"REGLARE DE CONTURI” INTRE GIGANTII INDUSTRIEI CRIPTO IN SCANDALUL FTX - Bankman-Fried il acuza public pe seful Binance de "precipitarea” unui accident „extrem, rapid si tintit” care a dus la colapsul bursei cripto FTX
Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried (foto stanga), a detaliat joi, 12 ianuarie, cronologia prabusirii bursei cripto intr-o postare pe Substack, si a sugerat ca seful Binance, Changpeng "CZ” Zhao (foto dreapta), a incercat timp de luni de zile sa doboare compania, care era principalul sau concurent, relateaza CNBC. El a publicat, de asemenea, bilanturile de inceput de an 2022 ale FTX si Alameda Research, principalul brat de tranzactionare al platformei cripto, din care ar rezulta ca ambele erau afaceri sustenabile, cu profituri de miliarde dolari, la acel moment. Insa prabusirea pietei cripto de anul trecut a transformat competitia dintre companiile din industrie intr-o „baie de sange”.
Gilda Popa
Postarea pe Substack este primul mesaj public semnificativ al lui Bankman-Fried dupa acuzatiile federale conform carora ar fi vinovat de o frauda de 8 miliarde de dolari care i-a distrus imperiul cripto de 32 de miliarde de dolari.
La inceputul acestei luni, Bankman-Fried a pledat nevinovat pentru opt acuzatii federale, inclusiv pentru frauda si spalare de bani, si a fost eliberat pentru o garantie de 250 de milioane de dolari, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment. El isi sustine, in continuare, nevinovatia, in „pledoaria” publicata joi pe Substack, lansand un prim atac public la adresa CEO-ului Binance Changpeng „CZ” Zhao, cu care s-a aflat atat in relatii de afaceri, cat si pe o pozitie concurenta.
"Razboiul rece” dintre Bankman-Fried si Changpeng Zhao pentru suprematie in piata
Reamintim ca, pe 8 noiembrie 2022, cu trei zile inainte ca FTX sa depuna cererea de faliment, Binance a facut un anunt privind preluarea companiei, cel mai puternic rival al sau.
„In aceasta dupa-amiaza, FTX ne-a cerut ajutorul. Exista o criza semnificativa de lichiditate. Pentru a proteja utilizatorii, am semnat o (scrisoare de intentie) neobligatorie prin care intentionam sa achizitionam in totalitate FTX.com si sa contribuim la acoperirea crizei de lichiditate”, a scris la acel moment pe Twitter Zhao „CZ” Changpeng, dupa ce tokenul nativ al FTX, FTT, s-a prabusit cu 90% in mai putin de 24 de ore, aruncand compania intr-o criza acuta de lichiditate.
Seful Binance si-a retras declaratia de intentie la circa 24 de ore de la anunt, iar FTX a intrat in colaps si a depus cererea de faliment pe 11 noiembrie, antrenand o noua „baie de sange” in piata si in intreaga industrie cripto.
Cititi aici si aici informatiile detaliate despre cronologia falimentului FTX.
Insa conflictul dintre Binance si FTX nu a „explodat” brusc in noiembrie. El
dateaza din 2019, insa abia la finalul anului 2022 acest „tzunami” subteran din piata s-a ridicat la adevarata sa dimensiune, prabusindu-se peste industria cripto, deja slabita de socurile succesive de anul trecut.
"Pistolul” din maneca sefului Binance si prabusirea FTX
Changpeng Zhao, care a fondat Binance in 2017, ridicand platforma de tranzactionare pe primul loc la nivel global, a recunoscut, imediat, in Bankman-Fried, un competitor periculos, cand acesta a creat FTX in 2019. Evaluarea sa a fost corecta, pentru ca FTX a crescut rapid si spectaculos, pozitionandu-se in mai putin de trei ani (2022) pe locul 2 pe aceeasi piata. Tot pe baza abilitatilor sale ascutite de business, Zhao a decis sa investeasca in FTX in 2019, atunci cand s-a lansat.
In 2021, Binance a decis sa cedeze rolul de investitor dintr-o runda de strangere de fonduri de 900 milioane dolari, organizata de FTX. Ca parte a vanzarii, Binance a primit atunci 2,1 miliarde de la FTX, sub forma tokenului FTX (FTT) si BUSD. Un „pistol” pe care il vedem in primul act, si putem presupune ca va fi folosit in al doilea act.
Ulterior, chiar daca Binance a ramas lider cu un volum de tranzactionare cel putin triplu, cresterea FTX din 2022 a inceput sa-l alarmeze pe CZ Zhao. Și nu atat cresterea financiara, cat influenta politica si usile deschise de Bankman Fried la autoritatile de reglementare prin finantarea consistenta a democratilor despre care Lumea Banilor a relatat aici.
Pe 2 noiembrie, cu doar cateva zile inainte ca scandalul sa incendieze intreaga comunitate cripto, CoinDesk a publicat un articol in care semnala ca marea majoritate a fondurilor (14,6 miliarde dolari) detinute de Alameda Research, sunt tinute in FTT (FTX Token). Asta insemna ca daca pretul FTT avea sa scada major, FTX ajungea intr-o pozitie foarte riscanta.
Cateva zile mai tarziu, in noaptea de 6 spre 7 noiembrie 2022 (ora Romaniei), FTT se prabusea cu circa 90%, aruncand FTX intr-o grava criza de lichiditate si in pragul insolventei. Zhao si-a lichidat imediat pozitiile deschise pe FTT, zadarnicind eforturile disperate ale echipet FTX de a remedia situatia. Pe 8 noiembrie a venit si oferta sefului Binance de a prelua FTX, pe 9 noiembrie a fost retrasa, iar pe 11 noiembrie FTX intra in faliment.
Ce spune Bankman-Fried in propria sa cronologie a colapsului FTX, publicata pe 12 ianuarie 2023
„La mijlocul lunii noiembrie, FTX International a intrat efectiv in insolventa. Saga FTX este undeva intre cea a companiilor Voyager si Celsius.
Trei lucruri combinate impreuna au provocat implozia:
a) Pe parcursul anului 2021, bilantul Alameda a crescut la aproximativ 100 miliarde dolari din Valoarea activului net, 8 miliarde dolari din imprumut net (levier) si 7 miliarde dolari din lichiditate disponibila.
b) Alameda nu si-a acoperit suficient expunerea pe piata. Pe parcursul anului 2022, au avut loc o serie de prabusiri ample ale pietei – actiuni si criptomonede - ceea ce a dus la o scadere de circa 80% a valorii de piata a activelor sale.
c) In noiembrie 2022, un accident extrem, rapid si tintit, precipitat de CEO-ul Binance, a impins Alameda in insolventa.
Si apoi contagiunea Alameda s-a raspandit catre FTX si in alte locuri (n.r. companii), in mod similar cu modul in care prabusirea Three Arrows etc. a afectat in cele din urma Voyager, Genesis, Celsius, BlockFi, Gemini si altele.
In ciuda acestui fapt, o recuperare foarte substantiala ramane posibila. FTX - SUA ramane pe deplin solvabila si ar trebui sa poata returna toate fondurile clientilor. FTX International are multe miliarde de dolari in active si imi dedic aproape toate detinerile personale (n.r. returnarii fondurilor) clientilor”, a scris Bankman-Fried pe Substack.
In continuare, el arata ca FTX International a fost o „platforma de exchange cripto non-SUA, administrata in afara SUA, reglementata in afara SUA, incorporata in afara SUA si care a a luat clienti din afara SUA”. (De fapt, a avut sediul principal in Bahamas si a fost condusa de acolo, ca FTX Digital Markets LTD.)
„In ciuda insolventei sale si in ciuda procesului de retrageri de aproximativ 5 miliarde de dolari in ultimele sale zile de functionare, FTX International pastreaza active semnificative – aproximativ 8 miliarde de dolari din active de lichiditate variabila de la momentul in care domnul Ray (n.r. John J. Ray, noul CEO al FTX) a preluat conducerea”, a mai scris Bankman-Fried.
Fondatorul FTX publica bilantul FTX la momentul depunerii cererii de faliment, cand a si parasit conducerea companiei, dar si graficul expunerii FTX la Alameda Research, aratand ca aceasta a scazut semnificativ de la infiintarea companiei.