PENSIONARII ISI VOR PRIMII INAPOI BANII PE CARE I-A LUAT STATUL – Ministrul de Finante anunta ca se fac calculele. CCR a declarat neconstitutionale prevederile OUG

2482

sursa foto: facebook Guvernul Romaniei

Ministrul de Finante, Adrian Caciu (foto), a declarat joi, 26 ianuarie 2023, ca in perioada urmatoare, pensionarilor care au obtinut venituri mai mari de 4.000 de lei lunar si au fost obligati la plata asigurarilor de sanatate le vor fi restituiti banii.

Potrivit acestuia, cei de la Finante fac calculele cu privire la impact, urmand sa fie publicat actul normativ in transparenta decizionala si sa fie aprobat de catre guvern. Caciu nu a dorit sa precizeze suma care trebuie restituita.
Reamintim ca Guvernul a produs OUG 130/2021 prin care a fost instituita obligativitatea platii asigurarilor de sanatate pentru unele categorii de pensionari care obtin venituri mai mari de 4.000 de lei lunar. CCR a declarat insa neconstitutionale respectivele prevederi.
Judecatorii constitutionali arata in motivarea deciziei ca Ordonanta de urgenta a Guvernului 130/2021  a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contributii la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Or, prin  ordonanta de urgenta nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contributii, pentru ca o asemenea masura conduce la o afectare a dreptului la pensie de Constitutie, care interzice afectarea drepturilor si libertatilor fundamentale prin ordonante de urgenta (click aici pentru a citi mai multe).

Premierul a fost informat

Saptamana trecuta, premierul Ciuca a primit o informare in care se arata ca „se impune adoptarea unei ordonante de urgenta care sa stabileasca modalitatile de restituire” a sumelor retinute din pensii. Sumele au fost retinute incepand cu ianuarie 2022, insa nu este clara data de la care se propune restituirea acestora: incepand cu ianuarie 2022, sau de la publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial, adica la sfarsitul anului trecut. Casa de Pensii a anuntat anterior ca are posibilitatea de a implementa Decizia Curtii Constitutionale prin neaplicarea contributiei de asigurari sociale de sanatate si restituirea sumelor retinute cu acest titlu de la data publicarii Deciziei, incepand cu luna februarie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole