Grid star
banci

RATELE LA BANCI: INDICELE ROBOR CONTINUA SA CREASCA – Se cere plafonarea dobanzilor la creditele ipotecare

Vesti din ce in ce mai proaste pentru romanii cu credite la banca. Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 creste iar. Motiv pentru care se cere plafonarea dobanzilor la creditele ipotecare.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat joi, 17 februarie 2021, ca ROBOR-ul este cotat la 3,56%. Miercuri, avea o cotatie de 3,54%. ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna.

Semnal de alarma: romanii risca sa-si piarda locuintele

Deputatul AUR Lilian Scripnic anunta zilele trecute ca romanii care au contractat credite ipotecare risca, sub presiunea cresterii dobanzilor, sa isi piarda locuintele. Potrivit acestuia, se impune plafonarea dobanzilor la creditele ipotecare.
Scripnic reamintea ca BNR a majorat dobanda-cheie la 2,5% pe an, de la 2%, incepand cu data de 10 februarie, precizand ca in octombrie 2021 dobanda cheie era 1,25%:
“Dublarea sa in doar cateva luni se traduce prin faptul ca BNR a pierdut total controlul asupra valului inflationist. Unii analisti estimeaza ca pana la finalul anului, dobanda-cheie va ajunge la 4%” (click aici pentru a citi).

Dobanda cheie, majorata de Banca Centrala

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis in sedinta de miercuri, 9 februarie 2022, majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an, de la 2,00 la suta pe an, incepand cu 10 februarie 2022.
Banca Centrala a mai decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50 la suta pe an, de la 3,00 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 1,50 la suta, de la 1,00 la suta pe an, incepand cu data de 10 februarie 2022. BNR anunta pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara, dar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani