Grid star
criptomonede

SQUID GAME S-A PRABUSIT LA 24 DE ORE DUPA CE LUMEA BANILOR A LANSAT UN SEMNAL DE ALARMA PRIVIND PROIECTUL CRIPTO – Dezvoltatorii au disparut, nu inainte de un exit de cel putin 3,5 milioane dolari

Luni, 1 noiembrie 2021, la ora 11.35, tokenul SQUID a atins un varf de pret de peste 2.800 dolari, dupa care s-a prabusit aproape instantaneu la 0,0007 dolari, sub ochii neputinciosi ai investitorilor care si-au pierdut banii. Succesul urias al tokenului este, in mare parte, datorat asocierii cu unul dintre cele mai populare seriale Netflix, "Squid Game”, dar si promisiunii de a lansa un videogame de tip "play-to-earn" cu același nume și, desigur, urmand reguli similare. Giganti media, precum BBC sau CNBC au preluat stirea, alimentand credibilitatea proiectului cripto. Insa la mai putin de doua saptamani de la lansare, proiectul s-a prabusit, nu inainte ca cineva sa dispara cu banii.

Lumea Banilor a listat, intr-un articol publicat duminica, 31 octombrie, toate semnalele de alarma cu privire la proiectul cripto inspirat din serialul "Squid Game” produs de Netflix. Cativa specialisti din piata cripto au semnalat o multime de "red flags” care ar fi indicat faptul ca acest proiect criptografic, Squid Game, este o inselatorie masiva.

Tokenul SQUID a fost lansat la pre-vanzare pe 20 octombrie la un pret de doar 0,01 dolari – si a promis ca va oferi acces la un joc online, inspirat din drama brutala a supravietuitorilor din serialul Squid Game.

Valoarea tokenului a crescut dramatic si, la doar 72 de ore mai tarziu, a atins 4,42 dolari - o crestere de 44.100%. Pana atunci insa, povestea acestui succes a fost creditata prin articole publicate de unele dintre cele mai mari institutii media din lume, inclusiv agentia britanica bbc.com si postul american cnbc.com.

SQUID s-a prabusit cu 99,99% in doar cateva minute

Dar chiar si la acel moment au existat semnale ca ceva nu era in regula. Platforma CoinMarketCap a primit mai multe rapoarte de la utilizatorii care au atras atentia ca nu reusesc sa vanda SQUID pe bursa descentralizata PancakeSwap, asa cum a relatat aici Lumea Banilor.

A venit prabusirea pe 1 noiembrie

Preturile s-au situat la 38 dolari luni dimineata, incepand cu ora 6 am, ora Londrei (n.r. 8 am la Bucuresti), crescand la 90 dolari o ora mai tarziu si la 523 dolari la 9 dimineata (n.r. 11 a.m. la Bucuresti) Doar 35 de minute mai tarziu SQUID parea sa atinga maxime de 2.861,80 dolari, echivalent cu o crestere de 7.500% in trei ore si jumatate, o poveste fara precedent chiar si pe piata cripto.

Dezvoltatorii proiectului cripto SQUID au declarat pentru CoinMarketCap ca nu au avut de ales decat sa urmareasca neputinciosi cum creste valoarea jetonului.

La cinci minute dupa acest presupus maxim istoric, SQUID a ajuns la 0,0007926 USD - o scadere de 99,9999%. In mod curios, volumele de tranzactionare pe tot parcursul acestei prabusiri au ramas constante, la aproximativ 11 milioane de dolari, ceea ce indica faptul ca cresterea SQUID nu a fost egalata cu o crestere a activitatii investitorilor.

La momentul redactarii acestui articol, site-ul oficial al proiectului, squidgame.cash si contul sau de pe medium.com au fost suspendate, iar Twitter le-a restrictionat temporar contul, spunand ca a detectat „activitate neobisnuita”.

"Acesta este un semn clasic de tragere a presului de sub picioare, in care dezvoltatorii abandoneaza brusc un proiect - luand cu ei fondurile investitorilor. Termenul „a trage presul de sub picioare„ („rug pull”) in terminologia cripto are loc atunci cand creatorii unui proiect dispar instantaneu cu banii investitorilor”, scrie coindesk.com.

Mai mult decat atat, datele de la bscscan.com arata ca o adresa etichetata de site-ul web ca fiind "raportata ca a fost implicata intr-o tragere a presului de sub picioare” a vandut tokenurile SQUID si a incasat tokenuri BNB in valoare de peste 3,5 milioane de dolari. BNB este simbolul nativ al Binance Smart Chain, iar SQUID a fost proiectat asftel incat sa se poata achizitiona doar cu BNB. Tokenul este disponibil doar pentru tranzactionare pe platfoemele de exchange cripto PancakeSwap si DODO, ambele fiind bazate pe Binance Smart Chain.

Dezvoltatorii SQUID se plang ca ei sunt victimele lovite de hackeri

CoinMarketCap a primit capturi de ecran de la un grup Telegram care pare a fi condus de oamenii din spatele tokenului Squid Game. Luni, reprezentantii proiectului cripto au sustinut pe canalul sau oficial Telegram ca dezvoltatorii acestuia nu vor sa continue proiectul din cauza stresului de a face fata escrocilor.

"Cineva incearca sa pirateze proiectul nostru in aceste zile. Nu numai contul de Twitter @GoGoSquidGame, ci si contractul nostru inteligent. Incercam sa-l protejam, dar pretul este inca anormal. Squid Game Dev nu vrea sa continue proiectul, deoarece suntem atacati de escroci si suntem coplesiti de stres [sic]. Trebuie sa eliminam toate restrictiile si regulile de tranzactie ale Squid Game. Squid Game va intra intr-o noua etapa a autonomiei comunitare”, a scris acesta potrivit informatiilor obtinute de coinmarketcap.com .

O victima a declarat pentru coinmarketcap.com ca au fost atrase de site-ul web al proiectului pentru ca „parea destul de decent si legitim”.

Peste 40.000 de oameni inca mai detineau tokenul SQUID dupa prabusirea de luni, potrivit bscscan.com. Suma de bani investita si pierduta este greu de cuantificat, a spus Molly Jane Zuckerman, sefa de continut la CoinMarketCap pentru nytimes.com. Dar BscScan a etichetat doua adrese cripto ca fiind asociate cu ceea ce ea a numit „o tragere a presului de sub picioarele investitorilor ”. Unul dintre ei a schimbat Squid in valoare de 3,38 milioane de dolari. Insa pentru a finaliza tranzactiile, ambele adrese au folosit Tornado Cash, care este un „mixer de monede”, sau o companie de software care serveste ca intermediar intre parti si face dificila urmarirea tranzactiilor. Ceea ce face ca escrocii sa fie extrem de greu de identificat.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani