SE TAIE MIEREA ELEVILOR – Guvernul strange cureaua ca sa acopere gaura bugetara. Vedeti draftul Ordonantei trimis Comisiei Europene, cu masurile de reducere a cheltuielilor bugetare propuse (Document)

488

Ultimul draft OUG privind reducerea cheltuielilor bugetare a fost trimis Comisiei Europene de catre Guvern, potrivit g4media. Printre masuri se numara si taierea mierii pentru elevi, dar si alte dispozitii cu scopul de a face economie din banii de la buget.

Astfel, potrivit documentului , in perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 se suspenda aplicarea prevederilor Legii 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru prescolari si elevii din invatamantul primar de stat, privat si confesional.

Masurile nu se opresc aici. Potrivit documentului, numarul total al posturilor de demnitate publica efectiv ocupate aferente functiilor de secretarilor de stat, consilieri de stat, subsecretarilor de stat, vicepresedintilor si a functiilor asimilate acestora, se reduce pana cel tarziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minim 30%.
Numarul posturilor de demnitate publica aferente functiilor la nivelul secretarilor de stat/subsecretarilor de stat/consilierilor de stat/vicepresedintilor si a posturilor de demnitate publica aferente functiilor asimilate vacante la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se defiinteaza.

Posturi desfiintate

Numarul posturilor din cadrul cabinetelor, respectiv cancelariilor ale presedintilor de consilii judetene/vicepresedintilor, primarilor/viceprimarilor, prefectilor/subprefectilor precum si numarul de consilieri din cabinetele conducerii autoritatilor/institutiilor publice de interes local vacante la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se desfiinteaza. Pentru conditii de munca vatamatoare, se acorda un spor de pana la 15% din salariul de baza, dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzator cu timpul efectiv lucrat in aceste conditii.
Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, achizitia de aparate de telefonie mobila in entitatile publice nu poate depasi cuantumul de maxim 500 lei/aparat de telefonie mobil achizitionat. Cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobila decontat din fonduri publice sunt de maxim 25 lei/luna/aparat de telefonie mobila.

Remuneratia membrilor consillor de administratie

Draftul OUG mai prevede ca remuneratia membrilor executivi ai consiliului de administratie sau ai consiliului de supraveghere este formata dintr-o indemnizatie fixa si o indemnizatie variabila. Indemnizatia fixa nu poate depasi de 3 ori media pe ultimele 12 luni a castigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfasurata conform obiectului principal de activitate inregistrat de societate, la nivel de clasa conform clasificatiei activitatilor din economia nationala, comunicat de Institutul National de Statistica anterior numirii.
Componenta variabila nu poate depasi de 6 ori media pe ultimele 12 luni a castigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfasurata conform obiectului principal de activitate inregistrat de societate si va avea la baza indicatorii de performanta financiari si nefinanciari.

Achizitia de masini la stat

Agentiile/autoritatile/institutiile autonome care se afla in coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului Romaniei pot achizitiona, in conditiile legii, autoturisme al caror pret nu poate depasi contravaloarea in lei a sumei de 35.000 euro, inclusiv TVA, cu conditia ca achizitia acestora sa fie realizata in cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi.

Aceiasi bani pana in 2025

In perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025, pentru personalul militar, politistii si politistii de penitenciare, indemnizatiile, compensatiile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare, care nu fac parte din solda lunara bruta/salariul lunar brut, se mentin la nivelul lunii decembrie 2023.

* Cititi aici draftul de OUG

 

Ultimele articole