WEEK-END DE COSMAR PE PIATA CRIPTO – Investitorii lichideaza pozitii de peste 500 milioane dolari, Bitcoin risca o prabusire la 20.000 dolari

1175

Piata cripto intra din nou in declin in week-end, cu noi minime saptamanale, lunare si chiar anuale inregistrate de mai multe altcoins. Bitcoin a scazut cu 6% in ultimele 24 de ore, „luptand” sa pastreze suportul la 27.000 dolari, in timp ce a doua criptomoneda dupa capitalizarea de piata, Ether, a inregistrat o scadere si mai abrupta, de peste 12% in mai putin de o zi (minus 18% in ultimele 7 zile), prabusindu-se sub pragul critic de 1500 dolari. Bitcoin este la un pas de a intra intr-o noua curba periculoasa a pretului, care ar putea scadea sub 20.000 dolari, avertizeaza analistii.

Gilda Popa

Numarul de lichidari ale expunerii pe criptomonede ale investitorilor a crescut vertiginos in week-end, cu peste 180.000 de pozitii cripto scoase la vanzare sambata, 11 iunie, arata cifrele citate de cryptopotato.com. In total, in ultimele 24 de ore pe piata cripto s-au inregistrat exituri de 500 de milioane de dolari, intre care 200 de milioane de dolari doar in ultimele 12 ore. Capitalizarea pietei cripto a scazut, de asemenea, la un minim anual sub 1,1 trilioane de dolari.

A doua criptomoneda dupa capitalizarea de piata, Ether (ETH), a cunoscut cea mai abrupta scadere (minus 12% in ultimele 24 de ore), dupa ce investitorii au vandut ETH in valoare de 250 de milioane de dolari.

Indexul Bitcoin Fear & Greed (n.r.”„Frica si Lacomie”), care masoara tendinta investitorilor de a vinde pe fondul temerilor ca piata va scadea si mai mult, a revenit pe teritoriul „fricii extreme”, inversand o usoara crestere in ultimele zile. Pentru moment, indicatorii tehnici arata o deteriorare pe termen scurt a tendintei pretului Bitcoin, similar cu cel al acțiunilor de pe piețele tradiționale.

Pentru Bitcoin, riscul pare acum crescut al unei retestari a suportului pe termen lung in jur de 27.200 de dolari, observand ca indicatorii pe termen mediu si lung indica mai multe vulnerabilitati”, a declarat pentru CoinDesk Katie Stockton, managing partner la Fairlead Strategies.

BNB, Cardano, Ripple, Solana, Dogecoin, Polkadot, Avalanche, Shiba Inu si multe alte altcoins au inregistrat, de asemenea, scaderi de pret cu doua cifre.

Analistii explica in ce context ar putea scadea Bitcoin sub 20.000 dolari

Bitcoin s-a tranzactionat la peste 32.000 de dolari saptamana trecuta, dar fiecare incercare de a depasi decisiv acest nivel a fost oprita. Activul cripto a fost impins la 30.000 dolari inainte ca situatia sa se inrautateasca vineri si sa inceapa caderea libera pentru a ajunge, duminica, la circa 27.000 dolari.

Pietele globale au intrat in „modul de reducere a riscurilor” incepand de vineri, trimitand atat pietele traditionale cat si pe cea cripto pe un trend abrupt de scadere, potrivit jurnalistilor CoinDesk.

Aceasta in contextul in care indicele preturilor de consum (CPI) din SUA, cel mai urmarit reper pentru inflatie, a crescut cu 8,6% in mai in raport cu aceeasi luna a anului trecut, depasind asteptarile ca va scadea la 8,2% de la 8,3% din aprilie. Aceste cifre ingrijoratoare au declansat exiturile din week-end pe piata cripto.

De obicei, explica analistii, investitorii isi reduc expunerea la risc in perioadele de crestere a inflatiei, ceea ce nu este doar o problema din SUA. Rata medie a inflatiei globale este acum de 7,9% de la un an la altul, fata de 3,05% in iunie anul trecut, potrivit Deutsche Bank.

Valoarea socului (n.r. din piete) din cauza inflatiei din SUA a scazut, chiar daca tiparirea (n.r de dolari) de astazi (n.r. vineri, a fost destul de socanta in sine”, a scris banca intr-o nota de cercetare citata de CoinDesk.

S&P 500 a scazut, de asemenea, vineri, in timp ce aurul, un refugiu sigur traditional, a urcat.

Analistii citati de CoinDesk explica in continuare ca, daca Bitcoin pierde suportul la 27.000 dolari, urmatorul”„stop” este la media mobila de 200 de saptamani, in prezent la 22.294 dolari. Cu toate acestea, o scadere brusca a pretului s-ar putea stabiliza in cele din urma la 17.673 dolari, ceea ce reprezinta o retragere de 78% a tendintei ascendente anterioare a BTC din martie 2020 pana in noiembrie 2021.

2 comentarii la “WEEK-END DE COSMAR PE PIATA CRIPTO – Investitorii lichideaza pozitii de peste 500 milioane dolari, Bitcoin risca o prabusire la 20.000 dolari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole