Grid star
criptomonede

MINAREA BITCOIN SI ETHER IN ROMANIA: COSTURILE – Topul mondial al pretului extragerii BTC si ETH, in functie de cheltuielile cu energia electrica

Daca in primii ani de la infiintarea Bitcoin (BTC), Romania era un "rai” al minerilor, in conditiile in care orice persoana la curent cu noua tehnologie putea extrage BTC cu un laptop intr-un apartament, in prezent lucrurile sunt radical diferite. Cresterea dificultatii de minare (asa-numitul hashrate) a determinat cresterea consumului de energie pentru extragerea criptomonedelor din retea, in conditiile in care si pretul energiei electrice explodeaza in intreaga lume. In prezent, potrivit expertilor de la 911 Metallurgist, in Romania, pentru minarea unui Bitcoin pretul este de circa 18.320 de dolari, cost care ne plaseaza pe locul 38 in lume si locul 4 in Europa. Profitul pentru minerii aflati pe teritoriul Romaniei ar fi de aproximativ 2.878 de dolari la fiecare Bitcoin minat.

Gilda Popa

Reprezentantii 911 Metallurgist au precizat ca pentru realizarea clasamentului costului extragerii unui Bitcoin din retea in 198 de state din intreaga lume, compania a folosit preturile si costurile relative din 23 martie 2022. Precizarea este importanta, deoarece costul poate varia in functie de evolutia dificultatii de minare a criptomonedelor care au la baza protocolul Proof-of-Work (PoW), care presupune un consum ridicat de energie, asa cum a detaliat anterior Lumea Banilor.

Astfel, potrivit cifrelor din martie 2022 analizate de 911 Mettalurgist, pentru a extrage un singur Bitcoin, este nevoie de aproximativ 1.449 de kilowati ora (kWh) de energie, adica aceeasi cantitate de energie pe care o consuma o gospodarie americana medie in aproximativ 13 ani. Avand in vedere cantitatea mare de energie necesara pentru a extrage Bitcoin, aceasta activitate poate fi extrem de costisitoare pentru persoanele care mineaza pe cont propriu, iar acestea au fost inlocuite de corporatii care au 'ferme” uriase de minerit, cu mii de computere.

Romania se afla locul 38 intre cele 198 de tari incluse in clasament, cu un pret de 18.320 de dolari pentru extragerea unui Bitcoin. In cazul Ethereum, pretul de minare in Romania este de 77 de dolari, iar pentru un Dogecoin de doar 10 centi.

Interzicerea criptomonedelor in China a schimbat radical harta globala a mineritului BTC

Harta mineritului Bitcoin s-a schimbat radical in 2022, dupa ce in iunie 2021, Banca Populara a Chinei a interzis in mod oficial orice activitate exploatare de criptomonede, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment. Reamintim ca se estima ca nu mai putin de 65% din volumul global al mineritului BTC din intreaga lume se afla, pana in acel moment, in China. Acelasi tip de politica cu privire la activele virtuale a fost adoptata de autoritatile din Egipt, Irak, Qatar, Oman, Maroc, Algeria, Tunisia si Bangladesh – care au interzis toate criptomonedele.

De la aceasta interdictie, jucatorii cripto s-au raspandit pe tot globul in cautarea unor noi locuri pentru a infiinta operatiuni miniere. Multi si-au mutat operatiunile in Kazahstan – aflat pe locul 10 in ceeea ce priveste profitabilitatea mineritului cripto in raport cu pretul energiei electrice – ceea ce a facut ca ponderea globala a tuturor Bitcoinilor extrasi in tara sa creasca de la 8,8% in mai 2021 la 18,1% in iulie 2021. Mai multe state din SUA au profitat de aceasta situatie, asa cum a detaliat Lumea Banilor anterior, Texas fiind in prezent in topul listei preferintelor minerilor BTC, unde pretul energiei electrice este accesibil (16.648 dolari pentru extragerea unui Bitcoin).

Pentru a calcula costul mineritului de Bitcoin, Ethereum si Dogecoin, 911 Metallurgist precizeaza ca a folosit date privind costul energiei electrice pe kilowatt-ora de la Banca Mondiala, Cable.co.uk si Administratia americana pentru informatii in domeniul energiei. Datele privind numarul de zile si puterea necesara pentru a mina fiecare moneda cu un miner de nivel mediu pentru fiecare criptomoneda au fost preluate de la Coinwarz. Profitabilitatea este calculata folosind valorile cripto in direct de la Live Coin Watch.

Iata unde se plaseaza Romania in clasamentul costului minarii BTC realizat de 911 Mettalurgist

In cele 198 de tari incluse in setul de date, costul mediu de extragere a bitcoin a fost de 35.404 de dolari, mai mult decat valoarea bitcoin de 20.863 dolari la 15 iulie 2022. Desi este important de mentionat ca fluctuatia preturilor la energie si numarul mai mare sau mai mic de mineri din reteaua bitcoin modifica in mod constant energia necesara si costul final.

Venezuela se afla pe primul loc in topul celor mai scumpe tari pentru extragerea de Bitcoin. Mineritul unui singur bitcoin in aceasta tara sud-americana costa 246.530 de dolari, ceea ce inseamna ca procesul este departe de a fi profitabil. Costurile energiei sunt atat de ridicate in aceasta tara incat minerii ar pierde 225.667 dolari pentru un singur bitcoin.

La celalalt capat al spectrului, cel mai ieftin loc pentru a extrage bitcoin este Kuweit. Costa 1.393 dolari pentru a extrage un singur Bitcoin in Kuweit, ceea ce inseamna ca minerii ar putea obtine un profit de 19.469 de dolari. Tara din Orientul Mijlociu are una dintre cele mai ieftine surse de electricitate din lume, un kWh costand in medie doar 3 centi. Pentru context, costul mediu al unui kWh in America de Nord este de 21 de centi.

Dupa Kuweit urmeaza Algeria, cu un cost de circa 4.181 de dolari, cu un profit de 17.221 de dolari si Sudan cu un cost de 4.779 dolari si un profit de 16.623 dolari.

In Europa, cea mai ieftina tara pentru minerit este Kosovo, cu un cost de 10.560 de dolari si un profit de 10.842 de dolari. Urmeaza Ucraina (cu un cost de 12.744 dolari), Moldova (cu un pret de 16.926 dolari si un profit de 4.476), Romania si Albania.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani