Grid star
criptomonede

REGULI UNICE LA NIVEL UE PENTRU LICENTIEREA BANCILOR CARE OFERA SERVICII CRIPTO – Cerintele Bancii Centrale Europene. Institutia vrea sa se asigure ca exista suficient capital

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat miercuri ca va armoniza modul in care bancile ofera servicii cripto, pentru a se asigura ca au suficient capital si expertiza intr-un sector pe care unii parlamentari ai Uniunii Europene l-au descris drept „vestul salbatic”, relateaza Reuters. In prezent, presedintia Consiliului si Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind propunerea de reglementare a pietelor cripto-activelor (MiCA), un pachet de legi care va crea un cadru legislativ unitar la nivel UE pentru activele cripto, asa cum a relatat recent Lumea Banilor.

Gilda Popa

Comitetul de Supraveghere Bancara de la Basel monitorizeaza in prezent, atat la nivelul UE cat si la nivel global, expunerile bancilor la cripto-active si va emite regulile sale detaliate privind tratamentul prudential al acestor expuneri in timp util. In prezent, legislatiile nationale care reglementeaza cripto-activele difera destul de mult.

"In Germania, anumite activitati cripto sunt supuse unei cerinte de licenta bancara si pana in prezent, mai multe banci au solicitat sa fie autorizate sa desfasoare aceste activitati licentiate. In acest context, BCE ia masuri pentru armonizarea evaluarii cererilor de licentiere”, potrivit unui comunicat al BCE publicat pe bankingsupervision.europa.eu.

Mai multe companii cripto, precum Binance si Crypto.com au fost autorizate in tari UE precum Italia, Franta, Spania, Grecia sau Germania, dupa ce au respectat garantiile nationale de combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului. Aceste autorizari au avut loc inaintea normelor de licentiere pan-UE, care vor fi impuse, cel mai probabil, din 2023.

75% dintre institutiile financiare, interesate sa ofere servicii cripto in urmatorii 3 ani

BCE, care reglementeaza direct bancile mari din zona euro, cum ar fi Deutsche Bank, UniCredit si BNP Paribas, a declarat ca va examina daca activitatile cripto sunt in conformitate cu ”profilul” de risc al unei banci, care determina cat de mult capital sa detina. BCE va verifica, de asemenea, daca o banca poate identifica si evalua riscurile legate de criptoactive si daca membrii consiliului de administratie si personalul IT au ”experienta solida” in sector. Preocuparile autoritatilor de reglementare vin pe fondului interesului in crestere al institutiilor financiare pentru criptomonede. In prezent, 75% dintre acestea au in vedere sa introduca servicii cripto in urmatorii 3 ani, potrivit unui studiu citat recent de Lumea Banilor.

"Important este ca, lucrand indeaproape cu autoritatile nationale de supraveghere, BCE va depune eforturi pentru o mai mare coerenta a evaluarilor prudentiale in cadrul regimurilor nationale”, a adaugat Banca Centrala Europeana.

Ville Niinisto, un membru al Partidului Verzilor in Parlamentul European, a propus un amendament conform caruia detinerile bancare de bitcoin si alte criptomonede care nu sunt sustinute de active nu trebuie sa depaseasca 1% din capitalul de rangul 1 al unei banci. Un astfel de plafon ar avea nevoie de sprijinul intregului parlament si al statelor UE pentru a deveni lege, un proces indelungat.

Cerintele BCE pentru licentierea bancilor care vor sa lucreze cu active cripto

Cripto-activele pun in centrul atentiei anumite tipuri de risc, incepand cu riscurile operationale si cibernetice, iar BCE lucreaza, de asemenea, pentru a le evalua. Acestea includ, de exemplu, furtul de chei criptografice sau compromisul acreditarilor de conectare, precum si riscurile legate de utilizarea tehnologiei speciale si aranjamentele de externalizare catre furnizori terti. De asemenea, intrucat cripto-activele sunt considerate predispuse la riscuri asociate cu combaterea spalarii banilor/combaterii finantarii terorismului (AML/CFT), aranjamentele si procesele de guvernanta interna trebuie sa tina seama de profilul de risc CSB/CFT al cripto-activelor. Aici, BCE se bazeaza pe contributia autoritatilor nationale de combatere a spalarii banilor si a unitatilor de informatii financiare. Pentru lichiditate si capital, nu sunt inca definite cerinte specifice de fonduri proprii, avand in vedere activitatea in desfasurare a Comitetului de Supraveghere Bancara de la Basel pentru a aborda riscurile prezentate de cripto-active”, se mai precizeaza in comunicatul BCE.

La fel ca pentru orice alta procedura de licentiere, BCE si autoritatea nationala competenta relevanta aplica criteriile Directivei privind cerintele de capital (CRD) atunci cand evalueaza cererile de licenta care acopera activitatile si serviciile cripto, se precizeaza in comunicatul publicat pe bankingsupervision.europa.eu. In acest sens, BCE acorda o atentie deosebita urmatoarelor:

  • modele de afaceri: modul in care activitatea propusa se potriveste cu activitatea generala si cu profilul de risc al institutiei;
  • guvernanta interna: daca politicile si procedurile institutiei sunt adecvate pentru a identifica si evalua riscurile unice pentru cripto-active;
  • evaluari de conformitate si corectitudine: aici se aplica aceleasi criterii generale de potrivire si corectitudine ca in orice procedura de licentiere, inclusiv competenta IT.

Cu cat este mai mare complexitatea sau relevanta afacerii cripto, cu atat ar trebui sa fie mai mare nivelul de cunostinte si experienta in domeniul cripto, mai noteaza BCE. Managerii sau membrii consiliului de administratie cu cunostinte IT relevante si ofiterii sefi de risc cu experienta solida in acest domeniu sunt garantii importante.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani