NU E CHIAR CUM ZICE CITU – Situatia Romaniei ar putea fi mai rea decat cea prezentata de ministrul Finantelor. Vedeti cine il contrazice pe Florin Citu
Ministrul Finantelor Florin Citu (foto) a anuntat pentru finele anului 2020 un deficit bugetar de 9,1%. Problema este ca situatia Romaniei ar putea fi mult mai grea, iar deficitul sa fie in realitate mai mare.
Astfel, economistul sef al Raiffeisen Bank Ionut Dumitru a dezvaluit ca deficitul bugetar ar putea ajunge la 9,5%, daca nu cumva chiar mai mare. “Problema majora a economiei noastre este deficitul bugetar care a ajuns deja la 6,1% din PIB in septembrie. Ati vazut rectificarea bugetara, la rectificari deficitul a tot crescut si suntem acum la 9,1%. Estimarea noastra a fost de la inceput 9,5% si se pare ca estimarile oficiale se apropie de ce vedeam noi. Riscurile sunt chiar sa avem un deficit mai mare de 9,5%, date fiind ultimele evolutii la nivelul crizei sanitare si impactul lor in economie”, a precizat economistul sef al Raiffeisen Bank Ionut Dumitru la conferinta “Evolutia economiei in sectoare-cheie 2020”, organizata de Consiliul Concurentei si PRIA Events, citat de economica.net.
Explicatiile lui Florin Citu
Amintim ca in urma cu cateva zile, dupa sedinta de guvern in care s-a aprobat a treia rectificare bugetara pe acest an, ministrul Finantelor Florin Citu a anuntat un deficit in crestere pentru finalul anului. “Parametrii principali ai acestei rectificari: deficitul bugetar creste de 8,6% din PIB la 9,1% din PIB, adica 96 de miliarde de lei, iar Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si-a revizuit dinamica PIB-ului: estimeaza o contractie de 4,2%. Cresterea deficitului este de cinci miliarde de lei. Aici, avem doua elemente: o scadere a veniturilor fata de rectificarea a doua, de 4,2 miliarde de lei, 2,2 miliarde influente negative a efectelor din economie. Si aici trebuie sa explic putin de unde vine aceasta influenta negativa: stiti foarte bine ca, in timpul anului, am luat o serie de masuri fiscale, prin care 16 miliarde de lei au ramas la companii. Aceste masuri fiscale expirau pe 25 octombrie. Am luat decizia de a prelungi aceste masuri pana pe 25 decembrie; in acelasi timp, am luat decizia de a reesalona datoriile catre buget acumulate de companii, de la inceputul starii de urgenta, pana in 25 octombrie. Aceste doua masuri duc la venituri mai mici fata de cat estimam la rectificarea a doua, si de aici aceasta reducere de venituri”, a precizat Florin Citu (click aici pentru a citi).