Grid star
criptomonede

MOSCOVA ACCELEREAZA ADOPTAREA RUBLEI DIGITALE – Rusia ar intentiona sa foloseasca propria moneda digitala pentru decontari cu China pana la finalul lui 2023

Banca centrala a Rusiei accelereaza implementarea unui sistem de decontare transfrontaliera pe baza monedei digitale a bancii centrale (CBDC), pe fondul sanctiunilor impuse de tarile occidentale ca raspuns la invazia sa in Ucraina. Autoritatile de la Moscova vor sa inceapa testarea a doua modele posibile de utilizare a rublei digitale din primul trimestru al anului 2023, potrivit unui raport publicat luni, 9 ianuarie, si citat de publicatia rusa Kommersant.

Gilda Popa

Asa cum a relatat Lumea Banilor in septembrie anul trecut, principala companie de tehnologie din Rusia, Rostec, lucreaza de cateva luni la un proiect de integrare a activelor digitale in comertul international.

Planurile Moscovei de a accelera implementarea decontarilor internationale in CBDC vin in contextul in care economia Rusiei, in special operatiunile de comert exterior, sunt puternic lovite de restrictiile financiare impuse de Occident ca urmare a interventiei militare in Ucraina. Propunerile de legalizare a utilizarii activelor financiare digitale in acordurile cu partenerii, inclusiv criptomonede, stablecoins si viitoarea rubla digitala, au castigat anul trecut sprijin in randul autoritatilor de la Kremlin.

Acorduri bilaterale pentru integrarea sistemelor CBDC

Banca centrala a Rusiei are in vedere doua modele de integrare a CBDC in decontarile transfrontaliere.

Primul dintre acestea prevede acorduri bilaterale separate cu Rusia a tarilor cu care se afla in relatii comerciale pentru a-si integra sistemele CBDC. Fiecare acord ar urma sa fie conceput pentru sincroniza conversia si transferul de active intre tari in conformitate cu prevederile documentului bilateral.

Al doilea model, mai complicat, propune o singura platforma asemanatoare unui hub pentru sisteme de plati digitale, pentru ca Rusia sa initieze decontari cu alte tari, impartasind protocoale si standarde comune pentru a facilita platile intre tarile conectate.

Roman Prokhorov, seful consiliului de administratie al Asociatiei pentru Inovatii Financiare (AFI), a declarat ca primul model a fost mai simplu de implementat, dar mai putin promitator pentru interactiunile bilaterale dintre tari, relateaza CoinTelegraph. Prima optiune, despre care se crede ca ar fi in stadiu mai "avansat” de testare, este un sistem bilateral mai usor de implementat, China fiind cel mai probabil primul partener intr-un astfel de acord, avand in vedere "pregatirea sa tehnologica si politica”.

Rapoartele autoritatilor de la Moscova din septembrie, anul trecut, sustineau ca Rusia planuia sa-si foloseasca rubla digitala pentru decontari cu China pana la finalul anului 2023.

Vicepresedintele Asociatiei Bancilor din Rusia, Alexey Voylukov, a precizat, la randul sau, ca introducerea unei ruble digitale nu va schimba sau imbunatati situatia politica globala a Rusiei, iar decontarile CBDC pot fi initiate numai cu tari care sunt "prietenoase” cu guvernul rus si pregatite din punct de vedere tehnologic. Anterior, Banca Rusiei a declarat ca intentioneaza sa-si lanseze rubla digitala si sa conecteze bancile si institutiile de credit la platforma CBDC pana in 2024.

Banca Rusiei si Ministerul de Finante dau unda verde platilor transfrontaliere in criptomonede

Banca Rusiei si Ministerul de Finante au ajuns la un acord in septembrie cu privire la o regula care permite rusilor sa trimita plati transfrontaliere folosind criptomonede.

Cele doua institutii au convenit ca "in conditiile actuale este imposibil sa faci (n.r. comert international) fara decontari transfrontaliere in criptomoneda”.

"In ceea ce priveste reglementarea pietei cripto, diferenta de abordari ramane. Dar pot spune ca si Banca Centrala a regandit (n.r. abordarea), tinand cont de faptul ca situatia s-a schimbat, iar noi o reanalizam. Pentru ca infrastructura pe care intentionam sa o cream este prea rigida pentru utilizarea criptomonedelor in tranzactii transfrontaliere, pe care, desigur, trebuie in primul rand sa o legalizam cumva. Pe de o parte, intentionam sa oferim (n.r. cetatenilor si companiilor) posibilitatea de a face acest lucru, pe de alta parte, este necesar sa punem (n.r. acest tip de tranzactii cripto) sub control, astfel incat sa nu permita (n.r. activitati de) spalare de bani, trafic de droguri si asa mai departe”, a declarat la acel moment ministrul de Finante Alexei Moiseev, potrivit agentiei ruse TASS.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani