UE INASPRESTE REGULILE PENTRU PIATA CRIPTO – In ce conditii si-ar putea pierde licenta platformele de exchange cripto
Platformele de exchange cripto ar trebui sa-si piarda licentele daca se constata ca au incalcat grav regulile impotriva spalarii banilor, au spus autoritatile financiare ale Uniunii Europene, potrivit CoinDesk. Recomandarea vine in momentul in care parlamentarii UE ajung la etapa finala de elaborare a legislatiei de reglementare a pietelor cripto cunoscuta sub numele de Markets in Crypto Assets (MiCA), introducand un regim de autorizare pentru companiile din domeniu.
Gilda Popa
Autoritatile de reglementare responsabile cu autorizarea sau inregistrarea platformelor de criptomonede si a furnizorilor de portofele virtuale ar trebui "sa fie imputernicite sa retraga autorizarea/inregistrarea pentru incalcari grave ale regulilor CSB/CFT [anti-spalarea banilor si finantarea terorismului]”, se arata intr-un raport publicat miercuri, 1 iunie, de cele trei autoritatile de supraveghere ale UE responsabile cu supravegherea bancilor, asiguratorilor si pietelor de valori mobiliare.
"Pe baza constatarilor anchetei, au existat un total de 25 de cazuri de retragere a autorizatiilor sau a solicitarilor de inregistrare in ultimii zece ani, distribuite dupa cum urmeaza:
i) saptesprezece de la institutii de credit, institutii de plata, firme de investitii, societati de administrare sau de investitii si societati de asigurare;
ii) patru de la alte entitati, cum ar fi furnizorii de active virtuale, intermediarii financiari, birouri de schimbare;
iii) doua ordine de incetare a activitatilor sucursalelor intracomunitare din cauza unor incalcari grave de CSB/CFT;
iv) doua cazuri de ordine de incetare a activitatilor efectuate prin intermediul agentiilor sau prin autorizatia de furnizarea de servicii conform PSD2”, se arata in raportul citat.
UE vrea sa previna "crash-uri” cripto de dimensiunile scandalului recent Terra (LUNA)
Constatarile sondajelor efectuate de autoritatile UE in domeniu arata ca intr-un numar mare de cazuri decizia de retragere a autorizatiilor de functionare s-a dispus pentru incalcarea grava a normelor CSB/CFT in combinatie cu alte temeiuri legale, cum ar fi incalcarea cerintelor prudentiale, neindeplinirea in continuare a conditiei de autorizare sau incalcari ale altor legi si reglementari.
"MiCA ar trebui sa integreze in mod corespunzator aspectele CSB/CFT in supravegherea prudentiala a entitatilor”, se arata in raport.
MiCA introduce cerinte pentru emitentii de criptomonede stabile (stablecoins) de a detine suficiente rezerve de capital si de a fi monitorizati de autoritatile de reglementare, cum ar fi BaFin din Germania. O astfel de reglementare ar fi menita sa impiedice situatii similare cu cele create de prabusirea criptomonedei stabile Terra (LUNA), despre care Lumea Banilor a relatat recent cum a ajuns sa piarda peste 99% din valoare intr-un timp record de doar 24 de ore.
Una dintre chestiunile care au ramas de clarificat in legislatie este daca ar trebui ca MiCA sa reglementeze controale mai puternice ale autoritatilor UE de supraveghere din domeniul financiar-bancar sau sa lase problema pentru o revizuire separata si mai ampla in legislatia privind spalarea banilor.
Jucatori importanti precum Binance, cea mai mare platforma de exchange cripto dupa volumul tranzactionat, sunt acum inregistrati in tari din UE precum Franta si Italia, in timp ce blocul european isi inaspreste legile AML in urma unui sir de scandaluri care afecteaza creditorii conventionali precum Danske Bank si Malta.
Asa cum a relatat anterior Lumea Banilor, Comisia pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European a votat in martie 2022 pachetul de reglementari MiCA, o piesa importanta in legiferarea activelor digitale la nivelul UE, potrivit unui anunt facut pe site-ul Parlamentului European.
Ce noi reguli pentru utilizatorii cripto a votat UE
Deputatii europeni au votat in martie pentru un cadru legal uniform pentru cripto-active in Uniunea Europeana. Aceasta include masuri pentru protectia consumatorilor si garantii impotriva manipularii pietei si a criminalitatii financiare.
"Dispozitiile cheie convenite de deputatii europeni pentru cei care emit si tranzactioneaza cripto-active (inclusiv tokenuri de referinta la active si tokenuri – bani electronici) ofera garantii privind transparenta, dezvaluirea, autorizarea si supravegherea tranzactiilor. Consumatorii ar fi mai bine informati cu privire la riscuri, costuri si taxe. In plus, cadrul legal sustine integritatea pietei si stabilitatea financiara prin reglementarea ofertelor publice de cripto-active. In cele din urma, textul convenit include masuri impotriva manipularii pietei si pentru prevenirea spalarii banilor, finantarii terorismului si a altor activitati criminale”, se arata in comunicatul Parlamentului European.
Pentru a reduce amprenta de carbon a criptomonedelor, europarlamentarii au cerut Comisiei Europene sa includa exploatarea cripto-activelor in taxonomia UE (un sistem de clasificare) pentru activitatile durabile pana in 2025.