Grid star
criptomonede

DECIZIE ISTORICA A BNR PENTRU INDUSTRIA CRIPTO DIN ROMANIA – Sibienii de la Elrond pot oferi conturi IBAN si carduri Visa si Mastercard dupa ce BNR a aprobat achizitia Twispay

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aprobat joi, 10 martie 2022, tranzactia prin care sibienii de la Elrond Network (EGLD) achizitioneaza compania locala Capital Financial Services (Twispay). Tranzactia, anuntata de Beniamin Mincu (foto), CEO Elrond, in octombrie 2021, marcheaza o premiera in piata locala. Twispay detine prima licenta e-money din Romania, iar achizitia va permite Elrond sa ofere conturi IBAN si carduri Visa sau Mastercard utilizatorilor, dupa ce a primit unda verde de la banca centrala.

"Aceasta decizie istorica a Bancii Nationale a Romaniei permite cetatenilor UE si, in curand, tuturor cetatenilor de pretutindeni, sa beneficieze de fluxul de valoare (n.r. oferit de blockchainul Elrond) cu procesare a tranzactiilor aproape instantanee, la costuri de 100 de ori mai mici, cu transparenta deplina si fiabilitate mai mare” a declarat Beniamin Mincu, CEO al Elrond Network, intr-un comunicat de presa postat pe blogul companiei si difuzat pe Twitter.

 

Lumea Banilor a relatat, in octombrie 2021, ca pretul criptomonedei romanesti eGold (EGLD), creata de compania sibiana Elrond Network, a intrat pe un trend puternic ascendent dupa ce startup-ul a anuntat achizitionarea firmei locale Capital Financial Services S.A. (Twispay), care detine prima licenta e-money din Romania.

Tranzactia va permite sibienilor de la Elrond sa ofere conturi IBAN si carduri Visa si Mastercard

Reprezentantii Elrond Network au explicat la acel moment ca mutarea ii va permite companiei sa ofere conturi IBAN si carduri Visa si Mastercard, in contextul in care Twispay detine licente de emitere pentru aceste carduri.

"Elrond a facut o prima mutare strategica pentru a stabili o punte de legatura intre finantele traditonale si spatiul cripto atunci cand a facut publica initierea achizitiei Twispay, institutie ce poate opera in intreg spatiul EEA (Uniunea Europeana, Islanda, Lichtenstein si Norvegia), conform procedurilor pasaportului European”, au transmis joi, 10 martie, reprezentantii proiectului de blockchain lansat de la Sibiu.

Anuntul a propulsat criptomoneda EGLD cu peste 8% in ultimele 24 de ore, la un pret de aproximativ 149 dolari pe principalele platforme de exchange cripto, si aceasta in contextul unei piete cripto extrem de volatile pe fondul conflictului ruso-ucrainean.

Elrond considera ca aceasta achizitie impreuna cu ecosistemul blockchain deja construit ofera proiectului o pozitionare buna, in contextul reglementarilor europene care se pregatesc in domeniul criptomonedelor si activelor digitale.

Reteaua Elrond este rapida si eficianta din punct de vedere energetic

Decizia BNR vine intr-un moment in care Parlamentul UE incearca sa limiteze utilizarea retelelor blockchain Proof of Work, consumatoare de energie, din cauza impactului lor asupra climei. Reteaua Elrond, care utilizeaza Proof-of-Stake isi mentine statutul de "carbon-negativ” compensand mai mult CO2 decat este responsabila reteaua sa deja eficienta din punct de vedere energetic.

Twispay este o institutie financiara licentiata sa presteze servicii de plata si sa emita moneda electronica in conformitate cu legislatia aplicabila si autorizatia emisa de BNR. Totodata, aceasta detine statutul de membru principal Visa, ceea ce inseamna licenta de emitere carduri Visa, precum si statutul de membru principal Mastercard, care inseamna licenta de emitere carduri MasterCard si acceptare la plata a cardurilor.

O alta tranzactie importanta anuntata de Elrond la inceputul anului 2022 este cea prin care a cumparat procesatorul de plati crypto Utrust. Printre altele, aceasta tehnologie a permis o achizitie cu criptomonede in piata imobilara din Romania.

Proiectul Elrond Network a fost fondat la Sibiu in urma cu cativa ani de fratii Beniamin si Lucian Mincu alaturi de antreprenorul Lucian Todea – cunoscut pentru proiecte precum ITNT, SmartBill, TypingDNA. Sibienii s-au lansat in misiunea de a construi o infrastructura blockchain mai eficienta, iar moneda care guverneaza blockchainul Elrond este cunoscuta drept EGLD. Proiectul cripto are o dezvoltare extrem de rapida si, asa cum a relatat anterior Lumea Banilor, Elrond a trecut in noiembrie 2021 la urmatorul nivel prin lansarea Maiar Exchange, un exchange descentralizat de active digitale. Platforma permite lansarea altor tokenuri si include functii precum staking, liquidity pools, yield farming si chiar metastaking si metabonding. Aceste functii reprezinta moduri in care utilizatorii pot obtine randamente pe investitiile lor din ecosistemul Elrond prin plasarea lor inspre buna functionare a retelei, respectiv inspre dezvoltarea acesteia.

Printre dezvoltarile Elrond se numara si un marketplace de NFT-uri, unde au fost lansate proiecte cunoscute precum Stramosi sau Subcarpati OG.

Gilda Popa

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani