PIATA CRIPTO PRIMESTE O LOVITURA URIASA – Rusia ar intentiona sa interzica investitiile in criptomonede. Stirea vine dupa intalnirea Vladimir Putin -Xi Jinping

1402

Banca Centrala a Rusiei are in plan sa interzica investitiile in criptomonede, invocand riscuri pentru stabilitatea financiara in contextul cresterii numarului de tranzactii cripto in tara, au declarat pentru Reuters doua surse de pe piata financiara apropiate bancii. Aceleasi surse spun ca exista deja discutii cu jucatori din piata si cu experti cu privire la modul in care ar putea fi implementata interdictia.

Stirea a „rasuflat” pe surse joi, 16 decembrie, la mai putin de o zi dupa ce presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau chinez Xi Jinping au avut miercuri o discutie amicala cu prilejul unei videoconferinte desfasurate in pline tensiuni cu Occidentul. Sursele din piata financiara citate de reuters.com arata ca Banca Centrala a Federatiei Ruse vrea sa ia masuri pentru a impiedica fondurile mutuale de investitii sa investeasca in monede digitale. China a dat o lovitura puternica pietei cripto dupa ce a luat, anul acesta, o serie de masuri impotriva industriei care s-au finalizat cu interzicerea tranzactiilor cripto.

Asa cum a relatat Lumea Banilor la finalul lunii noiembrie Banca Centrala a Federatiei Ruse (CBR) a aratat, in cel mai recent raport al sau privind stabilitatea financiara, ca investitorii rusi in criptomonede sunt printre cei mai activi din piata globala. Potrivit unor estimari, tranzactiile cripto in Rusia au atins aproximativ 5 miliarde de dolari (350 de miliarde ruble rusesti) in 2021.

Interesul crescand pentru criptomonede ar putea deveni un risc financiar pentru Rusia, a avertizat la acel moment autoritatea de reglementare.

Criptomonedele, interzise pentru fondurile mutuale de investitii

Lucrurile au evoluat rapid iar joi, 16 decembrie, sursele din piata financiara citate de reuters.com arata ca Banca Centrala a Federatiei Ruse vrea sa ia masuri pentru a impiedica fondurile mutuale de investitii sa investeasca bani in monede digitale precum Bitcoin. Sursele Reuters au adaugat ca banca a deschis deja discutii cu jucatori de pe piata si cu experti cu privire la modul in care ar putea proceda pentru implementarea interdictiei.

Restrictiile s-ar aplica si instrumentelor derivate, a caror valoare depinde de fluctuatia ratelor acestora sau de preturile valorilor mobiliare legate de activele digitale.

Autoritatea monetara din Rusia a explicat miscarea cu necesitatea de a proteja fondurile si drepturile investitorilor, potrivit news.bitcoin.com.

Anterior au existat discutii la nivelul autoritatilor din Rusia cu privire la o posibila interdictie a investitiilor cripto, insa acestea nu s-au materializat. De fapt, ministrul adjunct al finantelor– Alexey Moiseev – a asigurat recent ca tara nu are intentii de a urma calea Chinei si de a interzice total orice tranzactie cripto, mai noteaza news.bitcoin.com.

Duma de Stat a stabilit un grup de lucru ce vizeaza reglementarea criptomonedelor

Unele banci locale, cum ar fi Neobank, au fost destul de deschise la ideea de a adauga servicii de criptomoneda. Alte institutii financiare, insa, doreau mai multa claritate in ceea ce priveste reglementarile inainte de lua o decizie in acest sens.

In iulie, CBR a sfatuit bursele rusesti sa evite listarea instrumentelor bazate pe criptomonede si a recomandat ca brokerii si administratorii sa se abtina de la a oferi „pseudo-derivate cu astfel de active subiacente investitorilor necalificati”.

Rezultatele unui sondaj publicat in decembrie indica, totusi, ca activele alternative, cum ar fi criptomonede, formeaza mai mult de jumatate din portofoliile investitorilor necalificati din Rusia. La acea vreme, 46% dintre cei 1.000 de respondenti la sondaj au recunoscut ca sunt de parere ca monedele digitale sunt o investitie pentru viitor.

Preocuparile Rusiei pentru reglementarea tranzactiilor cu criptomonede s-au intensificat in ultima vreme. Seful Comisiei parlamentare pentru piata financiara, Anatoli Aksakov, a dezvaluit vineri, 26 noiembrie, ca Duma de Stat a stabilit un grup de lucru ce vizeaza reglementarea criptomonedelor si activitatilor conexe.

Presedintele Dumei, Vyacheslav Volodin, a propus infiintarea grupului de lucru pe 11 noiembrie, a informat agentia rusa de stiri de afaceri Prime. Parlamentarul de rang inalt a remarcat ca exista ‘zone gri” legate de emitere, circulatie, impozitare si operatiuni cu criptomonede.

4 comentarii la “PIATA CRIPTO PRIMESTE O LOVITURA URIASA – Rusia ar intentiona sa interzica investitiile in criptomonede. Stirea vine dupa intalnirea Vladimir Putin -Xi Jinping

  1. De ce s-ar merge pe criptomonede investiți și nu s-ar merge fund și mai Avantajos Pe AUR ARGINT SI Alte Metale Foarte Prețioase Platină Nu M-ar interesa Criptomonede Că Va Duce La Faliment Bani Fiecărei Țări Eu Cred Că Mai Convenabil Este Ca Țările Să Nu Facă Jocul Chinei Și A Ocultei Mondiale De IMPLIMENTARE A Criptomonedelor De Ori Ce Fel Ar Numio Sau Se Dorește Disfințarea Banilor Lichizi Ai Fiecărui Stat De Pe Ori Ce Continent Al Țărilor Eu Consider Că Este Și Va Fi Mai INPORTANT Să Se Meargă Pe Bursă Aurul Argintul Platină Și Toate Metalele Prețioase În Loc De Criptomonedă Ori Ce Denumire Ar Avea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole