PROBLEME CU BANCA: RECLAMATI AICI – Sprijin pentru romanii care identifica elemente menite sa le afecteze interesele. ANPC merge mai departe dupa ce a amendat 19 institutii financiare
Dupa ce a amendat 19 banci, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) condusa de Horia Constantinescu (foto) pune la dispozitia romanilor o adresa de e-mail, cu scopul de a veni in sprijinul consumatorilor care identifica elemente menite sa le afecteze direct interesele si sa ii determine sa ajunga intr-o situatie financiara dificila, in timpul derularii unui credit bancar contractat.
Consumatorii pot semnala probleme de tipul:
• cresterea exagerata a ratelor si, ca atare, a gradului sau de indatorare, fata de momentul contractarii creditului;
• cresterea nejustificata a dobanzii aplicate pentru rambursarea creditului, comparativ cu prevederile contractuale;
• prezentarea, la momentul ofertarii, doar a solutiei de rambursare cu rate egale (ponderea in rata fiind de 75% dobanda si 25% sold principal), fara a i se pune la dispozitie mai multe posibilitati de rambursare pentru a alege. Sesizarile pot fi trimise la spsf@anpc.ro.
Documentele necesare
"In cazul in care doriti sa semnalati astfel de situatii, transmiteti, pe adresa de e-mail mentionata scanarea urmatoarelor documente
• contractul si scadentarul initial;
• valoarea actuala a ratei;
• notificarile primite de la banca;
• venitul net al titularului, la momentul contractarii si in prezent;
• corespondenta pe care ati avut-o cu banca.
Pentru documentarea comparativa a comisarilor ANPC care se ocupa de acest domeniu, in cazul in care locuiti sau munciti in alta tara a Uniunii Europene, detineti un contract de imprumut incheiat cu o banca de acolo si doriti sa veniti in sprijinul institutiei noastre – pentru o imagine cat mai completa referitoare la abordarea acestei chestiuni la nivelul comunitar – trimteti, pe aceeasi adresa de e-mail, scanarea documentelor care sa contina nivelul ratelor, scadentarele, dobanzile sau orice alta informatie referitoare la derularea creditului doriti sa ne puneti la dispozitie, fara a ne dezvalui datele Dvs. Personale”, anunta ANPC.
Acuzatiile
Recent, ANPC a sanctionat 19 banci pentru "practici comerciale inselatoare cu privire la modul de calcul al ratelor”. Potrivit Autoritatii, pe graficul de rambursare rata era compusa, in primii ani, 25% din soldul principal de rambursat si 75 % dobanda. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobanda, sustine Autoritatea. Bancile contesta insa amenzile si sustin ca nu au facut nimic gresit (click aici pentru a citi).
*Cititi aici despre primele amenzi aplicate de ANPC
*Cititi aici despre al doilea val de amenzi