Grid star
eveniment

ROMANII RISCA SA-SI PIARDA CASELE – Deputatul AUR Lilian Scripnic trage semnalul de alarma dupa ce BNR a majorat dobanda-cheie: "Va avea un impact devastator asupra romanilor care au luat credite in lei"

Semnal de alarma tras de deputatul AUR Lilian Scripnic (foto stanga, langa George Simion): romanii care au contractat credite ipotecare risca, sub presiunea cresterii dobanzilor, sa isi piarda locuintele. Potrivit acestuia, se impune plafonarea dobanzilor la creditele ipotecare.

Scripnic reaminteste intr-o declaratie postata pe site-ul Camerei Deputatilor ca BNR a majorat dobanda-cheie la 2,5% pe an, de la 2%, incepand cu data de 10 februarie, precizand ca in octombrie 2021 dobanda cheie era 1,25%:
“Dublarea sa in doar cateva luni se traduce prin faptul ca BNR a pierdut total controlul asupra valului inflationist. Unii analisti estimeaza ca pana la finalul anului, dobanda-cheie va ajunge la 4%”.
Deputatul AUR este de parere ca marirea de catre BNR a dobanzii-cheie va avea un impact devastator asupra romanilor care au luat credite in lei, iar majorarea duce la cresterea ratelor, in conditiile in care ROBOR se indreapta spre cel mai mare nivel al ultimilor trei ani.

Probleme pentru cei cu credite ipotecare

Scripnic da si un exemplu, si arata ca un roman care are un credit ipotecar, prin programul Prima Casa, de 350.000 de lei pe 30 de ani, platea pana acum o rata de 1.293 de lei. Ultima majorare cu 0,5% duce rata lunara la 1,383 lei, un plus de 90 de lei. Iar daca, pana la finalul anului, dobanda-cheie va ajunge la 4%, rata lunara va ajunge la 1.670 lei. Motiv pentru cei care care au contractat credite ipotecare risca, sub presiunea cresterii dobanzilor, sa isi piarda locuintele. Deputatul AUR cere, pentru a impiedica acest lucru, sa se ia in discutie cat mai urgent plafonarea dobanzilor la creditele ipotecare.

Iata declaratia facuta de Lilian Scripnic:

Romanii care au contractat credite ipotecare risca, sub presiunea cresterii dobanzilor, sa isi piarda locuintele. Se impune plafonarea dobanzilor la creditele ipotecare.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat saptamana trecuta dobanda-cheie la 2,5% pe an, de la 2%, incepand cu data de 10 februarie. In octombrie 2021, dobanda cheie era 1,25%. Dublarea sa in doar cateva luni se traduce prin faptul ca BNR a pierdut total controlul asupra valului inflationist. Unii analisti estimeaza ca pana la finalul anului, dobanda-cheie va ajunge la 4%.
Marirea de catre BNR a dobanzii-cheie va avea un impact devastator asupra romanilor care au luat credite in lei si inseamna, concret, cresterea ratelor, in conditiile in care ROBOR se indreapta spre cel mai mare nivel al ultimilor 3 ani.
De exemplu, un roman care are un credit ipotecar, prin programul Prima Casa, de 350.000 de lei pe 30 de ani, platea pana acum o rata de 1.293 de lei. Ultima majorare cu 0,5% duce rata lunara la 1,383 lei, un plus de 90 de lei. Daca, pana la finalul anului, dobanda-cheie va ajunge la 4%, rata lunara va ajunge la 1.670 lei.

Plafonarea dobanzilor la creditele ipotecare

Impovarati de cresterea preturilor la gaze naturale, energie electrica, benzina si, pe cale de consecinta, la toate bunurile de larg consum, romanii care au contractat credite ipotecare risca, sub presiunea cresterii dobanzilor, sa isi piarda locuintele.
Pentru a impiedica acest lucru de neacceptat si pentru a-i proteja pe romanii muncitori, care fac eforturi inimaginabile pentru a-si plati ratele la timp astfel incat familiile lor sa aiba un acoperis deasupra capului, se impune sa luam in discutie cat mai urgent plafonarea dobanzilor la creditele ipotecare.
In fata valului inflationist care matura tot din calea lui, statul roman are datoria sa intervina in situatii extreme, cum e cea in care ne gasim, prin masuri protectioniste pentru a-i apara pe romanii de expropriere si de saracie severa”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani