NORME PENTRU CRIPTOACTIVE – A fost publicat Regulamentul UE al Parlamentului European si al Consiliului. Se va aplica emitentilor de criptoactive, precum si furnizorilor de servicii in Uniune (Document)
Regulamentul (UE) 2023/1114 al Parlamentului European si al Consiliului privind pietele criptoactivelor (MiCA) a fost publicat in Jurnalul Oficial al UE.
MiCA are drept obiectiv principal instituirea unui cadru comun de reglementare si supraveghere pentru activitatile care implica criptoactive si care nu fac obiectul reglementarii la nivelul altor norme comunitare si se va aplica emitentilor de criptoactive, precum si furnizorilor de servicii pentru criptoactive in Uniunea Europeana. Lipsa unor astfel de norme ii poate expune pe detinatorii de acest tip de active la riscuri semnificative si poate induce, de asemenea, riscuri substantiale pentru integritatea pietei, inclusiv in ceea ce priveste abuzul de piata si criminalitatea financiara.
Potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara, regulamentul MiCA, care urmeaza sa se aplice efectiv incepand cu 30 decembrie 2024, va proteja investitorii, prin cresterea transparentei si prin punerea in aplicare a unui cadru cuprinzator pentru emitentii si furnizorii de servicii de criptoactive. Pentru punerea in aplicare a acestui Regulament este necesara elaborarea unui act normativ care sa stabileasca autoritatile competente la nivel national si alocarea atributiilor/responsabilitatilor din perspectiva diferitelor categorii de criptoactive, tinandu-se seama, totodata, si de implicarea si de competentele autoritatilor europene de supraveghere a pietelor financiare bancare si nebancare (EBA, ESMA, BCE).
"Avand in vedere obligatiile complexe si domeniul vast acoperit de aceasta legislatie, dar si faptul ca aplicarea acesteia presupune implicarea atat a autoritatilor financiare non-bancare, cat si a bancilor centrale, precum si a altor autoritati cu expertiza in domeniul IT, respectiv in protectia consumatorilor, dar si a altor institutii care deja au competente in acest domeniu, Autoritatea de Supraveghere Financiara a initiat discutii la nivel tehnic cu BNR si cu alte autoritati in vederea realizarii pasilor premergatori pregatirii aplicarii acestei legislatii”, a declarat Ovidiu Petru, director general in cadrul Sectorului Instrumente si Investitii Financiare.
Prevederile legislative
Noile reguli acopera emitentii de token-uri asimilate monedelor electronice (EMT), de token-uri raportate la active (ART), precum si alte tipuri de criptoactive sub conditia demonstrarii ca acestea din urma nu se pot incadra in caracteristicile EMT sau ART. De asemenea, noua legislatie vizeaza si furnizorii de servicii pentru criptoactive, locurile de tranzactionare, precum si furnizorii de portofele in care sunt detinute criptoactivele. Acest cadru de reglementare isi propune sa protejeze investitorii, sa pastreze stabilitatea financiara, permitand in acelasi timp inovarea si stimularea atractivitatii pietei criptoactivelor.
Regulamentul ofera definitii pentru diverse aspecte ale pietei criptoactivelor, cum ar fi:
-Criptoactive: acestea sunt reprezentari digitale ale valorii sau ale drepturilor care pot fi transferate si stocate electronic, utilizand registrul distribuit sau o tehnologie similara;
-Furnizori de servicii de criptoactive: entitati care furnizeaza servicii legate de criptoactive, cum ar fi administrarea platformelor de tranzactionare, schimbul de criptoactive pentru fonduri banesti sau pentru alte criptoactive si furnizarea de servicii de custodie si administrare a criptoactivelor in numele clientilor.
Regulamentul prevede, de asemenea, norme pentru comunicarile de marketing legate de oferirea publica de criptoactive, precizand ca aceste comunicari trebuie sa fie identificate ca atare, sa fie corecte, clare si sa nu induca in eroare. De asemenea, Regulamentul stabileste cerinte pentru cartea alba a unui criptoactiv (white paper), un document pe care emitentii trebuie sa il pregateasca si sa il faca public atunci cand ofera criptoactive publicului.