PARLAMENTUL BLOCHEAZA VANZAREA CEC – S-a votat legea pentru protejarea intereselor nationale

15191

Planurile Guvernului Orban, in special ale ministrului de Finante Florin Citu, de a privatiza marile companii romanesti sunt aruncate in aer. Parlamentul Romaniei a votat “Legea pentru protejarea intereselor nationale”.


Asa cum se cunoaste deja, in ultima perioada au aparut informatii despre intentiile ministrului de Finante Florin Citu si ale reprezentantului Romaniei la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Lucian Isar, de a incepe vanzarea CEC Bank, planul fiind devoalat de consultantul politic Cozmin Gusa (click aici pentru a citi). Pe langa CEC, alte trei companii – Hidroelectrica, Romgaz si Transgaz – ar urma de asemenea sa fie privatizate, asa cum a dezvaluit senatorul Radu Preda (click aici pentru a citi). Nimic insa dintre acestea nu va mai fi posibil. Asa cum nu va fi posibila nico instrainare a participatiilor statului la companii, banci sau societati.

Gata cu vanzarea companiilor de stat

Concret, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat miercuri, 10 iunie 2020, “Legea privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica”, aceasta urmand sa fie trimisa spre promulgare presedintelui Romaniei Klaus Iohannis. Actul normativ contine prevederi cat se poate de sanatoase, din punctul nostru de vedere.

In acest sens, vanzarea actiunilor detinute de stat la companii si societati nationale, la banci, dar si la orice alta societate va fi interzisa pe o perioada de 2 ani. De asemenea, tot timp de 2 ani, vor fi suspendate operatiunile deja incepute pentru vanzarea participatiilor detinute de stat la companiile si societatile nationale. Nu in ultimul rand, se vor suspenda dispozitiile OUG 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale.

Redam prevederile din “Legea privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica”, referitoare la interdictia vanzarii participatiilor statului:

Art. 1. – La data intrarii in vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioada de doi ani, instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de participatie detinuta.

Art. 2. – (1) Se suspenda, pentru o perioada de doi ani, orice operatiuni privind instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, precum si la societatile la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi.

(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica operatiunilor post-privatizare si operatiunilor specifice privatizarii, in cazul in care transferul dreptului de proprietate asupra participatiilor detinute de stat s-a realizat.

Art. 3. – In aplicarea dispozitiilor prevazute la art. 1 si 2, se suspenda, in mod corespunzator, dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, aprobata prin Legea nr. 44/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Va promulga Iohannis legea?

Proiectul de lege a fost adoptat cu 199 de voturi “pentru”, 89 “contra” si 3 abtineri. Ramane de vazut acum daca presedintele Romaniei Klaus Iohannis va promulga legea. De asemenea, este foarte posibil ca proiectul sa fie atacat la CCR de unul dintre partidele parlamentare care au votat impotriva.

In final, inainte de a prezenta proiectul de lege integral, iata lista cu cei 14 initiatori:

-Bodog Florian;

-Carciumaru Florin;

-Corlatean Titus;

-Cretu Gabriela;

-Dan Carmen;

-Iordache Virginel;

-Iriza Scarlat;

-Mihu Stefan;

-Nicolae Serban;

-Oprea Stefan Radu;

-Pavel Marian;

-Preda Radu-Cosmin;

-Stocheci Cristina-Mariana;

-Valeca Serban Constantin.

* Cititi aici integral proiectul de “Lege privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica”

8 comentarii la “PARLAMENTUL BLOCHEAZA VANZAREA CEC – S-a votat legea pentru protejarea intereselor nationale

 1. Pentru mine sa pot înțelege și eu, de ce se suspenda pe doi ani și nu pe 20 de ani? Care au fost criteriile după care au stabilit doar 2ani. Mai mult aceste intenții de vânzare aacstor societati nu trebuie sancționate? Întreb și eu ca dacă cineva nu avea informația ticalosi le vindea și pa. Sunt marcat de faptul ca alt nenorocit a vândut bogăția tari. Titeiu, petrolul și gazele (Petrom) nenorociților de Austrieci.

  1. Au votat așa pentru ca după doi ani, să le poată vinde ei, dacă vor avea nevoie de bani și dacă vor ajunge la guvernare. Ei (toți cei care ajung la un moment dat la putere) nu au înțeles nici acum, că ce a scăpat până acum așaziselor privatizări, trebuie să rămână pentru totdeauna în proprietatea statului. Se știe că orice vânzare aduce mari foloase celor care fac acest lucru, mai ales că vând ceva ce nu este al lor.

  2. Chestie de logică și legalitate !?! Nu suntem țară bolșevică … ci una a economiei de piață, în care nu poți interzice privatizarea ca principiu. O poți doar amâna, astfel încât CCR să nu ajungă la constatarea că ești „paralel” cu Constituția !?!

 2. Nu am înţeles de ce pe 2 ani şi nu definitiv . Adică interzicerea vânzării firmelor strategice . Statul ar trebui să reinvestească şi să răscumpere toate acţiunile şi de la alte firme strategice .

 3. De ce numa 2 ani?
  Ca in 2 ani sa se devalorizeze sa fie date pe nimic!Asta se va intampla!
  Daca PSD-ul nu a fost in stare sa initieze Fondul National de investitii , e normal sa se opuna celor care l-au impiedicat !Deci este bine ce a votat PSD-ul.
  Acum ar fi fost bun Fondul National de Investitii!Uite ca PSD-ul nu vrea!
  scor 1-1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole