BANI IN PLUS DE LA FIRMELE DE ASIGURARI – Se cere in Parlament majorarea cu 30% a despagubirilor primite de cei care au incheiat un contract de asigurare obligatorie (Document)
04 July 2023 09:31 Lumea Banilor 1459Proiectul de lege care prevede majorarea sumelor acordate drept despagubiri celor care incheie un contract de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale a fost depus la Senat.
Concret, in contextul in care prima de asigurare obligatorie pentru locuintele de tip A va fi majorata cu 30%, de la 20 de euro (100 lei), la 130 lei, cu acelasi procent de 30% sa fie marita si suma asigurata pentru locuintele de tip A. De la 20.000 euro cat este in prezent (100.000 lei), la 130.000 lei:
"Obiectul de reglementare se circumscrie protejarii intereselor legitime ale cetatenilor, prin instituirea unui mecanism de asigurare obligatorie menit sa determine acordarea de despagubiri din partea asiguratorului ca in ipoteza producerii riscului asigurat", se arata in expunerea de motive.
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat in 10 mai 2023 legea pentru modificarea si completarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, care va intra in vigoare in luna noiembrie a acestui an.
Preturi mai mari
Potrivit documentului, se prevede cresterea pretului asigurarilor obligatorii pentru locuinte. Astfel, pentru locuintele de tip A, cele mai rezistente, romanii vor plati 130 de lei pe an, fata de 100 de lei pe an in prezent. Despagubirea maxima in caz de producere a unui dezastru produs de cutremur, inundatii sau alunecari de teren ramane insa neschimbata: 100.000 lei. Motiv pentru care se doreste modificarea acestor prevederi, prin marirea sumei asigurate.
Locuintele de tip A sunt cele cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. Potrivit legii, “persoanele fizice si juridice asigura impotriva dezastrelor naturale toate constructiile cu destinatia de locuinta, inregistrate cu aceasta destinatie in evidentele organelor fiscale, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si pentru care s-a pastrat in fapt destinatia de locuinta”.
*Cititi aici expunerea de motive
*Cititi aici proiectul de lege