LOVITURA PENTRU CITU, IN PLIN SCANDAL POLITIC – Consiliul Economic si Social a desfiintat proiectul de lege al Guvernului privind consumatorul vulnerabil (Document)
Consiliul Economic si Social (CES) distruge proiectul de lege privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie initiat de Guvernul Citu. CES a avizat negativ proiectul in forma initiala. O lovitura dura primita de Florin Citu in plin scandal politic cu USR-PLUS.
O lege „proasta”, asa cum a fost gandita si trimisa in Senat de Guvernul condus de Florin Citu, dupa cum arata Consiliul Economic si Social. Si ne referim strict la proiectul care a plecat spre Senat.
CES precizeaza in avizul negativ, printre altele, ca proiectul de lege nu modifica situatia de fapt, cu exceptia cuantumurilor sumelor aferente ajutorului de incalzire si energie, acesta neaducand o solutionare completa a problematicii consumatorului vulnerabil, mai ales pentru ca o suma de masuri nonfiscale sunt lasate pentru reglementarea unor acte normative ulterioare.
Iata motivele pentru care CES a avizat negativ proiectul Guvernului:
-proiectul de act normativ nu ia in considerare o gama larga de masuri suplimentare ce se pot adopta in acest sens: izolarea locuintelor, racordarea acestora la reteaua energetica, imbunatatirca conditiilor de habitat etc;
-proiectul de lege nu modifica situatia de fapt, cu exceptia cuantumurilor sumelor aferente ajutorului de incalzire si energie, acesta neaducand o solutionare completa a problematicii consumatorului vulnerabil, mai ales pentru ca o suma de masuri nonfiscale sunt lasate pentru reglementarea unor acte normative ulterioare;
-proiectul de act normativ nu abordeaza vulnerabilitatea ca un cocnept complex. Vulnerabilitatea nu tine numai de varsta, sanatate si nivel de venituri sau zona de locuire, ci tine si de conditiile de locuire, confortul energetic al caselor si obiceiurile de consum.
Pentru a compensa vulnerabilitatea, aceasta trebuie privita integral, (in exounerea de motive se mentioneaza investitiile in imbunatatirea energetica si calitaea energetica si cultura consumului energiei, dar fara ca in text sa existe masuri care sa duca la compensarea acestei vulnerabilitati);
-se inlocuieste compensarea in functie de un indicator in evolutie, cu compensarea in suma fixa. Forma de sustinere/compensare a vulnerabilitatii este schimbata de la % in functie de ISR (indicatorul social de referinta, cum este prevazut in OUG 70/2011, cu modificarile ci completarile ulterioare), la compensarea in suma fixa.
Or, in conditiile in care s-a schimbat timpul de aplicare a actului normativ pentru anul 2022, suma fixa este un dezavantaj major pentru consumatorul vulnerabil;
-nu sunt mentionate formulele de calcul pentru consumuri/nevoi energetice.
*Cititi aici avizul negativ al CES