„RECHINII CRIPTO” CUMPARA BITCOIN IN PLINA BAIE DE SANGE PE PIATA – Gigantul institutional cu cea mai mare expunere pe BTC la nivel global vaneaza momentul potrivit sa reia achizitiile

951

Investitorii in criptomonede isi vad portofoliile distruse de valurile succesive de soc cu care se confrunta piata cripto de la inceputul anului. Bitcoin (BTC) a confirmat cele mai pesimiste scenarii enuntate la finalul saptamanii trecute de Lumea Banilor. Criptomoneda s-a prabusit miercuri, 15 iunie, la un minim al ultimelor 18 luni, de putin peste 20.000 dolari. Intreaga piata a pierdut, de la inceputul lui 2022, peste 1000 miliarde dolari, bani evaporati si din portofoliile gigantilor institutionali care au pariat pe BTC. Companiile cripto anunta concedieri masive. Insa, in mijlocul acestei adevarate „bai de sange”, sunt jucatori cheie care vad oportunitati.

Gilda Popa

Astfel, cel mai mare investitor institutional in Bitcoin, compania de software MicroStrategy, are o perdere neta de peste un miliard dolari, dupa ce a achizitionat, anul trecut, BTC in valoare de 4 miliarde dolari (129. 218 BTC).

Rezerva de BTC a gigantului dot.com valoreaza acum 2,9 miliarde de dolari, iar MicroStrategy se confrunta acum cu posibile presiuni de a-si lichida detinerile in Bitcoin. Insa Michael Saylor – CEO si fondator al companiei – a facut declaratii surprinzatoare in cel mai recent interviu acordat CNBC.

In pofida deprecierii masive a portofoliului cripto al companiei, Michael Saylor crede in continuare ca adoptarea „strategiei Bitcoin” in urma cu aproape doi ani a fost cea mai buna decizie dintre toate optiunile disponibile. In opinia sa, activul a avut rezultate de 10 ori mai bune decat aurul, petrolul, indicele Nasdaq si orice alte optiuni majore in acea perioada.

Si Raoul Pal – CEO al Global Macro Investor – a prezis ca nivelul de jos al pietelor cripto va fi atins in urmatoarele cinci saptamani, spunand ca ar putea incepe sa cumpere puternic inca de saptamana viitoare. El a comparat actuala baie de sange din piata cu criza violenta din 2014, sugerand in acelasi timp ca preturile actuale ar putea fi o oportunitate cu factor de multiplicare 10 pentru investitori.

La randul sau, Saylor a declarat pentru CNBC ca firma americana de software va continua sa acumuleze BTC care, in opinia sa, este un depozit de valoare fara risc intr-un interval de timp de 10 ani, iar volatilitatea pe termen scurt nu afecteaza valoarea portofoliului.

Ca atare, el a continuat, explicand ca intrucat media mobila pe patru ani a BTC se afla exact in jurul nivelului de 21.000 dolari, nivelul actual al preturilor este „absolut o oportunitate de cumparare excelenta”. Pe masura ce MicroStrategy continua sa creeze un flux de numerar pozitiv, va folosi capitalul pentru achizitiile de bitcoin, a mentionat el.

Companiile cripto anunta concedieri masive

Compania Coinbase Global, care operează una dintre cele mai mari platforme de tranzacţionare pentru criptomonede din lume, va concedia aproximativ 1.100 de angajaţi, ca parte a unui plan de reducere a costurilor anunţat săptămâna aceasta, informează CoinDesk.

Coinbase, companie listata la bursa din New York, a anuntat initial in luna mai ca va incetini ritmul angajarilor, iar ulterior a semnalat ca nu va mai angaja deloc. Planul reprezinta o reducere cu 18% a fortei de munca, ceea ce inseamna ca vor mai ramane sub 5.000 de angajati in firma pana la sfarsitul trimestrului. Coinbase estimeaza ca va cheltui peste 40 de milioane de euro – cheltuieli de restructurare. Actiunile companiei au scazut cu aproape 80% in 2022, in contextul in care scaderea preturilor activelor digitale a afectat semnificativ volumele de tranzactionare ale platformei

Se pare ca intram intr-o recesiune dupa mai bine de 10 ani de boom economic”, a transmis Brian Armstrong, CEO-ul Coinbase, intr-un mesaj adresat angajatilor, in care acesta discuta despre o asa-numita „crypto winter”.

Si platforma BlockFi a anuntat ca va renunta la 20% dintre angajati, in timp ce platforma Crypto.com va concedia 400 de oameni. Anterior, platforma Gemini a anuntat ca va concedia 10% din forta de munca a companiei. Bitcoin a ajuns miercuri, 15 iunie, la cel mai scazut nivel din ultimele 18 luni, piata criptomonedelor suferind a doua lovitura majora din acest an, dupa ce vinerea trecuta datele privind inflatia din SUA i-a speriat pe investitori.

Bitcoin s-a prabusit la 20.000 dolari

Cotatia bitcoin a scazut miercuri cu 6,3%, la 20.715,69 dolari, provocand declinul altor criptomonede mai mici, ceea ce arata ca recentele turbulente de pe piata nu se atenueaza.

Declinul vinde dupa ce creditorul cripto Celsius din SUA a anuntat inghetarea retragerilor si transferurilor dintre conturi, provocand temeri privind evolutia pietei activelor digitale. Asteptarile privind posibilitatea ca Rezerva Federala a SUA (Fed) sa majoreze rata dobanzii, posibil cu 75 de puncte de baza, pentru a contracara inflatia, au sporit de asemenea presiunile asupra activelor riscante, de la criptomonede la piata bursiera.

Conform datelor publicate de firma CoinMarketCap, valoarea de piata a tuturor criptomonedelor a coborat incepand luni sub pragul de 1.000 de miliarde (un trilion) de dolari, pentru prima data dupa luna ianuarie 2021, ajungand joi, 16 iunie pana la un minim de putin peste 900 miliarde de dolari. Valoarea de piata a tuturor criptomonedelor existente la nivel global a atins un maxim de 2.900 miliarde de dolari in luna noiembrie 2021, insa este intr-o continua scadere de la inceputul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole