Grid star
criptomonede

FALIMENTE PE BANDA RULANTA IN INDUSTRIA CRIPTO – Cel putin 25 de platforme de exchange cripto au disparut in ultimele 30 de zile

Criza majora cu care se confrunta in prezent piata cripto, lovita de probleme legate de lichiditate, concomitent cu deprecierea masiva a valorii criptomonedelor majore, are efecte sistemice in intreaga industrie. Astfel, cel putin 25 de platforme de exchange cripto au fost literalmente "sterse” din piata, arata cifrele obtinute de publicatia financiara Finbold. Falimentele burselor cripto se adauga insolventelor unor fonduri de investitii cu expunere pe active digitale, intre care Three Arrows Capital si a riscului de intrare in incapacitate de plata a mai multor companii de creditare in criptomonede.

Gilda Popa

Turbulentele masive cu care se confrunta piata cripto in ultimele luni a dezechilibrat in lant mai multe companii din industrie, exchange-urile de dimensiuni mici fiind cele mai vulnerabile la problemele de lichiditate cu care se confrunta intreg sectorul.

Incepand cu 6 iulie, numarul de platforme de exchange cripto la nivel global era de 500, o scadere fata de maximele inregistrate in lunile precedente. Folosind un instrument de arhiva web, Finbold a stabilit ca sectorul a pierdut 25 de exchange-uri in 30 de zile, avand in vedere ca pe 6 iunie, cifra era de 525, potrivit datelor CoinMarketCap.

Pe langa colapsul pietei cripto, exchange-urile au fost afectate de alte conditii macroeconomice, cum ar fi cifrele in crestere ale inflatiei, care au facut ca supravietuirea afacerilor sa fie dificila, scrie Finbold.

Business-urile cripto isi reajusteaza planurile de afaceri

Investitorii au vandut masiv pe fondul declinului din piata detinerile cripto, cum ar fi Bitcoin, iar aceasta presiune s-a corelat cu deprecierea mai larga a pietelor de valori, in special in sectorul tehnologiei. Criza a fost adancita de prabusirea ecosistemului Terra (LUNA), un aspect care ar fi putut eroda increderea in industrie, asa cum a relatat anterior Lumea Banilor.

Presiunea a fost resimtita din plin de exchange-urile mai mici, probabil cele mai afectate, avand in vedere ca unii investitori au optat sa sisteze activitatile de tranzactionare si sa isi pastreze activele in asteptarea urmatorului raliu de crestere al pietei. In plus, escaladarea pierderilor inregistrate de piata criptomonedelor a fortat investitorii de retail sa paraseasca industria.

Reamintim ca la inceputul lunii iulie, fondul de investitii Three Arrows Capital, cu expunere pe criptomonede, a solicitat intrarea in faliment in baza capitolului 15 la New York, la cateva zile dupa ce lichidarea fondului a inceput in Insulele Virgine Britanice, a relatat Financial Times.

Lichidarea si depunerea ulterioara a cererii de faliment au loc in contextul unei prabusiri majore a pietei cripto, care a afectat creditorii, bursele si investitorii. Principalele criptomonede, cum ar fi Bitcoin si Ether, au scazut in ultima luna cu aproximativ 70% in raport cu maximele istorice atinse in noiembrie anul trecut. (foto principala).

Potrivit unor documente judiciare consultate de Financial Times, bursa de optiuni criptografice si contracte futures Deribit a sustinut ca Three Arrows nu a reusit sa ramburseze 80 de milioane de dolari, in conditiile in care problemele financiare au afectat fondul de hedging.

Cei 80 de milioane de dolari constau in 1.300 de bitcoin si 15.000 de ether, care au fost evaluate la aproximativ 42 de milioane de dolari. De asemenea, imprumutul a fost compus din valori negative ale activelor de 37,1 milioane de dolari.

Criza majora de lichiditate in piata cripto

La cateva zile dupa anuntul privind insolventa Three Arrows Capital, mai precis miercuri, 6 iulie, firma americana de creditare in criptomonede Voyager Digital a cerut intrarea in faliment, in SUA, potrivit Reuters.

Prabusirea vine in contextul in care creditorii in criptomonede, cum ar fi Voyager, au crescut in timpul pandemiei de Covid-19, atragand deponenti cu rate mari ale dobanzii si acces facil la imprumuturi rareori oferite de bancile traditionale.

O alta companie de creditare care a generat un efect sistemic in piata cripto, dupa suspiciunile ca ar putea intra in incapacitate de plata este Celsius, cu sediul in New Jersey, care a blocat in iunie retragerile si a angajat consilieri pentru o posibila declaratie de faliment.
"Criza Celsius” a fost o alta lovitura care a pus presiune puternica pe preturile criptomonedelor, antrenand o noua runda de "bear market”.

Cu toate acestea, noteaza recent CoinDesk, de la 1 iulie, conform datelor din blockchain, Celsius a platit 183 de milioane de dolari din datoria garantata catre Maker, una dintre cele mai mari platforme de creditare descentralizate. Tranzactiile pe instrumentul de urmarire a datelor blockchain Etherscan verifica avansurile provenite de la un portofel conectat la Celsius.

Oportunitatile pietei de criptomonede in vreme de criza

Corectia masiva a preturilor nu a crutat nici exchange-urile de top, care au fost fortate sa-si reajusteze afacerile pentru a ramane operationale. De exemplu, Coinbase, principalul exchange din SUA, a impus o inghetare a angajarilor pe langa anuntarea unor concedieri pentru a-si sustine operatiunile.

Autoritatile de reglementare din UE au anuntat deja legi stricte menite sa protejeze investitorii, asa cum a scris Lumea Banilor in urma cu cateva zile. Ingrijorarea e accentuata de faptul ca majoritatea exchange-urilor care se inchid nu reusesc, de cele mai multe ori, sa transmita statutul depozitelor investitorilor. Astfel de circumstante au erodat, in consecinta, increderea in sectorul criptomonedelor.

Scaderea continua a pietei cripto – evaluata pe "varful” din noiembrie 2021 la peste 3 trilioane dolari, este suficient de masiva incat sa aiba impact asupra economiei globale: peste 2 trilioane dolari s-au evaporat in ultimele 6 luni din piata. Analistii nu s-au pus inca de acord asupra modului in care exchange-urile si companiile de criptomonede ar putea face fata presiunii si supravietui atacului financiar in curs.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani