RECTIFICARE BUGETARA – Ce a anuntat Florin Citu

3147
rectificare bugetara

Foto: Antena 3

Rectificare bugetara.

Ministrul de Finante Florin Citu (foto) a anuntat ca in sedinta de guvern de miercuri seara, 18 noiembrie 2020, a prezentat, in prima lectura, a treia rectificarea bugetara pe acest an.

Parametrii principali ai acestei rectificari: deficitul bugetar creste de 8,6% din PIB la 9,1% din PIB, adica 96 de miliarde de lei, iar Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si-a revizuit dinamica PIB-ului: estimeaza o contractie de 4,2%, a declarat Citu.

Potrivit acestuia, cresterea deficitului este de cinci miliarde de lei:

„Aici, avem doua elemente: o scadere a veniturilor fata de rectificarea a doua, de 4,2 miliarde de lei, 2,2 miliarde influente negative a efectelor din economie”.

Pentru finalul anului, Citu estimeaza venituri mai mari, pentru tot anul, decat cele din 2019, chiar si cu aceasta criza. Si sustine ca economia isi revine si este pe un trend crescator.

Iata declaratiile facute de Florin Citu:

„In sedinta de guvern din aceasta seara, am prezentat, in prima lectura, a treia rectificarea bugetara pe acest an. Prin aceasta rectificare bugetara, se asigura finantarea necesara in domeniul sanatatii, asistentei sociale si educatiei si, in acelasi timp, asiguram continuarea investitiilor – in acest an, sunt estimate la 55 de miliarde de lei – o crestere fata de bugetul initial cu 4,5 miliarde de lei.

Am avut executia la 10 luni de zile si este una dintre cele mai bune executii – de fapt, cea mai buna in ultimii 10 ani de zile – 35,4 miliarde de lei, mai mult decat s-a cheltuit in tot anul 2016, in tot anul 2017 sau in tot anul 2018. De aceea, continuam investitiile, si aceasta rectificare asigura resursele necesare.

Parametrii principali ai acestei rectificari: deficitul bugetar creste de 8,6% din PIB la 9,1% din PIB, adica 96 de miliarde de lei, iar Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si-a revizuit dinamica PIB-ului: estimeaza o contractie de 4,2%.

Cresterea deficitului este de cinci miliarde de lei. Aici, avem doua elemente: o scadere a veniturilor fata de rectificarea a doua, de 4,2 miliarde de lei, 2,2 miliarde influente negative a efectelor din economie. Si aici trebuie sa explic putin de unde vine aceasta influenta negativa: stiti foarte bine ca, in timpul anului, am luat o serie de masuri fiscale, prin care 16 miliarde de lei au ramas la companii.

Aceste masuri fiscale expirau pe 25 octombrie. Am luat decizia de a prelungi aceste masuri pana pe 25 decembrie; in acelasi timp, am luat decizia de a reesalona datoriile catre buget acumulate de companii, de la inceputul starii de urgenta, pana in 25 octombrie. Aceste doua masuri duc la venituri mai mici fata de cat estimam la rectificarea a doua, si de aici aceasta reducere de venituri.

In acelasi timp, executia bugetara arata ca, in acest an, si datorita acestor masuri, si datorita faptului ca am invesit mai mult si am luat si alte masuri care au ajutat economia, veniturile bugetului general consolidat, dupa 10 luni de zile, sunt mai mari decat veniturile bugetului general consolidat anul trecut, intr-o perioada de crestere economica.

Si as vrea sa accentuez acest lucru. In plina perioada de criza economica, cea mai mare criza din ultima suta de ani, am reusit incasari la bugetul de stat mai mari decat anul trecut, cand economia crestea. Si de aceea le multumim tuturor celor care si-au platit taxele si au reusit sa-si pastreze companiile, sa si le dezvolte in continuare. Le multumim pentru ca am fost o echipa in acest an.

In acelasi timp, estimam, pentru finalul anului, venituri mai mari, pentru tot anul, decat cele din 2019, chiar si cu aceasta criza. De aceea, spunem ca economia isi revine si este pe un trend crescator.

Celalalt element al deficitului, de ce creste deficitul bugetar: cheltuielile bugetului general consolidat ajung la 41,3% din PIB, adica in valoare de 433,8 miliarde de lei.

Si as vrea sa va spun cateva ministere unde sunt alocate mai multe resurse la aceasta rectificare bugetara: Ministerul Muncii si Protectiei Sociale – 1,6 miliarde de lei; Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – 1,1 miliarde de lei; Ministerul Sanatatii – un miliard de lei; Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei – un miliard de lei; Ministerul Fondurilor Europe -105 milioane de lei; Ministerul Public – 90 de milioane si, dupa aceea, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor – 19 milioane.

Mai sunt si alte ministere care primesc sume mai mici, dar sunt ministere care primesc sume la aceasta rectificare. Bineinteles ca sunt si ministere care au observat economii dupa 10 luni de zile de executie si aceste ministere au pus aceste economii la dispozitia guvernului.
Dupa cum stiti, rectificarea bugetara este publica pe site-ul Ministerului de Finante, este in transparenta, si vom putea discuta pe marginea ei si in perioada urmatoare”.

1 comentariu la “RECTIFICARE BUGETARA – Ce a anuntat Florin Citu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole