Grid star
banci

INFLATIA IN ROMANIA: BNR A DAT RAPORTUL - Ce se intampla la sfarsitul anului (Document)

Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu a prezentat raportul asupra inflatiei. Pe termen scurt, rata anuala a inflatiei IPC este anticipata sa avanseze pana in luna iunie, cand ar urma sa atinga un maxim de 14,2 la suta. Evolutia va avea loc pe fondul presiunilor din partea costurilor de productie, cu impact asupra ratei anuale a inflatiei de baza, revizuita substantial in sus pe tot intervalul proiectiei.


Rata anuala a inflatiei IPC este prognozata la nivelul de 12,5 la suta la finele anului curent.

Potrivit BNR, invazia Ucrainei de catre Rusia a produs reconfigurari ample ale contextului economic international, marcat de incertitudini exceptionale. In cazul Romaniei, relatiile comerciale si financiare directe cu Rusia si Ucraina sunt relativ reduse ca magnitudine, insa efectele indirecte ale invaziei, precum cele propagate prin intermediul preturilor globale ale materiilor prime (energetice, agroalimentare), al increderii sau al activitatii economice a partenerilor comerciali, ar putea fi de amploare, depinzand si de evolutia viitoare a conflictului militar.

Costurile de productie

Astfel, pe termen scurt, rata anuala a inflatiei IPC este anticipata sa avanseze pana in luna iunie, cand ar urma sa atinga un maxim de 14,2 la suta. Evolutia va avea loc pe fondul presiunilor din partea costurilor de productie, cu impact asupra ratei anuale a inflatiei de baza, revizuita substantial in sus pe tot intervalul proiectiei. Aceasta va continua sa creasca pana la finele anului curent, ulterior inscriindu-se pe o traiectorie descendenta, ca urmare a disiparii graduale a impactului nefavorabil al majorarilor recente ale costurilor de productie.

Plafonarea preturilor

Banca Centrala arata ca in pofida introducerii unei noi scheme de plafonare a preturilor energiei electrice si ale gazelor naturale, acestea vor exercita in continuare presiuni inflationiste insemnate pe tot intervalul proiectiei, in contextul acoperirii mai reduse a noilor masuri de sprijin si al iesirii lor din vigoare in aprilie 2023. Ulterior se anticipeaza unele atenuari ale acestor majorari de preturi, fiind presupusa o relativa detensionare treptata a pietelor de profil pe termen mediu. Ca urmare, dinamica anuala a IPC va decelera gradual incepand din trimestrul III 2022, traiectoria descendenta urmand a fi doar temporar intrerupta in trimestrul II 2023.

„Astfel, rata anuala a inflatiei IPC este prognozata la nivelul de 12,5 la suta la finele anului curent, la 6,7 la suta in decembrie 2023 si la 6,2 la suta la orizontul proiectiei, respectiv trimestrul I 2024. Balanta riscurilor la adresa proiectiei ratei anuale a inflatiei este apreciata a fi in continuare inclinata in sensul unor abateri in sus fata de traiectoria descrisa in scenariul de baza”, potrivit BNR.

Apel la calm: "Mai bem un ceai de tei”

Guvernatorul BNR a facut un apel la calm in contextul cresterii preturilor, dar nu numai. Isarescu a spus ca agitatia este caracteristica perioadelor de criza, e de inteles. Seful Bancii Centrale a spus ca trebuie sa mai bem cate un ceai de tei:

"Preturile la energie s-au transmis in cotatiile produselor agroalimentare pe canalul costurilor cu transportul, ingrasaminte si furaje, dar si pe un fundal de inceput de panica. De aceea, nu ne strica ceva mai multa calmitate. Agitatia este caracteristica perioadelor de criza, e de inteles. Dar eu cred ca autoritatile asta trebuie sa transmita, mai calm. Am inteles si eu mesajul, mai bem cate un ceai de tei. Eu l-am baut cu Eugen Radulescu (director in BNR, n.r.). Este un sfat bun, pentru ca si acest canal psiho-social al anticipatiilor, discutiile care nu se mai termina cu inflatia si exagerarile sunt specifice, dar nu fac bine”.

*Raportul BNR

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani