Grid star
criptomonede

CRIZA CELSIUS NETWORK, UN NOU FALIMENT CARE FACE RAVAGII IN PIATA CRIPTO - Economistul Frances Coppola: "In caz de faliment, clientii s-ar putea sa nu primeasca banii inapoi”

Criza majora cu care se confrunta in prezent piata cripto, lovita de probleme acute de lichiditate, concomitent cu deprecierea masiva a valorii criptomonedelor majore, a declansat o serie de falimente cu efect de domino în randul companiilor din acest sector, asa cum a relatat anterior Lumea Banilor. Creditorul american de criptomonede Celsius Network a depus miercuri, 13 iulie, cererea de faliment la New York. The Guardian dezvaluie detalii din dosarul insolventei. Astfel, compania a ramas cu un deficit de 1,2 miliarde de dolari, are sute de mii de creditori si dispune in prezent de 167 de milioane de dolari in numerar.

Gilda Popa

Solicitarea Celsius Network vine la doar o zi dupa ce o instanta de faliment din New York a inghetat activele fondului de investitii cripto Three Arrows Capital, subiect detaliat de Lumea Banilor la acel moment.

Celsius, cu sediul in New Jersey, a inghetat luna trecuta retragerile, invocand conditiile "extreme” de pe piata si taind accesul la economii pentru investitorii individuali. Aceasta criza a provocat la acel moment un nou cutremur pe piata cripto, care se confrunta deja cu efectele problemelor sistemice din economia globala.

Dosarul de faliment depus in instanta a dezvaluit ca in prezent compania cripto are active de 4,3 miliarde dolari, compensate cu datorii de 5,5 miliarde dolari, din care 4,7 miliarde dolari sunt datorate utilizatorilor sai, care numarau 1,7 milioane in aceasta luna, potrivit The Guardian.

Intr-un document de 61 de pagini, directorul executiv al Celsius Network, Alex Mashinsky, a recunoscut ca "a luat ceea ce, in retrospectiva, s-a dovedit a fi anumite decizii proaste de implementare a activelor”.

Deciziile care au dus la prabusirea Celsius Network

Aceste "decizii proaste”, se arata in documentul citat de The Guardian, au inclus creditarea cu 35.000 de Ether a unei companii numite StakeHound, care apoi le-a pierdut din cauza unei presupuse erori a unei terte companii care stoca activele, Fireblocks. StakeHound a lansat luna trecuta un proces la Tel Aviv impotriva firmei din Israel pentru neglijenta, ceea ce Fireblocks neaga.

Celsius s-a imprumutat si de la un creditor privat intre 2019 si 2021, doar pentru a constata, cand a incercat sa ramburseze banii, ca acel creditor nu a putut returna garantia pe care Celsius a pus-o pentru a asigura fondurile.

Dand vina pe o combinatie de propriile sale decizii proaste, o "criptoapocalipsa” globala si acoperirea media nefavorabila, compania a solicitat derularea procedurii de faliment conform cu „"apitolul 11”, o reglementare din SUA care permite companiilor sa faca comert in timp ce isi restructureaza finantele.

Reprezentantii Celsius au spus ca activarea "capitolului 11” va "oferi o gura de oxigen pentru debitori sa negocieze si sa implementeze un plan care va maximiza valoarea companiei (n.r. Celsius) si va genera recuperari semnificative (n.r. din pierderi) pentru partile interesate cat mai repede posibil”.

CEO-ul Alex Mashinsky a indicat ca planul sau de recuperare a pierderilor ar putea implica utilizarea monedelor Bitcoin generate din operatiunea sa de cripto mining pentru a acoperi deficitul din activele sale cripto.

Economistii sunt sceptici ca ar fi sanse ca utilizatorii sa isi recupereze banii

Insa Frances Coppola, un economist de marca, nu crede ca deponentii isi vor primi banii inapoi. Coppola a sustinut ca Celsius functiona ca o "banca din umbra”, potrivit publicatiei de specialitate CryptoPotato.

"Celsius nu este un administrator de active, este o banca din umbra. Si depozitele in banci nu sunt nici macar active ale clientilor, cu atat mai putin active aflate in administrare. Sunt imprumuturi negarantate catre banca. Acestea sunt astfel pasive ale bancii si sunt pe deplin expuse riscului de faliment.”, a declarat Frances Coppola pentru CryptoPotato.

In sectiunea de termeni si conditii, Celsius afirma clar ca "in caz de faliment, clientii ar putea sa nu primeasca toti – sau chiar niciunul – banii inapoi”."
Termenii de utilizare ai Celsius arata complet clar ca clientii care depun fonduri in conturile purtatoare de dobanda ale lui Celsius isi imprumuta fondurile lui Celsius pentru a se descurca cu ele. Si spune in mod specific ca, in caz de faliment, clientii s-ar putea sa nu primeasca toti – sau chiar parte – banii inapoi”, adaugaFrances Coppola

Companiile de creditare cripto, intre care se numara si Celsius, au castigat o tractiune semnificativa pe durata cresterii pietei cripto de anul trecut. Ratele ridicate ale dobanzilor si accesul usor la imprumuturi au atras multi deponenti. Aceste entitati au realizat profituri prin imprumutul de active digitale din cauza cererii crescute din partea investitorilor institutionali. Cu toate acestea, modelul lor de afaceri a atras critici in urma recesiunii pietei, iar „iarna cripto” a adus falimente pe banda rulanta ale acestora.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani