RATELE LA BANCA, DE NECONTROLAT – ROBOR, explozie uriasa. Cotatia de weekend. Romanii raman cu portofelul gol

1072

foto: romaniatv.net

Inflatia se apropie de 14%, iar ratele la banca sunt de necontrolat. Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 a atins vineri, 13 mai 2022, valoarea de 5,50%, anunta Banca Nationala a Romaniei.


Joi, ROBOR era cotat la 5,44%, miercuri la 5,37%. Marti, ROBOR era cotat la 5,21%, cu 24 de ore inainte ca Banca Centrala sa majoreze dobanda de politica monetara la 3,75%, de la 3% (click aici pentru a citi).

Inflatia, tot mai sus

Pe langa cresterea ROBOR, romanii se confrunta si cu o explozie a preturilor. Implicit, si inflatia creste: a ajuns la 13,8% in luna aprilie, potrivit Institutului National de Statistica. Preturile de consum in luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%. Gazele s-au scumpit cu 85%, iar cartofii, cu 41%. Marfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%.
Rata inflatiei de la inceputul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (mai 2021 – aprilie 2022) fata de precedentele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) este 7,4%.
In plus, BNR a anuntat ca pe termen scurt, rata anuala a inflatiei IPC este anticipata sa avanseze pana in luna iunie, cand ar urma sa atinga un maxim de 14,2 la suta. Evolutia va avea loc pe fondul presiunilor din partea costurilor de productie, cu impact asupra ratei anuale a inflatiei de baza, revizuita substantial in sus pe tot intervalul proiectiei. Rata anuala a inflatiei IPC este prognozata la nivelul de 12,5 la suta la finele anului curent (click aici pentru a citi).

Amanarea ratelor

Avand in vedere cresterea indicelui, s-a cerut la inceputul lunii trecute amanarea ratelor pentru cei care doresc acest lucru. Deputatul PSD Vasile Citea arata ca exista din ce in ce mai multi romani care nu mai pot face fata cheltuielilor si care se afla in imposibilitatea de a-si plati datoriile. Si ca sunt deja aproape jumatate de milion de oameni in aceasta situatie, care au restante la banci.
„Avand in vedere toate aceste lucruri, cred ca ar trebui sa ne gandim serios la implementarea unor masuri care sa-i ajute pe cei aflati in impas. Un prim lucru pe care il putem face este sa revenim din nou la amanarea ratelor, pentru cei care doresc acest lucru”, arata Citea, intr-o declaratie postata pe site-ul Camerei Deputatilor.
Potrivit acestuia, preturile cresc, de la alimente si pana la produse nealimentare, servicii, energie si carburanti, iar inflatiei a atins un nivel record si care se apropie de 9%.
Asa ca, in tot acest peisaj sumbru, posibilitatea amanarii ratelor la banca ar fi varianta care ar ajuta sute de mii de romani”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole