Grid star
criptomonede

CONSILIUL UE APROBA REGULAMENTUL EUROPEAN PENTRU ACTIVE CRIPTO – Ministrii de Finante ai statelor membre propun „schimbul automat de informatii” cu privire la veniturile cripto

Consiliul Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN) al UE a votat in unanimitate marti, 16 mai 2023, Regulamentul european privind pietele criptoactivelor (MiCA). Astfel, ministrii de Finante din cele 27 de state membre au aprobat proiectul de lege care stabileste un cadru juridic unitar la nivelul Uniunii Europene pentru sectorul cripto, cu o serie de modificari. In principal, Consiliul UE a vizat "schimbul automat de informatii” cu privire la veniturile cripto.

Gilda Popa

Unda verde din partea Consiliului UE vine la mai putin de o luna dupa ce Parlamentul Uniunii Europene a adoptat, pe 20 aprilie, proiectul de lege MiCA, asa cum a relatat, la acel moment, Lumea Banilor.

Astfel, reprezentantii Consiliului UE precizeaza, intr-un comunicat, ca ECOFIN a ajuns la un acord cu privire la pozitia sa cu privire la modificarile aduse directivei privind cooperarea administrativa in domeniul fiscal. Modificarile se refera in principal la "raportarea si schimbul automat de informatii privind veniturile din tranzactiile cu criptoactive si de informatii privind deciziile fiscale anticipate pentru persoanele cele mai instarite cu disponibilitati financiare ridicate”, se arata in documentul citat.

"Consolidam normele de cooperare administrativa si eliminam lacunele care au fost utilizate in trecut pentru evitarea impozitarii veniturilor. Astfel, se reduce riscul ca criptoactivele sa fie utilizate ca refugiu pentru evitarea obligatiilor fiscale si pentru frauda fiscala. Acordul reprezinta inca un exemplu ca UE este lider in punerea in aplicare a standardelor globale”, a declarat Elisabeth Svantesson, ministrul suedez al Finantelor

Reglementarile care vizeaza stablecoins vor intra in vigoare in 2024

Dupa ce Parlamentul si Consiliul UE au dat unda verde politicii MiCA, urmatorul pas ar fi publicarea acesteia in jurnalul UE. Se preconizeaza ca reglementarile pentru monedele stabile (stablecoins sau criptomonedele a caror valoare este legata de o moneda fiat) vor intra in vigoare la jumatatea anului 2024, in timp ce regulile mai generale privind furnizorii de servicii cripto ar putea intra in vigoare din ianuarie 2025.

Reprezentantii ECOFIN mentioneaza ca va exista un schimb automat obligatoriu de informatii intre autoritatile fiscale, informatii care vor trebui oferite de furnizorii de servicii de criptoactive raportori.

"Pana acum, caracterul descentralizat al criptoactivelor a ingreunat asigurarea respectarii obligatiilor fiscale de catre administratiile fiscale ale statelor membre. Caracterul inerent transfrontalier al criptoactivelor impune o cooperare administrativa internationala solida, care sa asigure o colectare eficace a creantelor fiscale.

Aceasta directiva acopera un domeniu larg de aplicare al criptoactivelor, pe baza definitiilor prevazute in Regulamentul privind pietele criptoactivelor (MiCA), pe care Consiliul il adopta astazi. De asemenea, sunt incluse in domeniul de aplicare criptoactivele care au fost emise in mod descentralizat, precum si criptomonedele stabile, inclusiv tokenurile asimilate monedelor electronice si anumite tokenuri nefungibile”, se mentioneaza in comunicatul citat.

Propunerile ministrilor de Finante ai statelor membre cu privire la reglementarea activelor cripto

La 27 noiembrie 2020, Consiliul a aprobat Concluziile privind o impozitare echitabila si eficace in perioada de redresare, provocarile fiscale legate de digitalizare si buna guvernanta fiscala in UE si in afara acesteia. Consiliul a admis ca evolutia rapida si utilizarea pe scara tot mai larga la nivel mondial a unor mijloace alternative de plata si de investitii – cum ar fi criptoactivele si moneda electronica – ar putea submina progresele inregistrate in ultimii ani in ceea ce priveste transparenta fiscala si ar putea prezenta riscuri semnificative de frauda fiscala, de evaziune fiscala si de evitare a obligatiilor fiscale. ECOFIN a precizat ca pentru a aborda aceste riscuri potentiale, este important sa se poarte discutii la nivel tehnic cu privire la modalitatile prin care ar putea fi actualizate normele privind cooperarea administrativa in cadrul UE si la nivel mondial.

La 7 decembrie 2021, Consiliul a mentionat in raportul sau catre Consiliul European cu privire la chestiuni fiscale ca se asteapta ca, in 2022, Comisia Europeana sa prezinte o propunere legislativa referitoare la o noua revizuire a Directivei privind cooperarea administrativa in domeniul fiscal (DAC), in ceea ce priveste schimbul de informatii referitoare la criptoactive si deciziile fiscale privind persoanele instarite.

La 8 decembrie 2022, Comisia a prezentat o propunere de directiva a Consiliului de modificare a Directivei UE privind cooperarea administrativa in domeniul fiscal (DAC8). Aceasta propunere legislativa are urmatoarele obiective-cheie:

  • extinderea domeniului de aplicare al schimbului automat de informatii in temeiul DAC la informatiile care vor trebui raportate de furnizorii de servicii de criptoactive cu privire la tranzactiile (transfer sau schimb) cu criptoactive si moneda electronica;
  • extinderea domeniului de aplicare al normelor actuale privind schimbul de informatii relevante din punct de vedere fiscal prin includerea unor dispozitii privind schimbul de decizii anticipate cu aplicare transfrontaliera referitoare la persoanele cu disponibilitati financiare ridicate, precum si a unor dispozitii privind schimbul automat de informatii privind veniturile din dividende varsate prin intermediul unor conturi, altele decat cele de custodie si veniturile similare, pentru a reduce riscurile de evaziune fiscala, de evitare a obligatiilor fiscale si de frauda fiscala, intrucat dispozitiile actuale ale DAC nu acopera acest tip de venit;
  • modificarea unei serii de alte dispozitii existente ale DAC. In special, propunerea urmareste sa imbunatateasca normele privind raportarea si comunicarea numarului de identificare fiscala (NIF), pentru a facilita sarcina autoritatilor fiscale de a identifica contribuabilii relevanti si de a evalua corect impozitele aferente, precum si sa modifice dispozitiile DAC privind sanctiunile care trebuie aplicate de statele membre persoanelor care nu respecta legislatia nationala privind cerintele de raportare adoptate in temeiul DAC.

Intre timp, expertii din statele membre au analizat propunerea. Presedintia Consiliului a acordat prioritate lucrarilor cu privire la aceasta propunere, cu obiectivul de a ajunge la un acord in cadrul reuniunii Consiliului ECOFIN din luna mai.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani