Grid star
eveniment

SCADEREA PRAGULUI DE CONSUM PENTRU COMPENSAREA FACTURILOR LA ENERGIE – Justificarile ministrului Virgil Popescu: "Incercam sa stimulam populatia sa faca o economie”. Vestea buna: a fost eliminat plafonul la gaze

Guvernul Ciuca a adoptat joi seara, 1 septembrie 2022, ordonanta privind compensarea facturilor la energie si gaze. Una din noutati prevede scaderea unor praguri de consum la energie electrica.

Mai exact, intre zero si 300 de kilowati, in interiorul aceluiasi plafon, pretul de 80 de bani se aplica pentru primii 255 de kilowati din acest plafon, iar diferenta intre 255 si 300, la pretul din contract. Pana in prezent, pretul compensat se aplica pana la 300 kilowati.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto), a gasit si justificari pentru aceasta masura:

"Incercam sa stimulam populatia sa faca o economie.

Popescu a tinut sa precizeze ca la gaze naturale ramane acelasi pret pentru populatie pentru kilowatt-ul consumat, 31 bani. Potrivit acestuia, in iarna aceasta nu mai exista plafonul de consum care era pana in prezent. S-a renuntat la el.

Potrivit OUG, pretul final facturat plafonat de catre furnizorii de energie electrica este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 este cuprins intre 0 – 100 KWh inclusiv.

De asemenea, pretul este de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 a fost intre 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar de maximum 255 kWh.

Iata declaratiile facute de Virgil Popescu:

"Se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonantei 27, de la 1 septembrie anul acesta, deci, de astazi, pana in data de 31 august a anului viitor. Plafoanele de consum pentru populatie raman aceleasi. Intre zero si 100 de kilowati/ora consum, pretul este de 68 de bani pe kilowatt, practic, acest tarif pentru populatia care consuma foarte putin kilowati. Intre zero si 300 de kilowati, aici este o usoara schimbare. Intre zero si 300 de kilowati, in interiorul aceluiasi plafon, incercam sa stimulam populatia sa faca o economie. Pretul de 80 de bani se aplica pentru primii 255 de kilowati din acest plafon, diferenta intre 255 si 300 - la pretul din contract.

Preturile pentru mediul economic

Pentru mediul economic, pentru institutiile publice, ramane un leu pe kilowatt. Spitalele, fie ca sunt publice, fie ca sunt private, educatia, fie ca este publica, fie ca este privata, furnizorii de servicii sociale, fie ca sunt publici, fie ca sunt privati - un leu pe kilowatt pentru intreaga cantitate de energie electrica consumata.
Ceilalti, IMM-urile, industriile alimentare, celelalte institutii publice - 85% din cantitatea consumata, tocmai pentru a incerca sa ii stimulam si sa economiseasca mai multa energie electrica.

Plafonul la gaz, eliminat

La gaze naturale, 31 de bani - ramane acelasi pret pentru populatie pentru kilowatt-ul de gaz natural consumat. Ceea ce poate nu a fost exemplificat pana acum, nu a fost spus, in iarna trecuta, populatia avea un plafon de consum, daca va aduceti aminte. In iarna aceasta, nu mai exista acest plafon de consum, n-am vazut pana acum,  poate ca nici noi nu am exemplificat. Nu vorbim de plafon de consum pentru gaze,  deci nu vorbim de o problema in faptul ca nu ne incadram intr-un anumit plafon de consum.

Pret reglementat

De altfel, la gaze naturale, pentru populatie pretul este reglementat, producatorii au obligatia sa vanda gazul natural furnizorilor de clienti casnici cu 150 de lei pe megawatt si, de asemenea, este plafonat si este reglementat si pentru productia de energie termica, la acelasi pret, pentru CET-uri. Pentru consumul non-casnic, vorbim de acelasi pret de 37 de bani pe kilowatt, pentru cei care -  sunt aceleasi conditii ca in ordonanta 27 -  consuma pana in 50.000 de megawati anual.

Conditii pentru furnizori

Se introduce in plus o modalitate de a incuraja furnizorii sa isi caute energie mai ieftina si sa nu astepte ca statul sa deconteze indiferent ce suma. Uitandu-ne impreuna cu OPCOM si cu ANRE, cu Ministerul de Finante, absolut toti din piata, si sa vedem exact preturile medii ale tranzactiilor, s-a stabilit un plafon maxim de decontare de catre bugetul de stat al megawatt-ului de energie electrica, la 1.300 de lei. Practic, tot ce este peste 1.300 de lei, daca furnizorul nu este suficient de competitiv sa-si caute energie si crede ca i se poate deconta absolut orice cantitate, nu va mai beneficia de bani de la bugetul de stat".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani