PRIMELE REGULI GLOBALE PENTRU PIATA CRIPTO – Propunerile IOSCO, organizatie care cuprinde autoritati de reglementare din 130 de jurisdictii
Organismul international de supraveghere a valorilor mobiliare IOSCO a publicat marti, 23 mai 2023, un document in care propune prima abordare globala pentru reglementarea pietelor de criptomonede si a pietelor digitale, potrivit Reuters. Membrii organizatiei sunt autoritati de reglementare din aproape 130 de jurisdictii, care acopera peste 95% din pietele de valori mobiliare ale lumii, precizeaza reprezentantii IOSCO.
Gilda Popa
Industria, care in mod obisnuit trebuie sa se conformeze doar verificarilor privind combaterea spalarii banilor, necesita o abordare globala a reglementarii, deoarece diferitele jurisdictii isi urmeaza propriile reguli, spun reprezentantii IOSCO.
"Setul de recomandari din Raportul IOSCO, cu rol consultativ, vizeaza modalitatile (n.r. prin care se poate realiza) supravegherea pietelor de cripto-active, care sunt in mod inerent de natura transfrontaliera. Furnizorii de servicii cripto trebuie sa gestioneze conflictele de interese si sa ia mult mai in serios dreptul clientilor de a avea banii si activele plasate in siguranta. Este timpul ca autoritatile de reglementare sa lucreze impreuna, dincolo de frontiere, si sa armonizeze jurisdictiile aplicabile in domeniul cripto pentru a se asigura ca protectia investitorilor si integritatea pietei sunt mentinute in pietele cripto”, a declarat Lim Tuang Lee, presedintele Grupului operativ Fintech din cadrul IOSCO, potrivit comunicatului transmis de organizatie.
Reguli care acopera riscul de manipulare a pietei cripto
Astfel, recomandarile acopera sase domenii cheie, in concordanta cu Obiectivele IOSCO si cu Principiile pentru Reglementarea Valorilor Mobiliare si standardele organizatiei de bune practici:
1) Conflicte de interese care decurg din integrarea activitatilor si a functiilor;
2) Manipularea pietei, comertul privilegiat si frauda;
3) Riscuri transfrontaliere si cooperarea autoritatilor in materie de reglementare;
4) Custodia si protectia activelor clientilor;
5) Riscul operational si tehnologic;
6) Accesul clientilor la serviciile cripto, adecvarea si distributia acestor servicii.
Aceste masuri vin dupa ce, in noiembrie anul trecut, bursa de criptomonede FTX a inceput procedura de faliment in SUA, in urma unei crize de lichiditati care a determinat interventia autoritatilor de reglementare din intreaga lume.
Recomandarile de marti reprezinta „un punct de cotitura in abordarea riscurilor foarte clare si apropiate pentru protectia investitorilor si a riscurilor privind integritatea pietei”, a declarat Jean-Paul Servais, care prezideaza Organizatia Internationala a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO).
Masuri pentru eliminarea conflictelor de interese
Cele 18 masuri planificate aplica masuri de protectie stabilite de mult timp de pe pietele conventionale pentru a elimina conflictele de interese intre diferitele parti ale unei tranzactii cu criptomonede.
Organismul de supraveghere a declarat ca isi propune sa finalizeze standardele pana la sfarsitul anului si ca se asteapta ca cei 130 de membri ai sai din intreaga lume sa le foloseasca pentru a acoperi rapid lacunele din regulamentele lor.
IOSCO, un grup de reglementare care reuneste autoritati de reglementare precum Comisia pentru valori mobiliare si burse din SUA, Agentia pentru servicii financiare din Japonia, Autoritatea pentru conduita financiara din Marea Britanie si BaFin din Germania, sondeaza opinia publica cu privire la reglementari.
Recomandarile IOSCO vin la doar cateva zile dupa ce Consiliul Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN) al UE a votat in unanimitate, pe16 mai 2023, Regulamentul european privind pietele criptoactivelor (MiCA), asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment. Noile norme preseaza Marea Britanie, Statele Unite si a alte tari sa elaboreze propriile lor norme.