NOUA BANCNOTA DE 20 LEI – BNR a facut prezentarea oficiala. Iata cum arata

1262

sursa foto: bnr.ro

BNR a prezentat oficial vineri, 26 noiembrie 2021, noua bancnota de 20 de lei, care va fi pusa in circulatie din 1 decembrie. Este prima bancnota cu putere circulatorie pe care este prezenta o personalitate feminina – Ecaterina Teodoroiu.

Bancnota cu valoarea nominala de 20 lei este imprimata pe suport de polimer, in tehnica mixta plana/in relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm si culoare predominant verde oliv.

“Pe aversul bancnotei se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii intre care a trait (1894-1917), un element floral reprezentand un buchet de branduse (Crocus flavus). In plan secund, in zona centrala este reprezentata o insigna a Asociatiei Cercetasii Romaniei. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominala, in cifre si litere, pe orizontala ‘20 LEI DOUAZECI’, semnaturile guvernatorului si casierului central, stema Romaniei, denumirea bancii centrale emitente ‘BANCA NATIONALA A ROMANIEI’, o stilizare a insemnului de arma al infanteriei, un medalion cu sigla BNR si in dreapta, pe verticala, valoarea nominala in litere ‘DOUAZECI LEI’, data punerii in circulatie ‘1 decembrie 2021’, valoarea nominala in cifre ‘20’.

Compozitia grafica

Pe reversul bancnotei compozitia grafica include: o reprezentare a Victoriei inaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Marasesti, iar in spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodata, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominala, in cifre si litere, denumirea bancii centrale emitente ‘BANCA NATIONALA A ROMANIEI’, sigla BNR pozitionata in dreapta sus si stanga jos intr-un dreptunghi, textul ‘FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR’, seria si numarul tiparite cu cerneala neagra si caractere de aceeasi inaltime, in partea stanga pe verticala si cu cerneala rosie si caractere de inaltime crescatoare, in partea dreapta sus pe orizontala”, potrivit Bancii Centrale.

*Iata toate detaliile despre noua bancnota

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole