Grid star
criptomonede

UE, LA UN PAS DE A INTERZICE MINERITUL BITCOIN – Ce noi reguli pentru utilizatorii cripto prevede legislatia privind activele digitale votata in Parlamentul European

Parlamentul Uniunii Europene a fost la un pas de a interzice de facto minarea de criptomonede care presupune un consum ridicat de energie, cum este cazul Bitcoin, pe teritoriul UE. Propunerea a fost respinsa insa luni, 14 martie 2022, pe ultima suta de metri, inainte de votul pentru pachetul legislativ care vizeaza reglementarea activelor cripto in UE.

Gilda Popa

Cu toate acestea, mineritul de criptomonede va fi supus noilor reguli pentru a proteja consumatorii si a reduce consumul notoriu de energie al tehnologiei de tip Proof-Of-Work, folosita si in extragerea de noi Bitcoini din retea.

Comisia pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European a votat luni pachetul de reglementari propus de Markets in Crypto Assets (MiCA), o piesa importanta in legiferarea activelor digitale la nivelul UE, potrivit unui anunt facut pe site-ul Parlamentului European.

O adaugare de ultima ora la pachetul de legi a fost facuta in weekend, care a avut ca scop limitarea utilizarii criptomonedelor care sunt alimentate de procesul consumator de energie numit proof-of-work (PoW). Dar acesta fost respins luni de comisia parlamentara, potrivit euronews.com.

Ce noi reguli pentru utilizatorii cripto a votat UE

Deputatii au votat pentru un cadru legal uniform pentru cripto-active in Uniunea Europeana. Aceasta include masuri pentru protectia consumatorilor si garantii impotriva manipularii pietei si a criminalitatii financiare.

"Dispozitiile cheie convenite de deputati europeni pentru cei care emit si tranzactioneaza cripto-active (inclusiv tokenuri de referinta la active si tokenuri - bani electronici) ofera garantii privind transparenta, dezvaluirea, autorizarea si supravegherea tranzactiilor. Consumatorii ar fi mai bine informati cu privire la riscuri, costuri si taxe. In plus, cadrul legal sustine integritatea pietei si stabilitatea financiara prin reglementarea ofertelor publice de cripto-active. In cele din urma, textul convenit include masuri impotriva manipularii pietei si pentru prevenirea spalarii banilor, finantarii terorismului si a altor activitati criminale”, se arata in comunicatul Parlamentului European.

Pentru a reduce amprenta de carbon a criptomonedelor, europarlamentarii au cerut Comisiei Europene sa includa exploatarea cripto-activelor in taxonomia UE (un sistem de clasificare) pentru activitatile durabile pana in 2025.

Ce este tehnologia PoW si cat de nociva este pentru mediu?

Bitcoin si Ethereum folosesc PoW, mecanismul folosit pentru a confirma tranzactiile si pentru a adauga noi blocuri in lant, numit in lumea criptomonedelor "minerit”.

Toti participantii din reteaua blockchain PoW concureaza simultan pentru a rezolva un algoritm criptografic. Algoritmul este conceput sa devina mai dificil de rezolvat cu cat mai multe computere incearca sa-l rezolve, ceea ce inseamna o cantitate uriasa de putere de calcul si, prin urmare, un consum echivalent de energie pentru a valida fiecare bloc dintr-un blockchain.

Potrivit datelor mai mult sau mai putin oficiale, reteaua Bitcoin foloseste mai multa energie electrica intr-un an decat Norvegia si ar ocupa locul 27 in lume pentru consumul anual de energie electrica, daca ar fi o tara in sine.

Proiectul UE de a interzice mineritul Bitcoin, criticat de actorii din piata cripto

Multe tari, cum ar fi China, au interzis mineritul criptografic din cauza consumului masiv de energie, deoarece tara s-a luptat cu intreruperile de curent anul trecut.

Mai multi parlamentari din UE au facut eforturi pentru a interzice cripto-activele PoW in favoarea unei energii mai durabile. Cu toate acestea, ei si-au exprimat, de asemenea, ingrijorarea ca trecerea la energie regenerabila ar insemna ca o astfel de energie este favorizata pentru minerit cripto, mai degraba decat pentru uz public.

O alta optiune ar putea fi trecerea la modelul Proof-of-Stake, o modalitate de a valida tranzactiile care este considerata mai ecologic, deoarece aloca aleatoriu monede utilizatorilor, care pun monede pentru garantie.

Proiectul de act normativ privind limitarea PoW a primit reactii din partea comunitatii criptomonede.

"Persoanele si organizatiile ar trebui sa fie libere sa aleaga tehnologia cea mai potrivita nevoilor lor. Politicienii nu ar trebui sa impuna si nici sa discrimineze in favoarea unei anumite tehnologii. Acest lucru este profund ingrijorator si ar avea consecinte grave pentru Europa”, se arata intr-o declaratie a furnizorului de criptomonede Ledger.

Intre timp, Uniunea Europeana se confrunta deja cu o criza energetica care a dus la majorarea abrupta a tarifelor la energie electrica in ultimul an, problema devenind si mai greu de gestionat in contextul renuntarii (voluntare sau fortata) la aprovizionarea cu gaze din Rusia. Cert este ca tarifele la electricitate au devenit oricum atat de mari incat minerii de criptomonede sunt oricum scosi din piata, pe criterii de neprofitabilitate a operatiunilor desfasurate.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani