Grid star
criptomonede

UE AMANA DIN NOU VOTUL FINAL PRIVIND REGLEMENTAREA PIETELOR ACTIVELOR CRIPTO – Autoritatile europene invoca probleme ridicate de traducerea documentului oficial de 400 de pagini

Votul final pentru pachetul legislativ al Uniunii Europene (UE), cunoscut sub numele de Reglementarea pietelor activelor cripto (MiCA), a fost amanat pentru aprilie 2023. Noua amanare vine din cauza unei probleme tehnice in care documentul oficial de 400 de pagini nu a putut fi tradus in cele 24 de limbi oficiale ale UE, relateaza CoinDesk. Este a doua intarziere a votului final, care a fost amanat anterior, din noiembrie 2022 pentru februarie 2023.

Gilda Popa

Cea mai recenta intarziere se datoreaza unei probleme tehnice in care documentul oficial de 400 de pagini nu a putut fi tradus in cele 24 de limbi oficiale ale UE, potrivit CoinDesk. Documentele legale precum MiCA, care sunt redactate in limba engleza, trebuie sa respecte reglementarile UE si sa fie publicate in toate cele 24 de limbi oficiale ale uniunii, conform CoinTelegraph.

Prima intarziere din noiembrie 2022 care a amanat votul final pentru februarie a fost cauzata si de probleme de traducere. O intarziere a votului final inseamna ca autoritatile de reglementare financiare europene trebuie sa astepte mai mult inainte de a elabora normele de implementare a legislatiei. Odata ce MiCA a primit aprobarea oficiala, autoritatile de reglementare financiare au la dispozitie 12 pana la 18 luni pentru a crea standardele tehnice.

Comisia parlamentara europeana a adoptat legislatia MiCA in octombrie 2022, la aproape doi ani dupa ce a fost introdusa pentru prima data in septembrie 2020. A doua intarziere vine chiar si atunci cand a existat o cerere din ce in ce mai mare de aprobare a legislatiei , mai ales ca urmare a contagiunii cripto, cauzate de FTX.

Asa cum a relatat anterior Lumea Banilor, Comisia pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European a votat in martie 2022 pachetul de reglementari MiCA, o piesa importanta in legiferarea activelor digitale la nivelul UE, potrivit unui anunt facut pe site-ul Parlamentului European.

Cu MiCA, factorii de decizie europeni urmaresc sa stabileasca un regulament standard pentru a stabili reguli armonizate pentru criptoactivele la nivelul UE, oferind astfel securitate juridica pentru criptoactivele care nu sunt acoperite de legislatia UE existenta.

Colapsul FTX, descris ca fiind unul dintre "momentele Lehman Brothers”

Reglementarea cripto va stabili linii directoare pentru functionarea, structura si guvernarea emitentilor de jetoane de active digitale. Legislatia va oferi, de asemenea, reguli privind transparenta si cerintele de divulgare pentru emiterea si tranzactionarea activelor cripto.

Stefan Berger, membru al comisiei economice a Parlamentului European, a descris colapsul FTX ca fiind unul dintre "momentele Lehman Brothers” care "trebuie prevenit”, atunci cand argumenteaza pentru necesitatea unor reglementari precum MiCA.

"Rusine! Cazul #FTX/#Alameda a cauzat costuri enorme in ceea ce inseamna increderea (n.r. din piata cripto). Astfel de momente de tip Lehman Brothers trebuie prevenite in spatiul cripto. Exact pentru asta este #MiCA. Activele cripto nu sunt bani de joc (n.r. din jocuri de noroc). Furnizorii de servicii de cripto active trebuie sa asigure mecanisme interne de gestionare a riscurilor”, afirma Stefan Berger.

UE vrea sa previna "crash-uri” cripto de dimensiunile scandalului recent Terra (LUNA)

MiCA introduce si cerinte pentru emitentii de criptomonede stabile (stablecoins) de a detine suficiente rezerve de capital si de a fi monitorizati de autoritatile de reglementare, cum ar fi BaFin din Germania. O astfel de reglementare ar fi menita sa impiedice situatii similare cu cele create de prabusirea criptomonedei stabile Terra (LUNA), despre care Lumea Banilor a relatat recent cum a ajuns sa piarda peste 99% din valoare intr-un timp record de doar 24 de ore.

Una dintre chestiunile care au ramas de clarificat in legislatie este daca ar trebui ca MiCA sa reglementeze controale mai puternice ale autoritatilor UE de supraveghere din domeniul financiar-bancar sau sa lase problema pentru o revizuire separata si mai ampla in legislatia privind spalarea banilor.

Jucatori importanti precum Binance, cea mai mare platforma de exchange cripto dupa volumul tranzactionat, sunt acum inregistrati in tari din UE precum Franta si Italia, in timp ce blocul european isi inaspreste legile AML in urma unui sir de scandaluri care afecteaza creditorii conventionali precum Danske Bank si Malta.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani