SOC SEVER PE PIATA CRIPTO DUPA ANUNTUL BINANCE PRIVIND PRELUAREA GIGANTULUI FTX – Manager din industrie: „Esecul FTX ar fi similar cu prabusirea Lehman Brothers pentru spatiul cripto”

1919

Piata cripto a intrat intr-o noua criza severa dupa anuntul de marti, 8 noiembrie 2022, al Binance, privind preluarea FTX, cel mai puternic rival al sau pe piata chineza, dupa ce acesta a intrat intr-o criza acuta de lichiditate. Criptomonedele majore – Bitcoin si Ethereum au suferit miercuri, 9 noiembrie 2022, pierderi de peste 15%, respectiv 25% in raport cu pretul ultimelor 7 zile, in timp ce tokenul nativ al FTX, FTT, s-a prabusit cu 90% in mai putin de 24 de ore, pentru a recupera doar circa 20% din pierdere pana la finalul zilei de tranzactionare.

Gilda Popa

Intentia anuntata de Binance – cel mai mare exchange de criptomonede din lume – de a achizitiona FTX a declansat un soc seismic in intreaga piata. Noua criza a fost comparata de managerii din industrie citati de CNN Business cu efectul sistemic al prabusirii din 2008 a Lehman Brothers pentru sistemul financiar bancar.

„In aceasta dupa-amiaza, FTX ne-a cerut ajutorul. Exista o criza semnificativa de lichiditate. Pentru a proteja utilizatorii, am semnat o [scrisoare de intentie] neobligatorie prin care intentionam sa achizitionam in totalitate FTX.com si sa contribuim la acoperirea crizei de lichiditate”, a scris pe Twitter Zhao „CZ” Changpeng, marti, 8 noiembrie. (foto 3)

Anuntul i-a uimit pe investitorii cripto, deoarece o legatura intre cele mai mari doua platforme de exchange cripto ar marca o schimbare a puterii tectonice in industrie. Vestea a determinat o scurta redresare a activelor digitale, dar nu a fost suficienta pentru a calma investitorii anxiosi.

Criza de lichiditate a FTX a declansat un efect de domino in piata

„Sunt de fapt socat de asta. Esecul FTX… ar fi un fel ca un eveniment Lehman Brothers pentru spatiul cripto. Dar daca (n.r. FTX) ar fi salvat cu succes, atunci probabil ca asta ar impiedica lucrurile (n.r. sa scape de sub control. Este o situatie incredibila si, practic, o schimbare completa de la orice s-ar fi asteptat oricine (n.r. pe piata cripto), chiar si acum o saptamana”, a declarat un director din industrie, care a preferat sa isi pastreze anonimatul, pentru CNN Business.

Opinia este impartasita si de alti jucatori din piata. Astfel, antreprenorul cripto Cory Klippste a declarat pentru New York Times ca industria cripto este extrem de vulnerabila la un colaps de tip Lehman Brothers.

„Multe dintre marile companii cripto sunt in mod inerent fragile, susceptibile la un colaps asemanator lui Lehman in orice moment. Singura speranta, in momentul in care intra sub presiune, este ca un alt jucator ii va salva”, a spus Cory Klippsten pentru New York Times.

Binance anunta ca decizia privind achizitia FTX nu este batuta in cuie

Binance si FTX nu au furnizat imediat detalii despre intelegere si au remarcat ca cele doua parti discuta termenii preluarii in timp real.

Sunt multe (n.r. aspecte) de acoperit si va dura ceva timp. Aceasta este o situatie foarte dinamica si Binance are libertatea de a renunta oricand la tranzactie”, a mai scris Zhao pe Twitter.

Temerile legate de lipsa de lichiditate a FTX si Alameda Research (casa de tranzactionare a fondatorului si CEO-ul FTX, Sam Bankman-Fried) au inceput sa creasca saptamana trecuta dupa ce un raport publicat de site-ul de stiri cripto CoinDesk a sugerat ca o mare parte din bilantul Alameda a fost alcatuita din FTT (tokenul nativ al FTX), care este un simbol relativ nelichid. FTX este una dintre cele mai influente companii din spatiul cripto, si a devenit o „banca cripto” in timpul verii, alocand in jur de 1 miliard de dolari pentru a sustine firmele aflate in dificultate, pe masura ce preturile activelor digitale scadeau. In esenta, Bankman-Fried s-a confruntat cu o cerere de capital de 580 de milioane de dolari si nu a gasit lichiditatea necesara pentru a-i face fata.
Duminica, 6 noiembrie 2022, Zhao, seful Binance, a declarat ca in consecinta compania sa va vinde toate participatiile sale – aproximativ 580 de milioane de dolari – in FTT, „din cauza dezvaluirilor recente”. Anuntul sau i-a speriat pe investitori si a facut ca TTF sa scada.

In urma informatiilor aparute pe piata, FTT – tokenul celor de la FTX – a scazut dramatic miercuri, cu 90%, atingand in prima parte zilei un minim de 2,5 dolari, urmat de o usoara revenire la circa 4 dolari in a doua jumatate a zilei (minus 80% in raport cu valoarea sa de 22 dolari de marti, 8 noiembrie 2022).

Criptomonedele majore, in cadere libera

Bitcoin a a atins miercuri un minim al ultimelor 52 de saptamani, ajungand sa se tranzactioneze in jurul valorii de 17.200 de dolari, potrivit datelor CoinMarketCap.

2 comentarii la “SOC SEVER PE PIATA CRIPTO DUPA ANUNTUL BINANCE PRIVIND PRELUAREA GIGANTULUI FTX – Manager din industrie: „Esecul FTX ar fi similar cu prabusirea Lehman Brothers pentru spatiul cripto”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole