ROMANII AU CASTIGAT MAI BINE IN SEPTEMBRIE 2020 – Care a fost industria cea mai banoasa
Romanii au castigat mai bine in septembrie 2020, fata de august 2020. Mai exact, cu 77 lei mai mult. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), salariul mediu brut a ajuns la 5.414 lei, iar cel net la 3.321 lei, in luna septembrie 2020.
INS noteaza in comunicatul emis marti, 10 noiembrie 2020, faptul ca 5.414 lei a reprezentat castigul salarial mediu nominal brut, adica cu 77 lei mai mult in luna septembrie 2020. Concret, a fost consemnata o crestere cu 1,4% in septembrie 2020, comparativ cu august 2020.
Tradus in bani castigati in mana, romanii au incasat 3.321 lei salariu net, in septembrie 2020, adica cu 46 lei in plus. Concret, vorbim despre un procentaj de 1,4%.
Conform INS, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie (carbune, petrol) si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului. Vorbim despre suma totala de 7.879 lei, inregistrata ca urmare a unor cresteri salariale cuprinse intre 18% si 18,8%.
La polul opus, cele mai mici cresteri au fost consemnate in domeniul HoReCa (hoteluri, cafenele si restaurante). Vorbim despre un castig de 1.753 lei, ca urmare a unor majorari de numai 2,5-3%.
In contextul prezentat, cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost inregistrate in urmatoarele domenii si sub-domenii de activitate:
- cu 18,8% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv 18% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
- intre 5% si 9% in depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, transporturi aeriene, alte activitati extractive, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea produselor textile, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor;
- intre 3% si 5% in fabricarea produselor din tutun, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, captarea, tratarea si distributia apei, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport, activitati de posta si de curier, alte activitati industriale, activitati de servicii anexe extractiei, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), fabricarea articolelor de imbracaminte;
- intre 2,5% si 3% in hoteluri si restaurante, cercetare-dezvoltare, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea echipamentelor electrice, tranzactii imobiliare.
In acelasi timp, la polul opus, cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net au fost inregistrate in urmatoarele domenii si sub-domenii de activitate:
- cu 7,1% in extractia minereurilor metalifere;
- intre 1,5% si 3% in fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea bauturilor, telecomunicatii, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), colectarea si epurarea apelor uzate, mai este subliniat in comunicatul INS, de marti, 10 noiembrie 2020.