Grid star
business capital

ROMANIA PIERDE SI LA EXPORT SI LA IMPORT – Scaderi substantiale in prima jumatate a anului 2020 (Documente)

Romania a inregistrat in ultimele decenii un nivel negativ al exporturilor nete. La baza acestui nivel au fost asezati mai multi factori structurali. Acestia sunt:

- competitivitatea producatorilor locali pe piata globala;

- capacitatea producatorilor locali de adaptare la noile conditii aferente cererii de pe piata locala;

- conditiile puse la dispozitie mediului de afaceri autohton.

Datele sunt estimate in raportul preliminar elaborat de catre Consiliul Concurentei cu titlul “Comertul Exterior al Romaniei si Barierele Existente pe Pietele Europene”, in anul 2019.

Datele Eurostat estimeaza faptul ca in dreptul Romaniei a fost consemnat un excedent pe linia de comert exterior cu bunuri si servicii a contului curent. Aceste date sunt inregistrate in relatia cu principalele economii din Uniunea Europeana. Este vorba aici despre: Franta, Italia, Spania, Germania si Regatul Unit al Marii Britanii (actual non stat UE).

Pe de alta parte, tara noastra se remarca prin deficite comerciale semnificative in raport cu tarile apropiate din punct de vedere geografic si structural. Vorbim aici despre: Ungaria, Polonia, Slovacia sau Republica Ceha. In egala masura vorbim despre statele din Vestul Europei: Olanda sau Austria, mai este specificat in raportul Consiliului Concurentei.

Potrivit datelor estimate in Raportul Institutului National de Statistica (INS), publicat luni, 10 august 2020, in perioada ianuarie – iunie 2020, exporturile FOB (liber la bord - pretul la frontiera tarii exportatoare), au insumat peste 28 milioane de euro.

In timp ce, importurile CIF (Cost, Asigurare, Navlu - pretul la frontiera tarii importatoare), au insumat peste 37 milioane de euro.

Mai exact spus, exporturile au scazut cu 18,1%, in prima jumatate a anului 2020, iar importurile cu 12,6%, fata de perioada similara a anului 2019.

Luna iunie 2020 a insemnat exporturi FOB in valoare de 4843,3 milioane euro. Totodata, importurile CIF au reprezentat 6164,6 milioane euro. Adica, un deficit de 1321,3 milioane euro.

In acelasi context, exporturile corespunzatoare lunii iunie 2020 au cunoscut un declin cu 12,9%, comparativ cu aceeasi luna a anului 2019. Tot aici, importurile s-au prapusit cu 7,9%.

Printre ocupantele podiumului pe sectorul export – import, se afla masinile si echipamentele de transport. Concret, regasim un procentaj de 46,6% la export, respectiv un procentaj de 35,6% la import.

*Cititi aici Raportul Consiliului Concurentei publicat in 2019

*Cititi aici Raportul INS, publicat luni, 10 august 2020

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani