SUVEICA DE PE PIATA ENERGIEI SE VA SANCTIONA – 5% din cifra de afaceri a „baietilor destepti”: Ministrul Energiei: „Nu este normal sa avem acest tip de comportament”

811
camera

sursa foto: Playtech.ro

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunta ca Guvernul va descuraja tranzactiile succesive de pe piata energiei. Potrivit acestuia, trecerea energiei electrice de la un furnizor la altul, de la un trader la altul si care ajunge la furnizor pentru a creste pretul artificial pretul energiei electrice sau al gazului natural va fi foarte dur sanctionata, „pentru ca nu este normal sa avem acest tip de comportament in piata”.

„Pedeapsa”: 5% din cifra de afaceri, amenda pe care ANRE acum o are la dispozitie pentru a putea sa o aplice.

Virgil Popescu a mai precizat ca acolo unde statul este actionar, va impune, in asa fel incat, la data de 1 noiembrie, strategiile de marketing, strategiile de vanzare ale companiilor sa fie aprobate si, in aceleasi strategii, „ne vom asigura sa existe vanzare de la producator catre industrie, catre clientul final, pe un termen lung, de cinci ani de zile, sa existe predictibilitate a pretului, sa nu mai existe speculatii pe piata”.

OUG privind plafonarile

 Reamintim ca Guvernul Ciuca a adoptat joi seara, 1 septembrie 2022, ordonanta privind compensarea facturilor la energie si gaze. Una din noutati prevede scaderea unor praguri de consum la energie electrica.
Mai exact, intre zero si 300 de kilowati, in interiorul aceluiasi plafon, pretul de 80 de bani se aplica pentru primii 255 de kilowati din acest plafon, iar diferenta intre 255 si 300, la pretul din contract. Pana in prezent, pretul compensat se aplica pana la 300 kilowati (click aici pentru a citi).

Iata declaratiile facute de Virgil Popescu:

Se descurajeaza tranzactiile succesive. Uitandu-ne in piata, si am mai spus acest lucru, faimoasa trecere a energiei electrice de la un furnizor la altul, de la un trader la altul si ajunge la furnizor pentru a creste pretul artificial, pretul energiei electrice sau al gazului natural va fi, de data aceasta, foarte dur sanctionata, pentru ca nu este normal sa avem acest tip de comportament in piata.  Va fi sanctionata cu 5% din cifra de afaceri, amenda pe care ANRE acum o are la dispozitie pentru a putea sa o aplice.

Modul de tranzactionare

As mai vrea sa mai spun doua lucruri despre piata. Statul, Ministerul Energiei, prin membrii din Adunarea Generala a Actionarilor, acolo unde ne vom asigura ca furnizorii si distribuitorii sa poata sa isi asigure clientii finali si consumul tehnologic al distribuitorilor, prin contracte bilaterale. De aceea, am impus aceast ritm rapid, pana la 1 noiembrie, sa existe strategii de vanzare si ne vom asigura ca, in ele, prin aprobarile pe care le vom da in adunarile generale, se va regasi acest mod de tranzactionare, tocmai pentru a evita volatilitatea pietei si a exista un comportament normal, un comportament pe termen predictibil, pe termen lung, al actorilor din piata”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole