Grid star
criptomonede

BITCOIN, ALTERNATIVA IN CAZUL "INTRERUPERII COMERTULUI SAU A COMUNICATIILOR” - Avertismentul unui manager de top: In urmatorii ani ar putea aparea "probleme tehnice si de lichiditate cu serviciile financiare traditionale”

Bitcoin (BTC) „repara democratia” si lupta impotriva coruptiei, a declarat intr-un interviu recent Alex Gladstein, directorul de strategie al Fundatiei pentru Drepturile Omului (HRF). El a sustinut ca natura descentralizata a BTC poate actiona ca o bariera impotriva dictaturii si a cenzurii. Intre timp, cea mai puternica criptomoneda a inregistrat o crestere de 50% de la inceputul lui 2023, dupa un an de cosmar cu scaderi de peste 80% si falimente in lant in industria cripto.

Gilda Popa

Bitcoin reprezinta libertatea de exprimare, dreptul de proprietate si conceptul de piete de capital deschise, „inabusind puterea guvernelor tiranice”, a sustinut Alex Gladstein intr-un interviu acordat luni, 20 februarie unui vlogger din Miami, cunoscut pentru proiectul „Simply Bitcoin”.

De asta au nevoie China si Rusia pentru a supravietui, au nevoie de cenzura, au nevoie de piete de capital inchise si au nevoie de puterea de a confisca - Bitcoin poate impiedica aceste guverne sa impuna acest tip de cenzura cetatenilor” , a precizat Gladstein.

Asa cum a relatat Lumea Banilor aici si aici, atat Rusia, cat si China au fost ostile fata de industria cripto in trecut. Guvernul chinez a interzis practic toate tranzactiile cu criptomonede in 2021. Cu toate acestea, viitorul regim de licentiere cripto din Hong Kong a condus la speculatii ca pozitia Chinei fata de cripto va fi reconsiderata. Pe de alta parte, Rusia a anuntat recent legalizarea platilor internationale in criptomonede si lucreaza la un cadru sever de reglementare pentru afacerile in domeniu.

Nu vad ca aceste puteri dictatoriale sa se descurce bine intr-un standard Bitcoin”, a adaugat activistul pentru drepturile omului.

Natura descentralizata confera Bitcoin "rezistenta la cenzura”

Argumentul lui Gladstein despre Bitcoin a reflectat opinii similare, intre care cea a furnizorului de infrastructura Bitcoin OpenNode, care si-a exprimat opinii similare intr-o postare din 2021 despre beneficiile pe care le-au avut donatiile BTC in eludarea represiunilor autoritare.

"Unul dintre beneficiile Bitcoin este rezistenta la cenzura. Fara nicio autoritate centrala care sa dicteze cine poate si nu poate folosi Bitcoin, s-a dovedit a fi moneda preferata de multe persoane si organizatii (n.r. umanitare) care au fost lasate in afara metodelor traditionale de plata”, scria OpenNode la acea vreme, noteaza CoinTelegraph.

Potrivit unei investigatii din februarie 2022 a companiei de analiza blockchain Elliptic, unul dintre cele mai importante motive ale mai multor organizatii pentru a apela la strangerea de fonduri bazata pe blockchain a fost evitarea inchiderii conturilor traditionale de catre institutiile financiare.

Predictia lui Gladstein: Vor aparea in curand "probleme tehnice si de lichiditate cu serviciile financiare traditionale”

Gladstein prezice ca vor exista mai multe „momente declansatoare” in urmatorii ani, in care oamenii vor avea „probleme tehnice si de lichiditate cu serviciile financiare traditionale”, ceea ce va duce la trecerea mai multor persoane la BTC ca alternativa.

"Daca exista un conflict sau o intrerupere a comertului sau a comunicatiilor, vor aparea o multime de probleme si fiecare dintre acestea este ca un moment care va crea un nou Bitcoiner (n.r. utilizator de Bitcoin) din necesitate”, a spus Gladstein.

Gladstein este seful de strategie al HRF si deserveste organizatia nonprofit din 2007. Fundatia se concentreaza pe promovarea si protejarea drepturilor omului la nivel global, in special in tarile in care oamenii traiesc „sub guvernare autoritare”.

"Acolo unde democratiile s-au prabusit, cred ca (n.r. colapsul democratiei) este foarte clar legat de moneda fiat si cred ca Bitcoin rezolva acest lucru intr-un fel”, a spus el.

Bitcoin "testeaza” din nou pragul de 25.000 dolari

Bitcoin a depasit din nou, in noaptea de marti spre miercuri (21-22 februarie) pragul de 25.000 de dolari, pentru a doua oara in decurs de mai putin de o saptamana, avans pe care l-a pierdut dupa debutul sedintei de tranzactionare in SUA. La momentul redactarii acestui articol, cea mai puternica criptomoneda se tranzactioneaza cu aproximativ 24.000 dolari, potrivit datelor CoinMarketCap.

Dupa o lunga ,"amorteala” in perioada noiembrie 2022 - ianuarie 2023, in zona de 16.000 - 18.000 dolari, minime ale ultimilor 3 ani, Bitcoin si piata criptoactivelor in general au inceput sa dea din nou semne de viata. Bitcoin a revenit peste pragul de 20.000 dolari pe 14 ianuarie, iar o luna mai tarziu incepea o noua ascensiune catre pragul de 25.000 dolari.

Revine interesul investitorilor pentru activele digitale

Unul din motivele interesului renascut al investitorilor ar putea fi debutul favorabil de an in bursele americane, europene si chiar unele din bursele asiatice, noteaza analistii citati de CoinTelegraph. Sentimentul optimist poate indica un apetit mai ridicat pentru riscuri, care se transpune intr-un interes speculativ mai inalt inclusiv pentru criptoactive.

Un al doilea motiv ar putea tine de protocolul Ordinals, care permite introducerea de referinte la arta digitala in tranzactiile din sistemul blockchain, ceea ce se poate traduce prin NFT-uri bazate pe arhitectura Bitcoin, in conditiile in care, pana acum, majoritatea NFT-urilor se bazau pe arhitectura Ethereum.

Al treilea motiv ar putea fi chiar si mai important: actiunile intreprinse de autoritatile de reglementare. SEC, reglementatorul pietei de capital americane, a deschis o investigatie privind Paxos si emiterea de instrumente BUSD, pe care le-ar putea considera drept titluri de valoare, asa cum a relatat recent Lumea Banilor.

Aceasta ar insemna ca sfera mai larga a stablecoins (criptomonede stabile, a caror valoare este legata de o moneda fiat) este vizata, si ca astfel de instrumente ar necesita autorizarea SEC. Ar putea fi un concept de supraveghere si autorizare extins la nivel mult mai larg in domeniul criptoactivelor, insa, deocamdata, Bitcoin pare a fi in afara domeniului vizat.

De asemenea, zilele trecute SEC a propus noi reguli care ar obliga firmele, inclusiv bursele de criptoactive, sa se inregistreze si sa respecte un sistem de reguli, intr-un mediu in care oferirea de servicii de custodie de catre banci a fost descurajata de catre autoritati prin reguli mai stricte.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani