscali, minimum 75% reprezinta venit din activitati 6 agricole, asa cum sunt prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, clasificate conform codului CAEN prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale;

d) asociatul/actionarul care detine controlul societatii sa aiba domiciliului situat pe teritoriul national pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan;

e) in cazul in care in structura persoanelor juridice, asociatii/actionarii care detin controlul societatii sunt alte persoane juridice, asociatii/actionarii care detin controlul societatii sa faca dovada domiciliului situat pe teritoriul national pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan”.

Altfel, o alta prevedere importanta din punctul nostru de vedere este urmatoarea: “Proprietarii terenurilor agricole situate in extravilan au obligatia sa le utilizeze exclusiv in vederea desfasurarii activitatilor agricole de la data cumpararii, iar in situatia in care pe terenul agricol exista investitii agricole pentru culturile de pomi, vita de vie, hamei si irigatii exclusiv private se va pastra destinatia agricola a acestei investitii”.

* Cititi aici forma proiectului de lege privind vanzarea terenurilor agricole trimisa la promulgare presedintelui Romaniei

9 comentarii la “LEGE: PAMANTUL ROMANESC NU SE MAI VINDE STRAINILOR – Terenurile agricole nu vor mai putea fi cumparate de strainii care nu locuiesc de cel putin 5 ani in Romania

 1. Buna lege dar data jmechereste, jegurile astea chiar ne iau de prosti. Care pamant frate unde mai este pamant de vanzare, terenurile sau vandut ce au fost de vandut, cand sau terminat cu vanzarea terenurilor au venit si excrocii de politicieni cu o lege… Vezi doamne datorita lor sau stopat vanzarile catre straini, ba dativa dreacu de excroci.

 2. Cat poate fi de stupida si clientelara!
  1. Daca nu isi manifesta nimeni dreptul de preemtiune, cumparatorul trebuie sa fie fermier de 5 ani? Pai, poate deveni fermier doar prin arenda???
  2. Multi sunt fermieri si au terenuri in mai multe comune/ judete. De multe ori comasarea trece granite administrative. Nu pot cumpara daca nu am domiciliul acolo???
  3. Cine sunt fermierii cu mai mult de 5 ani? Sigur primarii si/ sau familiile lor. Cel putin in mediul rural. Ei sunt si cei care afla primii si dispun de lichiditati sau surse. Deci, pentru cine e legea de fapt???
  O varza! Daca o promulga Presedintele, n-am dus.
  Ce faceti cu romanii care vor sa revina in tara si sa se faca fermieri???

  1. Aceasta lege te obliga sa-ti vinzi pamantul doar arendasilor, primarilor sau rudelor acestora.!.Cam pute aceasta lege !.

 3. ÑU ESTE BINE.MAI INTAI NE LUAM TARA INAPOI CUM A FOST IN 1989 FARA DATORII SI VANZARI DE 30 DE ANI,IAR DUPA ACEEA NE VOM FACE NOI ALTE LEGI.AM FOST FURATI,SI VANDUTI FARA SA FIM INTREBATI.CUI NU II CONVINE,SA PLECE DIN ROMANIA CU TOT CU HOTII DE POLITICIENI DIN 1989 SI PANA ACUM.

 4. Mergem bine, o bomba invelita in staniol spunind ca e ciocolata pentru romani .Tilharilor nu va e rusine atit de inculti ne credeti .Deci dupa ce ati vindut tot pe nimic si ati furat banii ,le asigurati la marii boeri decit lor dreptul de a cumpara pamintul iar noi milioane de Romani care neati fugarit din tara ,ne luati dreptul de a investi putinii bani cre iam cistigat cu lacrimi si sudore departe de tara. Blestemati sa fiti ,si nu va ginditi ca roata o sa se intoarca , si o sa platiti toate mirsaviile facute . De ce nu ati dat o lege sa impropetariti cu pamint familiile sarace ?, sa le dati utilaje sasi munceasca pamintul , de ce nu le mariti impozitele la strinii cu mii de hectare de padure care au taiato . Rusine sa le fie familiilor din care proveniti .

  1. Pamantul nu trebuie vandut Trebuie concesionat pe o perioada de cel mult 100 de ani fara drept de succesiune .Iar cel care a fost vandut sa fie rascumparat cu acelasi pret,sau cei ce l-au cumparat sa obtina automat cetatenie romana.Nu trebuie sa patim la fel ca in situatia fundatiei Gojdu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole