Grid star
criptomonede

SIBIANUL BENIAMIN MINCU, "PARIU URIAS” PE EGLD – Pe ce mizeaza CEO-ul Elrond cand promite ca ecosistemul cripto creat de echipa sa va depasi PIB-ul Romaniei

Sibianul Beniamin Mincu, fondator si CEO Elrond (foto stanga) a afirmat recent ca este doar o problema de timp pana cand capitalizarea de piata a Elrond va depasi PIB-ul Romaniei (aproximativ 240 miliarde euro in 2021). In acest moment, capitalizarea de piata a Bitcoin este de 580 miliarde euro, in timp ce Ether atinge 250 miliarde euro. Primele doua criptomonede depasesc, astfel, PIB-ul unei tari precum Romania. Insa pe ce mizeaza antreprenorul roman in acest „pariu” de sute de miliarde de dolari?

Gilda Popa

Pretul tokenului nativ al blockchainului Elrond, eGold sau EGLD, este luni, 23 mai, de circa 94 dolari pe principalele burse cripto, cu un volum de tranzactionare de 42 milioane dolari in ultimele 24 de ore. Insa, asa cum a relatat Lumea Banilor in noiembrie 2021, EGLD a depasit pragul de 500 dolari pe varful pietei cripto si peste 10 miliarde dolari capitalizare de piata, atunci cand si Bitcoin a atins un maxim istoric de peste 68.000 dolari.

In clasamentul actual al criptomonedelor, dupa capitalizarea de piata, publicat de CoinMarketCap, Elrond se situeaza acum pe locul 36 din 19.500 de criptomonede listate, cu o capitalizare de piata live de putin peste 2 miliarde dolari. Are o rezerva circulanta de 21.973.254 criptomonede EGLD si un maxim de 31.415.926 monede EGLD.

Ecosistemele cripto, forme de organizare sociala si economica metastatale

Insa cifrele actuale vin pe fondul unor turbulente care au redus intreaga piata cripto cu peste un trilion de dolari de la inceputul anului 2022. Este doar o situatie de moment, crede sibianul Beniamin Mincu, care mizeaza pe emergenta ecosistemelor digitale, pe care le vede ca pe noi forme digitale de organizare economica si sociala ce aliniaza in mod organic interesele unor grupuri din ce in ce mai mari de oameni.

"In perioada urmatoare vom ajunge intr-un punct in care statele natiune vor fi depasite de ecosistemele digitale. Implicatiile economice ale acestor 'network states' vor fi atat de mari incat vor permite mai multor oameni, din mai multe parti ale lumii, sa traiasca mai bine si mai creativ. Aceste forme noi de organizare economica si sociala vor intrece in influenta structurile statelor natiune si asta pentru ca vor permite indeplinirea unor scopuri care aliniaza interesele unui grup mult mai mare de persoane, indiferent de cetatenie, limba, religie sau rezidenta. Spre exemplu, sunt convins ca Elrond, din punct de vedere al capitalizarii de piata, va depasi PIB-ul Romaniei. Este doar o problema de timp pana ce acest lucru se va intampla”, a afirmat Beniamin Mincu in cadrul Conferintei „The Stakeborg Talks”, moderata joi, 19 mai, de Vlad Mercori, potrivit oradesibiu.ro.

Elrond a primit recent unda verde de la BNR pentru a oferi conturi IBAN si carduri Visa sau Mastercard

Maiar, portofelul digital dezvoltat de Elrond, are capacitatea de a grabi procesul de adoptie a industriei crypto in randul primului miliard de oameni, promite Beniamin Mincu. Reamintim ca, asa cum a notat Lumea Banilor la acel moment, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aprobat la inceputul lunii martie 2022, tranzactia prin care sibienii de la Elrond Network (EGLD) achizitioneaza compania locala Capital Financial Services (Twispay). Achizitia va permite Elrond sa ofere conturi IBAN si carduri Visa sau Mastercard utilizatorilor.

"Aceasta decizie istorica a Bancii Nationale a Romaniei permite cetatenilor UE si, in curand, tuturor cetatenilor de pretutindeni, sa beneficieze de fluxul de valoare (n.r. oferit de blockchainul Elrond) cu procesare a tranzactiilor aproape instantanee, la costuri de 100 de ori mai mici, cu transparenta deplina si fiabilitate mai mare” a declarat atunci Beniamin Mincu, CEO al Elrond Network.

El a explicat in cadrul emisiunii "The Stakeborg Talks” ca diferenta dintre Elrond si alte arhitecturi este ca echipa companiei sibiene intelege ca piata cripto nu este un "zero sum game”. Cu alte cuvinte, adauga Beniamin Mincu, Elrond nu se pozitioneaza in competitie directa cu liderii de piata Bitcoin si Ethereum, ci isi consolideaza propriul loc in ecosistemul cripto.

"Intelegem de fapt ca intreaga piata se poate schimba cand exista o aplicatie precum Maiar, care abstractizeaza complexitatea blockchainului pentru a putea permite unui prim miliard de oameni sa interactioneze cu aceasta tehnologie. Adoptia se va intampla dupa tiparul trecerii de la dial-up la broadband. Internetul nu ar fi astazi aici daca nu am fi avut aceasta mutatie de paradigma din zona de UX care creeaza implicit o piata noua. In blockchain, aceasta mutatie nu s-a produs inca”, adauga Beniamin Mincu.

Criptoentuziastii pot cumpara obiecte de mobilier, autoturisme sau bilete la festivalurile preferate de muzica cu EGLD

Pentru a grabi adoptia la scara larga a tehnologiei blockchain, fondatorul Elrond este de parere ca primele proiecte care trebuie sa penetreze piata sunt cele cu utilitate imediata si usor de inteles de catre majoritatea actorilor relevanti din piata. Spre exemplu, asa cum a relatat Lumea Banilor, fanii Untold au avut posibilitatea de a cumpara bilete cu EGLD. Cei care detin criptomoneda EGLD in portofelul virtual pot, de asemenea, sa cumpere obiecte de mobilier de la producatorul roman Elvila sau chiar autoturisme de la dealerul auto Autoworld. Sunt doar cateva exemple despre modul in care compania sibiana a gestionat utilitatea imediata si practica a tokenului nativ Elrond, dar si dezvoltarea intregului sau ecosistem.

In acelasi timp, Elrond lucreaza nu la unul, ci la doua proiecte de monede virtuale de tip stablecoin, dezvaluie Beniamin Mincu.

Seria de conferinte "The Stakeborg Talks” promoveaza oportunitatile economice si culturale pe care tehnologia blockchain le poate genera, invitand la dezbateri personalitati si lideri de opinie din sectorul cripto sau din industrii conexe. La prima editie, Vlad Mercori i-a avut ca invitati pe Beniamin Mincu si Florin Grozea. Dialogul complet cu fondatorul Elrond poate fi urmarit aici.

Ce este blockchainul Elrond

Elrond este un protocol blockchain care incearca sa ofere viteze de tranzactie extrem de rapide prin utilizarea sharding-ului. Proiectul se descrie ca un ecosistem tehnologic pentru noul internet, care include fintech, finante descentralizate si internetul obiectelor. Se pare ca platforma sa de executie a contractelor inteligente este capabila de 15.000 de tranzactii pe secunda, latenta de sase secunde si un cost de tranzactie de 0,001 USD. Blockchain-ul are un token nativ cunoscut sub numele de eGold sau EGLD, care este utilizat pentru plata taxelor de retea, miza si recompensarea validatorilor. Elrond a fost anuntat pentru prima data in august 2019, iar reteaua sa principala a intrat in functiune in iulie 2020.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani