SAM BANKMAN-FRIED, SALTAT DE POLITIE CHIAR INAINTE DE A FACE DECLARATII IN CONGRESUL SUA – Fostul CEO al FTX, arestat in Bahamas la solicitarea SUA, nu va mai da explicatii publice despre miliardele disparute
Fondatorul si fostul CEO al FTX, Sam Bankman-Fried (foto), a fost retinut in Bahamas la cererea autoritatilor americane, chiar cu 24 de ore inainte de a fi audiat in fata Comisiei pentru finante a Camerei Reprezentantilor din SUA, audiere programata pentru marti, 13 decembrie 2022. Sefa acestei comisii, deputata Maxine Waters, s-a declarat „surprinsa” de arestare si „dezamagita” ca tanarul care a destabilizat intreaga piata cripto dupa colapsul rasunator al FTX nu se va mai prezenta in fata Congresului. Reactia deputatei vine dupa ce avocatii lui Bankman-Fried au declarat pentru CNBC ca audierea nu va mai avea loc.
Gilda Popa
Anuntul privind arestarea lui Sam Bankman-Fried (SBF) a fost facut luni, 12 decembrie, de procurorul general din Bahamas, Ryan Pinder, care a precizat ca aceasta tara a primit o notificare oficiala din partea SUA cu privire la o serie de acuzatii penale formulate impotriva acestuia. Arestarea are loc cu doar 24 de ore inainte ca fondatorul bursei de criptomonede, acum falimentara, sa depuna marturie prin videoconferinta in fata Comisiei pentru finante a Camerei Reprezentantilor din SUA, care investigheaza prabusirea spectaculoasa a companiei.
Damian Williams, procurorul SUA pentru Districtul de Sud din New York, a declarat pe Twitter ca guvernul federal a anticipat ca va „desigila rechizitoriul dimineata” (n.r. marti dupa-amiaza in Romania). Acuzatiile la adresa lui Bankman includ frauda, conspiratie pentru frauda, frauda cu valori mobiliare, conspiratie pentru frauda si spalare de bani, potrivit New York Times.
„In aceasta seara (n.r. luni seara), autoritatile din Bahamas l-au arestat pe Samuel Bankman-Fried la cererea Guvernului SUA, in baza unui rechizitoriu sigilat, depus de Procuratura Statelor Unite din Districtul de Sud al New York. Ne asteptam ca actul de acuzare sa fie desigilat in cursul diminetii si vom avea mai multe de spus la acel moment”, a declarat procurorul federal Damian Williams, intr-un comunicat citat de Reuters.
SUA vor cere extradarea „diavolului in haine de tocilar”
La randul sau, procurorul general al Bahamas, Ryan Pinder, a spus ca, cel mai probabil, SUA „vor solicita extradarea lui”.
„Bahamas si Statele Unite au un interes comun de a trage la raspundere toate persoanele asociate cu FTX care ar fi tradat increderea publicului si au incalcat legea. In timp ce SUA urmaresc acuzatii penale in mod individual, Bahamas isi va continua propriile investigatii penale privind prabusirea FTX, cu cooperarea continua a partenerilor sai din SUA si din alte parti”, a declarat si premierul din Bahamas, Philip Davis, citat de CNBC.
Autoritatile de reglementare din Bahamas si avocatii FTX au fost angajati intr-o batalie acerba in culisele politice si in mass-media. Luni, chiar inainte de arestarea spectaculoasa a lui Bankman, avocatii FTX au acuzat guvernul din Bahamas ca ar fi colaborat cu acesta pentru a scoate activele FTX de sub controlul companiei si a le transfera portofelelor cripto controlate de autoritatile de reglementare din Bahamas.
Arestarea lui Bankman-Fried de catre fortele de ordine din Bahamas, precum si discutiile privind extradarea sa sugereaza ca cooperarea stransa dintre Bahamas si SUA va continua sa evolueze pe parcursul procedurii de faliment al FTX. Bahamas si Statele Unite au avut un tratat de extradare in vigoare de la inceputul secolului al XX-lea, cand Bahamas era inca sub control britanic. Actualul tratat a fost semnat in 1990 si cere ca partea solicitanta sa furnizeze un mandat de arestare emis de un judecator sau „o alta autoritate competenta”.
Donatii politice de zeci de milioane dolari
„Era diavolul in haine de tocilar”, l-a numit directorul companiei cripto BlockFi intr-un interviu pentru Forbes. Dar ecosistemul cripto construit in jurul lui, care a produs sume uriase de bani, intrate inclusiv in politica, i-a orbit pe toti.
Lumea Banilor a relatat, in noiembrie, cum a fost construita „suveica financiara” in jurul lui Bankman Fried, ale carei ramnificatii au inceput sa iasa la iveala dupa ce falimentul rasunator al FTX a deschis "dulapurile” imperiului cripto creat de Bankman. Acum, autoritatile americane investigheaza modul in care miliarde fictive au ajuns, sub forma de bani reali, in buzunarele „diavolului in haine de tocilar”, ale locotenentilor sai si, reiese recent, in cele ale unor organizatii politice.
Situatia e spinoasa in contextul in care, conform Bloomberg, cel putin 73 de milioane de dolari din donatii politice legate de FTX-ul lui Sam Bankman-Fried ar putea fi expuse riscului de a fi recuperate, pe masura ce avocatii care gestioneaza falimentul cauta active in ramasitele imperiului sau cripto pentru a rambursa creditorii.
Contributiile ample din partea Bankman-Fried si a doi dintre locotenentii sai de top, Ryan Salame si Nishad Singh, includ mai mult de 6 milioane de dolari catre un comitet de actiune politica pentru democratii din Camera Parlamentului, 3,5 milioane de dolari pentru Fondul de conducere al Senatului SUA si 3 milioane de dolari pentru un fond care ii sprijina pe democratii din Senat.
Congresmenii americani, „dezamagiti” ca audierea lui Bankman-Fried nu va mai avea loc
Avocatii sai au declarat pentru CNBC ca acesta nu se va prezenta in fata Congresului marti, 13 decembrie.
In acest context, deputata Maxine Waters (California), care supravegheaza acel comitet, a spus ca a fost „surprinsa” de arestarea lui si dezamagita ca in urma retinerii sale Congresul nu va putea sa-l auda marti.
„Sunt surprinsa sa aud ca Bankman a fost arestat in Bahamas la cererea procurorului Statelor Unite pentru Districtul de Sud din New York. Este timpul sa inceapa procesul de aducere a domnului Bankman-Fried in fata justitiei. Cu toate acestea, dupa cum stie publicul, personalul meu si cu mine am lucrat cu sarguinta in ultima luna pentru a asigura marturia domnului Bankman-Fried in fata comitetului nostru. Am primit confirmarea in aceasta dupa-amiaza de la domnul Bankman-Fried si avocatii sai ca inca planuia sa se prezinte in fata Comisiei maine, dar apoi a fost arestat.
Desi domnul Bankman-Fried trebuie sa fie tras la raspundere, publicul american merita sa auda direct de la acesta despre actiunile care au facut rau, afectand peste un milion de oameni si au distrus economiile de o viata castigate cu greu a atator persoane. Publicul a asteptat cu nerabdare sa primeasca aceste raspunsuri sub juramant in fata Congresului, iar momentul acestei arestari neaga publicului aceasta oportunitate. Desi sunt dezamagita ca nu vom putea auzi aceste lucruri de la domnul Bankman-Fried, ramanem angajati sa aducem la lumina ceea ce s-a intamplat, iar Comitetul asteapta cu nerabdare sa inceapa investigatia prin audierea domnului John Ray III maine”, a scris Maxime Waters intr-un comunicat.
Intre timp, Comisia pentru Valori Mobiliare si Schimburi (Securities and Exchange Commission) din SUA a initiat un set separat de acuzatii impotriva lui Bankman-Fried, referitoare la „incalcari ale legilor noastre privind valorile mobiliare, care vor fi depuse public in Districtul de Sud din New York”, a declarat Gurbir Grewal, director in cadrul institutiei, intr-un comunicat.
Falimentul FTX a declansat efecte sistemice in piata cripto
Pe 11 noiembrie, FTX a cerut sa intre sub protectia legii falimentului din SUA, iar Sam Bankman-Fried, care din miliardar a ajuns falit, a demisionat din functia de director executiv. Rasunatorul scandal a generat un val de presiuni publice pentru o mai mare reglementare a industriei criptomonedelor.
Platforma de tranzactionare a criptomonedelor FTX, una dintre cele mai mari din lume, dar acum aflata in dificultate, s-a straduit sa stranga bani pentru a evita colapsul, dupa ce clientii s-au grabit sa retraga 6 miliarde de dolari de pe platforma in doar 72 de ore, iar bursa rivala Binance a renuntat la un acord propus de salvare.
In ultimele saptamani, autoritatile americane au solicitat informatii de la investitorii si potentialii investitori ai FTX, au declarat pentru Reuters doua surse care au cunostinta despre aceste solicitari. Procurorii si autoritatile de reglementare nu il acuzasera insa la acel moment pe Sam Bankman-Fried, in varsta de 30 de ani, de nicio infractiune.
Criza de lichiditati de la FTX a venit dupa ce Sam Bankman-Fried a mutat in secret 10 miliarde de dolari din fondurile clientilor FTX catre compania sa Alameda, asa cum a scris Lumea Banilor luna trecuta. Cel putin 1 miliard de dolari din fondurile clientilor au disparut, au spus persoanele respective. Bankman-Fried a declarat pentru Reuters ca firma nu a "transferat in secret”, ci mai degraba a interpretat gresit "etichetarea interna confuza”.
Lumea Banilor a relatat in detaliu despre imperiul imobiliar de lux pe care Sam Bankman-Fried, rudele sale si cativa membri ai conducerii companiei l-au creat in Bahamas, unde au achizitionat proprietati imobiliare in valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari.
Intr-o serie de interviuri si aparitii publice, Bankman-Fried si-a recunoscut esecurile in gestionarea riscurilor, dar a incercat sa se distanteze de acuzatiile de frauda, spunand ca nu a amestecat niciodata cu buna stiinta fondurile clientilor de la FTX cu fondurile de la propria sa firma de tranzactionare, Alameda Research.
Colapsul FTX a marcat o noua lovitura primita in acest an de industria criptomonedelor, in conditiile in care piata se prabusise in general, pe fondul unei serii de esecuri care au doborat si alti jucatori-cheie, intre care Voyager Digital si Celsius Network.