Grid star
eveniment

MODIFICAREA CODULUI MUNCII: AVIZUL CONSILIULUI ECONOMIC – Patronatele au dat unda verde. Motivul pentru care se opun sindicatele (Document)

Reprezentantii patronatelor din Consiliul Economic si Social au avizat favorabil propunerea legislativa pentru completarea Codului Muncii. Este vorba despre contractul individual de munca “la cerere” care prevede un job flexibil pentru salariati, si doar atunci cand angajatorul are nevoie de forta de munca. Sindicatele nu sunt insa de acord.

Patronatele au avut si observatii. Potrivit acestora, cu privire la reglementarea contractului individual de munca la cerere, este necesara:
-clarificarea modalitatii prin care angajatorul solicita salariatului prestarea muncii;
-clarificarea obligatiei angajatorului de a garanta in plata numarul minim de ore, indiferent daca au fost solicitate sau nu, precum si sa se stabileasca prin lege numarul minim si maxim de ore de munca pe care angajatorul le poate solicita;
-eliminarea limitarilor prin care se poate utiliza acest tip de contract, putand fi utilizat de orice angajator, indiferent de domeniul de activitate.

Pozitia sindicatelor

Reprezentantii partii sindicale au votat pentru avizarea nefavorabila a proiectului de act normativ, cu urmatoarea motivare:
-actuala legislatie ofera o suficienta flexibilizare a muncii prin: Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementarea agentului de munca temporara (institutie prea putin folosita) si prin reglementarea contractelor de munca part-time si pe perioada determinata. Rigorile impuse de actuala legislatie reprezinta o minima protectie acordata salariatilor intr-o piata a muncii in care se utilizeaza mult prea mult munca la negru si munca la gri, un fenomen care afecteaza in mod important bugetul public;
-flexibilizare suplimentara, astfel cum initiativa legislativa o propune, va determina o vulnerabilizare grava a lucratorilor, o vulnerabilizare a veniturilor acestora, care sunt deja mult prea departe in jos de un venit decent, si va permite unor angajatori de rea credinta oportunitati suplimentare pentru a spori munca la gri si pentru a abuza lucratorii;
-aceasta propunere reprezinta o proliferare a muncii la gri, fenomen pe care legiuitorul incearca astazi, prin alte initiative legislative, sa il diminueze.

Prevederile proiectului

Potrivit proiectului de legare care se afla in Parlament, contractul individual de munca “la cerere” reprezinta contractul in baza caruia salariatul presteaza activitate pentru si sub autoritatea angajatorului, la solicitarea acestuia, in zilele si in intervalul orar stabilite de catre angajator, cu conditia instiintarii in scris a salariatului in termenul stabilit in contract, dar care nu poate fi mai mic de doua zile lucratoare anterioare inceperii de catre salariat a activitatii pentru care este solicitat. Angajatorul are obligatia sa prevada in contract termenul in care il va instiinta pe salariat sa se prezinte la locul de munca precum si modalitatea de instiintare
Angajatorul are obligatia de a garanta in plata salariul aferent numarului de ore prestate de catre salariat, dar nu mai putin de salariul aferent unui numar de cel putin 32 ore/luna.
Potrivit propunerii legislative, salariatul incadrat cu contract de munca la cerere se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
Contractului individual de munca cu mai multi angajatori reprezinta contractul cu norma intreaga in baza caruia un salariat presteaza munca pentru si in subordinea mai multor angajatori, pentru desfasurarea aceluiasi tip de activitate, care implica exercitarea acelorasi atributii, se mai arata in initiativa legislativa.

*Avizul CES
*Expunerea de motive
*Proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani