MUSK ISI PREGATESTE INTRAREA LA „MASA VERDE” A GIGANTILOR CRIPTO – Executivul X va discuta cu sapte banci de top, intre care Morgan Stanley si BNP Paribas, termenii „metamorfozei” fostei Twitter in platforma de plati, dupa modelul PayPal

690

sursa foto: InsideBitcoins

Multimiliardarul Elon Musk ar putea deveni unul dintre cei mai puternici jucatori in domeniul platilor digitale, avand in vedere evolutia planurilor sale de a transforma X, fosta Twitter, intr-o platforma de plati similara cu PayPal. Musk ar monetiza astfel cei aproape 400 milioane de utilizatori ai X, devenind un „game changer” pe segmentul pietei cripto, amenintata de o noua perioada de volatilitate pe fondul planurilor Administratiei Biden de a reglementa acest sector, noteaza Forbes.

Gilda Popa

Analistii se asteapta la o noua perioada de volatilitate a criptomonedelor, dupa ce surse de la Casa Alba au indicat ca presedintele Joe Biden intentioneaza sa emita un ordin executiv privind reglementarea inteligentei artificiale (AI), care ar putea avea o influenta serioasa asupra Bitcoin si a pietei cripto.

Pretul Bitcoin fluctueaza in prezent la mai putin de jumatate (27.200 dolari duminica, 1 octombrie) din maximul sau istoric de aproape 70.000 dolari pe care l-a atins la sfarsitul anului 2021. Falimentele mai multor companii cripto din 2022 au contaminat intreaga piata cripto, antrenand deprecieri majore pentru criptomonedele din top 10 dupa capitalizarea de piata. In prezent, industria se confrunta in SUA cu mai multe „razboaie juridice” cu autoritatile federale de reglementare, una dintre cele mai importante mize fiind definirea juridica a criptomonedelor ca valori mobiliare, marfuri sau monede (mijloace de plata).

Elon Musk isi pregateste intrarea in „arena” pietei cripto

Musk face mutari precise in directia extinderii paletei de servicii oferite de compania sa social media, in conditiile in care a afirmat in repetate randuri ca intentioneaza ca X sa devina o „aplicatie pentru tot”. De altfel, licentele de procesare a platilor obtinute incepand din luna iunie in Arizona, Maryland, Rhode Island, Georgia, Michigan, Missouri si New Hampshire – despre care Lumea Banilor a relatat aici – indica faptul ca miliardarul ar avea planuri de a oferi noi servicii de plati pe platforma X, similar cu Venmo sau PayPal, o companie pe care a co-fondat-o. Aceste licente deschid calea pentru a oferi plati cripto, in conditiile in care miliardarul si-a exprimat intentia de retehnologiza compania de social media, astfel incat sa se bazeze pe un blockchain si sa permita tranzactionarea si detinerea de monede fiat si active digitale.

Acum, directorul executiv al X, Linda Yaccarino, urmeaza sa se intalneasca cu reprezentanti ai 7 giganti bancari care au finantat preluarea Twitter de catre Elon Musk si re-branding-ul sau in X. Pe agenda discutiilor se afla extinderea serviciilor oferite de platforma social media dupa ce sursele citate luna trecuta in presa financiara internationala au sugerat ca Musk ar putea transforma X intr-o versiune „actualizata” a PayPal”.

Yaccarino se va intalni cu bancheri de la gigantii financiari Morgan Stanley, Bank of America, Barclays, MUFG, BNP Paribas, Mizuho si Société Générale pe 5 octombrie pentru a-si prezenta planurile de a dezvolta platforma, a informat Financial Times, citand surse anonime.

Platforma X s-ar extinde dupa modelul PayPal, care ofera deja servicii cripto

Analistii comenteaza ca nevoia lui Musk si X de a se extinde pe „teritoriul” PayPal vine dupa ce platforma a pierdut clienti si contracte majore de publicitate in urma preluarii.

Au nevoie de dolari publicitari pentru a reveni”, a susținut un bancher pentru FT.

De luni de zile au circulat zvonuri si rapoarte conform carora Musk planuieste sa transforme X intr-o companie financiara, reluand planul sau initial pentru compania X.com pe care a fondat-o in 1999, si care a fuzionat ulterior cu banca online Confinity pentru a deveni PayPal.

In acest an, PayPal s-a orientat spre bitcoin si cripto, lansand propria sa criptomoneda stablecoin PYUSD (despre care Lumea Banilor a dat detalii la acel moment) legata de dolarul american, dupa ce a lansat servicii-suport pentru Bitcoin, Ethereum, Litecoin si Bitcoin Cash la sfarsitul anului 2020. Suportul initial al PayPal pentru Bitcoin si altcoins a contribuit la lansarea pretului Bitcoin din 2021, care a catapultat cea mai puternica criptomoneda la un maxim de aproape 70.000 de dolari.

Planurile lui Musk pentru fosta platforma Twitter

Miliardarul a facut aluzii in repetate randuri la planurile sale de a utiliza tractiunea social – media a fostei platforme Twitter pentru a vira catre servicii de plati, inclusiv de tranzactii si servicii de custodie cripto, inclusiv prin schimbarea logo-ului pasarii Twitter la cainele dogecoin-ului (DODGE), inainte de rebranding-ului sub noua denumire X de luna trecuta

Cred ca este nevoie de o noua companie de social media care sa se bazeze pe un blockchain si sa includa plati”, a spus Musk intr-un mesaj text cu doar cateva zile inainte de oferta-bomba de a cumpara Twitter pentru 43 de miliarde de dolari in aprilie 2022.

Din decembrie 2022, asa cum a scris Lumea Banilor la acel moment, utilizatorii Twitter au avut acces pe platforma denumita acum X la preturile Bitcoin si Ether in timp real, tastand BTC sau ETH in fila de search a platformei de socializare. Noua functie cripto este o completare la optiunea existenta „$Cashtags” pe Twitter Business, care afiseaza preturile mai multor ETF-uri (fonduri tranzactionate la bursa) sau ale principalelor actiuni cotate la bursa.

De asemenea, platforma social media a lansat pe 20 aprilie o noua functie care permite utilizatorilor sa vizualizeze graficele pietei pentru o gama extinsa de instrumente financiare si sa cumpere si sa vanda actiuni si active digitale de la eToro, informatie obtinuta la acel moment de CNBC. De altfel, Elon Musk si-a anuntat intentia de a introduce servicii de plata cripto imediat dupa preluarea gigantului social media in octombrie 2022.

In august 2023, Musk a respins zvonurile ca X va lansa o criptomoneda proprie pentru a rivaliza cu bitcoin, ethereum, XRP sau dogecoin, starnind speculatii ca platforma ar putea integra criptomonedele existente.

Musk a spus ca personal detine bitcoin, ethereum si dogecoin, in timp ce compania sa Tesla detine bitcoin in valoare de aproape 300 de milioane de dolari si accepta dogecoin, rivalul bitcoin bazat pe meme, drept plata pentru marfa.

Inainte de a cumpara Twitter anul trecut pentru 44 de miliarde de dolari, Musk s-a gandit sa creeze „o noua platforma de socializare bazata pe blockchain” care „ar putea avea un sistem de plata folosind dogecoin, criptomoneda semi-serioasa a carei dezvoltare o finantase in liniste”, a scris biograful lui Musk, Walter Isaacson, intr-un fragment din noua sa carte, intitulata simplu Elon Musk, publicata in Wall Street Journal.

Planurile Administratiei Biden ar putea declansa o noua perioada de volatilitate pe piata

In prezent, Bitcoin, Ethereum, XRP si alte criptomonede majore sunt in pragul unei noi perioade de volatilitate, dupa ce informtiile aparute in presa financiara privind un ordin executiv al lui Joe Biden a ridicat semnale de alarma in industrie. Surse de la Casa Alba au indicat ca presedintele Joe Biden intentioneaza sa emita un ordin executiv privind reglementarea inteligentei artificiale, care ar putea avea o influenta serioasa asupra Bitcoin si a pietei cripto.

Viitorul ordin executiv al Casei Albe privind inteligenta artificiala reprezinta un semnal de alarma pentru crypto”, a postat pe X ( fosta Twitter) Alexander Grieve, seful diviziei de afaceri guvernamentale de la Paradigm, compania de investitii axata pe criptomonede, citand informatia publicata recent de site-ul Semafor.

Se sustine ca prin acest ordin executiv, companii precum Microsoft, Google si Amazon ar fi obligate sa dezvaluie „daca un client achizitioneaza resurse de calcul cu putere peste un anumit prag”. Grieve subliniaza ca o parte a raportului se refera la puterea de calcul ca fiind o „resursa nationala”, iar „minarea Bitcoin, dezvoltarea de jocuri video si rularea modelelor IA, precum ChatGPT”, toate necesita „cantitati mari de calcul”.

In prezent, pretul Bitcoin si cel al celorlalte criptomonede majore (altcoins) este intr-un relativ echilibru, cu fluctuatii minore in ultimele 7 zile, insa, potrivit analistilor, pe masura ce proiectele legislative ale administratiei Biden se apropie de concretizare, se asteapta o perioada de volatilitate majora.

Ultimele articole